0

ılk once ınsan kendını kaybetmemelı ınsan oldugunu unutmamalı bence . tartısma saygı cercevesınde de yapılabılır ılla kufurlerin havada ucmasına gerek yok . ama bırcok insan bunu uygulamıyor . yoksa zaten hayat bu kadar cirkin olmazdı . oysa karsı karsıya oturup dogru duzgun konusup her turlu bır yol bulunur elbet ortak nokta bulunarak tatlıya baglanabilir olaylar . ama bizim insanımız illa o tartısmayı dövuse cevirmeye bayılıyor . cirkinlesince cok guzel birsey yaptıklarını sanıyorlar . oysaki dısarıdan hic oyle gözükmüyor farkında degiller .

1

tartışma adabı diye bir şey daha önceden bir çok insanın konuştuğu, tartıştığı ama bir sonucu varamadığı bir konudur. çokça televizyonlarda seyrettiğimiz açık oturum programlarında buna sıkça rastlarız. insanlar birbirinin sözünü keser, o ona bağırır, biri birine sataşır, en köşedeki en baştaki konuşmacıya laf atar ve böyle devam eder. haa, böyle durumlarda reyting nedenidir. o oturumlarda biri çıkarda, benim sözüm bitsin öyle konuşun, ben kimsenin sözünü kesmedim, bu bir tartışma adabıdır. ama bir süre bir bakmışsınız ki böyle diyen adam, karşısındaki konuşan adamın lafını sık sık keser. tartışma adabı diye bir kural vardır elbette. bu tartışma adabında ilk önce herkes herkese saygı duyacak ve kimse kimsenin sözünü kesmeyecek. tüm konuşmacılar konuşurken sözünün kesilmesini sevmezler, bundan ötürü söz kesilmesi tartışma adaplarına aykırı bir durumdur. ayrıca hakaret vari sözler asla sarf edilmemelidir. kimseyi rencide edici, küçük düşürücü, alay edici konuşmalar yapılmamalıdır. ayrıca tartışma adabında sesin tonu yüksek olmamalıdır. genel itibariyle bu durumlarda ses tonları biraz yükselmektedir. buna dikkat etmek gerekiyor. son olarak tartışma adabında kişiler birbirlerine bey ya da bayan olarak hitap etmelidirler. asla lakap veya hakaret içerikle isimler kullanılmamalıdır.

0

kufur etmeden,inciltmeden,kirmadan,karsida kini anlayarak.

0

tartışma adabı belli bir düzeyde ve belirli bir seviye de olmalıdır. tartışma diyince insanların aklına kavga,yumruklaşma geliyor olabilir fakat tartışma bu değildir. 2 bilinçli insan televizyon önünde veya herhangi bir ortamda seviyeli bir şekilde tartıştığı zaman tartıştığı konu üzerinden bilmediği şeyleri öğrenebilir ve bu konuda kendi görüşünün üzerine daha yeni fikirler ekleyebilir. tartışma adabı bana göre kesinlikle belli bir düzen içerisinde olmalıdır. bu düzen karşı tarafı dinleme ve fikirlerine saygı duyma aynı şekilde de kendini en sade ve anlaşılabilir seviye de karşı tarafı tahrik etmeden edep adap kuralları içerisinde olmalıdır. bu şekilde olduğu sürece yavaş yavaş o kişi olgunlaşmaya bile başlayıp karşılıklı diyaloglarla kendisini ne kadar geliştirebileceğinin farkına varabilir ve kendine bir ilerleme kaydedebilir.