0

koca yusuf kimdir?

4 cevap
0

bulgaristan'da 1857 yılında doğan efsane güreşçi, 1894 yılından itibaren avrupa ve abd'de dönemin en ünlü güreşçileriyle müsabakalar yaptı.
koca yusuf dönemin ünlü pehlivanlarından şumnulu dursun pehlivan, nasuhçulu kel ismail pehlivan ve pomak osman tarafından yetiştirildi. serbest güreşin efsanevi isimlerinden olan yusuf, iri gövdesi, güreş becerisi, gücü ile "koca" lakabını almıştır. önceleri doğduğu köyden ötürü "karalarlı yusuf", sonra "şumnulu yusuf" olarak anılmış, 1896'dan itibaren çırağı "erikli mehmet"e "küçük yusuf" denilmeye başlanınca kendisine "büyük yusuf" denilmişti.

kırkpınar tarihinde 26 yıl boyunca üst üste başpehlivanlığı elinde bulunduran kel aliço ile 1885 yılında güreşti ve berabere kaldı. bu karşılaşma sonucunda ülkenin başpehlivanlığı unvanını aldı. kel aliço'nun çırağı olan ve 18 yıl kırkpınar başpehlivanlığını elinde bulundurduğu söylenen adalı halil'i iki kez üst üste yendi.

0

koca yusuf, 1857 yılında karalar, şumnu da doğmuştur. 4 temmuz 1898 yılında ise (40-41 yaşlarında) atlantik okyanusunda vefat etmiştir. koca yusuf'un bilinen isimleri; yusuf ismail, korkunç türk. boyu 1. 88'dir. kilosu 138 kg' dır. eğitildiği yer osmanlı devletindeki şumnu'dur. koca yusuf'un eğitimcileri; şumnulu dursun pehlivan, nasuhçulu kel ismail, pehlivan pomak osmandır. grekoromen güreşi yapan ve mindere ilk çıkan türk pehlivan olarak bilinmektedir. 1885 yılında kırkpınar başpehlivanı ünvanını almıştır. 1894 yılından itibaren avrupa ve abd'de devrin en ünlü güreşçileriyle güreşmiştir. abd turnesinden ülkesine dönerken bir gemi kazasında yaşamını yitirmiştir.

0

1856 yılında bulgaristan da doğan dünyaca ünlü deli ormanlı türk güreşçisidir.

0

koca yusuf grekoromen güreşi yapan ilk türk pehlivanıdır.