0

akut gastroenterit karin agrisidir genellikle çocuklarda görülür diye bir adı ishaldir.

1

akut gastroenterit bağırsaklarda ve midede meydana gelen bir iltihap sonucunda ortaya çıkmış olan bir hastalıktır. akut gastroenterit hastalığına yakalanan kişilerde en belirgin yan etki ishaldir. ayrıca aşırı derecede mide bulantısı ve buna bağlı olarak kusma ayrıca yüksek ateş ve karında meydana gelen şiddetli ağrılar şeklinde kendini gösterebilmektedir.
bu hastalığın ortaya çıkış sebebi vücuda yerleşen bir virüstür. yenilen yiyeceklerin temizliğinin düzgün yapılmadığı durumlarda akut gastroenterit hastalığı yaşanabilmektedir özellikle dışkı ile bulaşmış olan yiyeceklerden ve bunların çok iyi temizlenmesi nden ayrıca bazı şehirlerde özellikle içme suyunun pis olduğu ve kesinlikle tüketilmemesi gerektiği belirtilmesine rağmen bu sulardan tüketildiğinde de bu şekilde ağır bir ishal durumu olan akut gastroenterit hastalığı ortaya çıkmaktadır.
hastalığın ortaya çıkması kesinlikle hijyenle alakalı bir durumdur. kendi kişisel temizliğimize özen göstermediğimizde ya da yemiş olduğumuz yiyeceklerin temizliğine özen göstermediğimiz zamanlarda bu yiyeceklerin üzerinde kalan virüslerin bakterileri direkt olarak vücudumuzda girerek bu şekilde bir hastalığa yol açmasından dolayıdır. ayrıca kullanmış olduğumuz suların kirli olması yiyecekleri yıkadığınız zaman bile o yiyeceklerin etrafındaki kalıntılarından dolayı bile midemize bu şekilde zararlı bakteriler girebilmektedir.
bunun dışında kirli sulardan tutulmuş olan balıkların tüketilmesi de gastroenterit hastalığına neden olabilir.
gastroenteritte dediğim gibi en fazla ishal rahatsızlığı gözükür çok aşırı derecede ishal durumu yaşandığı için de bu hastalığa yakalanan kişilerde aşırı derecede bir halsizlik durumunda gözükmektedir vücutta yaşanan fazlaca su kaybından dolayı vücut dengesinin korunmasında belli başlı bazı sorunlar yaşanmaktadır.. yaşanan bu su kaybından dolayı karın ağrısının yanı sıra şiddetli baş ağrıları gibi problemlerde yaşanabilir. ayrıca bağırsaklarda da birtakım düzensizlikler meydana gelir. metabolizmanın çalışmasında bağırsakların düzgün boşaltım yapmaması da bir takım sorunlar meydana getirdiği için mide içerisinde gaz oluşumu rahatsızlık verecek derecede artış gösterebilir.
bu hastalığın tedavisi aslında çok zor değildir genellikle de kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlıktır özellikle yememiz içmemiz eve kişisel temizliklerimize özen gösterip hijyenik bir ortamda yaşamaya başladığımız zaman kendiliğinden bir süre sonra bu hastalık zaten ortadan kalkacaktır. ancak hastalık sürecinin uzadığı dönemlerden geçiyorsak, eğer kesinlikle bir doktora görünmekte fayda olacaktır. bu hastalık için özellikle ateş düşürücü ilaçlar verilebiliyor. ayrıca aşırı derecede ishal olduğu için ishali kesecek ve bağırsakları düzenleyebilecek tarzda bazı ilaçlar verilerek özellikle vücutta oluşan su kaybının azalmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır.akut gastroenterit hastalığı yaşadığımız sırada antibiyotik kullanmak faydalı olmayacaktır.