0

3. selim, 4. mustafa, 2. mahmut, abdülmecid han, abdülaziz, 5. murad, 2. abdülhamid, 5. mehmet reşat, 6. mehmet vahideddin

0

osmanlı devleti'nde dağılma döneminde, 2. mahmut vardır, abdülmecit vardır, abdülaziz, 2. abdülhamit ve 5. mehmet reşat, 6.mehmet yani vahdettin vardır. ikinci mahmut anayasal düzene geçmek için çalışmalar yapmıştır. radikal reformlar düzenlemiştir. mısır valisi mehmet ali paşa ile kütahya antlaşması imzalanmıştır. bu dönemde, osmanlı devleti bir valisine boyun eğmiş olmuştur. bükreş antlaşması ile sırplar milliyetçilik hareketleri sonucu ayrıcalık elde eden ilk toplum olmuştur. hünkar iskelesi antlaşması ile karadeniz rus gölü haline gelmiştir. ve boğazlar sorunu ortaya çıkmıştır. ingiltere ile balta limanı antlaşması yapılmış, osmanlı avrupalı devletlerin açık pazarı haline gelmiştir. rusya ile edirne antlaşması imzalanmış. yunanistan osmanlı'dan ayrılıp bağımsızlık kazanan ilk ülke olmuştur. merkezi otoriteyi sağlamak için ayanlarla senedi ittifak imzalanmıştır. padişahın yetkileri kısıtlanmış, ayanların hakları ve varlığı tanınmıştır. viyana kongresinde rus çarı 2. nikola osmanlı için hasta adam tabirini kullanmıştır. abdülmecit döneminde, avrupalı devletlerin katılımı ile londra konferansı yapılmıştır. konferansta boğazlar sözleşmesi ile boğazlar ilk kez uluslararası bir statü kazanmıştır. ilk dış borç ingiltere'den alınmış, kırım savaşı sırasında alınmıştır. kutsal yerler sorunu ortaya çıkmıştır. osmanlı'nın avrupalı bir devlet sayıldığı paris antlaşması yapılmış, tanzimat ve islahat fermanları ilan edilmiştir. tanzimat fermanı'nda avrupalı devletlerin azınlık haklarını bahane ederek iç işlerimize karışmasını engellemeye çalışılmış. mısır ve boğazlar konusunda avrupalı devletlerin desteğini sağlamak, devleti eski gücüne kavuşturmak amaçlanmıştır. tanzimat fermanı ile padişah ilk kez, kendi gücü üstünde kanun gücünü kabul etmiştir. anayasal bir belge niteliğindedir. müsadere usulü, cizye vergisi kaldırılması gerektiği vurgulanmış. ayrıca hukuk ve eğitimde ikilikler yaşanmıştır. ıslahat fermanı'nda azınlıklara verilen haklar arttırılmış, azınlıklar, ilim meclisine üye olabilecek,kendi okullarını açabilecek,devlet memuru olabilecek,mülk edinebilecek şirket ve banka kurabilecek inanç serbestliği ve bedelli askerlik uygulamaları yapılacaktı.abdülaziz döneminde karadağ,sırp,bosna,hersek bulgar isyanları ile uğraşıldı.abdülaziz yurt dışında geziye çıkan ilk padişahtır, bunun nedeni de avrupa devletlerinden maddi yardım almaktır.2.abdülhamit döneminde osmanlı rus savaşı 93 harbi yaşanmış,bu savaşla ingiltere osmanlı toprak bütünlüğü politikasından vazgeçmiştir.rusya ile ayastefanos antlaşması imzalanmıştır,bu antlaşma ile ermeni sorunu doğmuştur. berlin antlaşması yapılmıştır, tunus fransızlar,mısır ingilizler tarafından işgal edilmiştir.ve 1. meşrutiyet yaşanmıştır. yine 2.abdülhamit döneminde 2. meşrutiyet yaşanmıştır .osmanlı devleti ilk kez çok partili hayata geçti. anayasada değişiklikler yapılmıştır, padişahın meclisi kapatma yetkisi kaldırılmış, basına uygulanan sansür kaldırılmıştır. 5. mehmet reşat döneminde trablusgarp savaşı yapılmıştır.

0

osmanlıda dağılma dönemi padişahları
3. selim
5. murat
2. abdülhamit
6. vahdettin
5. mehmet
abdülhamit
abdülmecit

0

osmanlı dönemi: dağılma dönemi 1792 yaş anlaşmasıyla başlar 1 kasım 1922'de saltanatın kaldırılması ile sona erer. böylece osmanlı devleti resmen yıkılır. 3. selim gerileme döneminin son padişahı ve dağılma döneminin son padişahıdır. 6. mehmet vahdettin rağılmanın son padişahıdır. bu dönemde padişahlık yapmış osmanlı padişahları şunlardır.
1) 2. mehmet
2)abdulmecit
3)abdulaziz
4)5. murat
5)2 abdülhamit
6)5.mahmet reşat
7)6. mehmet vahdettin

0

dağılma dönemi osmanlı padişahları şunlardır.
iii. selim
iv mustafa
ii. mahmut
abdülmecit
abdülaziz
v. murat
ii. abdülhamit
v. mehmet reşat
vi. mehmet vahdettin