0

iki küresel yüzeyin birbiri ile kesişmesi ile oluşan saydam maddelere mercek sdı verilmektedir. işık saydam ortamlardan geçerken kırılmaktadır. merceklerin üretiminde bu özelliklerinden faydalanılmaktadır. ince kenarlı mercek ile kalın kenarlı mercek olmak üzere iki çeşit mercek bulunmaktadır. ince kenarlı merceklerde görüntüler çukur aynadaki gibi oluşurken kalın kenarlı merceklerde tümsek aynadaki gibi oluşur. bununla birlikte ince kenarlı mercekte ve kalın kenarlı mercekte optik merkeze işaret eden ışın yönünü değiştirmeden yoluna devam etmektedir. hayatımızda merceklerden bir çok alanda yararlanmaktayız. günlük hayatta mercekler çeşitli alanlarda kullanılmaktadırlar.
merceklerin kullanım alanları benim bildiğim kamera , teleskop, gözlük, kapı deliği şuan başka aklıma gelmiyor
mercekler hayatın çeşitli alanlarında kullanılmaktaddırlar. bunlardan bazıları şunlardır:
büyüteçlerde ince kenarlı mercekler kullanılır. incelenecek cisme belirli mesafelerden bakıldığında cismin net ve daha büyük bir görüntüsünü alırız.
farklı gözlükler farklı göz kusurlarında kullanılır. hipermetrop (yakını net görememe) içine ince kenarlı, miyop için ise kalın kenarlı mercekler bulunan gözlükler kullanılır.
foroğraf makinelerinde genellikle ince kenarlı mercekler kullanılır. az sayıda kalın kenarlı mercekde bulunmaktadır. makinelerle yapılan optik yakınlaştırma merceklerinn sayesinde gerçekleşir.
dürbünlerde de ince ve kalın kenarlı mercekler beraber kullanılmaktadır.mikroskopların objektif ve oküler kısmında çeşitli mercekler kullanılır. bunlar ince ve kalın kenarlı mercekler olabilir.
el fenerlerinin baz türlerinde mercekler bulunur. özellikle küçük yeni tip el fenerleri çukur ayna barındırır. yukarıda kırmızı renkli el fenerinde mercek yerine çukur ayna bulunur.
teleskoplarında bazı türlerinde mecekler kullanılmaktadır..projeksiyon cihazlarında da mercekler vardır. deniz fenerlerinde de mercekler kullanılır.
büyüteçler ince kenarlı mercekler kullanılarak yapılmış, cisimleri normal boyutundan daha fazla büyütmeye yarayan araç ve gereçlerdir.
dürbün, birbirinin aynısı ve ya simetrik olan merceklerin, aynı noktaya odaklanacak şekilde yerleştirilmesiyle oluşmuş, gözlem yapacak kişilerin her ilki gözünü de kullanarak baktığında uzaktaki cisimleri daha yakındaymış gibi görmelerini sağlaya optik araçtır.
mikroskop, gözle görülemeyecek kadar küçük varlıkları, mercekler yardımıyla incelemek için yapılmış bir araçtır.
yapılarında ince kenarlı mercekler bulunduran , çok uzaktaki cisimleri yakınlaştırarak görmemizi sağlayan araçlardır. günümüzde geliştirilmiş çok güçlü teleskoplar sayesinde gök cisimleri gezegenler yıldızlar ay güneş ayrıntıları ile incelenmektedir. teleskoplarda uzaklığın değişmesi, ışığın farklı açılardan kırılmasına sebeptir. farklı açılardan kırılan ışık, cismin boyunun farklı görünmesini sağlar. kısca merceklerin kullanım alanlarına gelecek olursak
gözlük
büyüteç
mikroskop
dürbün
teleskop
fotoğraf makinesi
projektör
periskop

0

erkeklerin kullanım alanları geniş ve çok yerlerde kullanılan bir araçtır mesela gözlük camlarında mercek kullanılır türbinlerde mercek kullanılır telefon kameralarında normal kameralarda hatta mercek bazen gerçek insanın göz nakli yapıldığı zaman mercek canlı gözlere de takılabilir mesela merceklerin daha net görünme sahip olduğu için kullanma alanları çok fazladır ismi bildiğimiz ve bilmediğimiz birçok alan vardır ve mercek her yerde kullanılır.

0

merceklerin kullanım alanı oldukça geniştir. gözlüklerde, mikroskopta, araç farlarında vs. ışığı yaymak, ışığı toplamak, çeşitli göz rahatsızlıklarını gidermek amacıyla kullanılır.

0

mercekler mikroskop teleskop, gözlükler, dürbün kameralarda kullanılır.

0

kamera,dürbün,mikroskop,gözlük olabilir diye düşünüyorum