0

halide edip adıvar 1884 senesinde istanbul'un beşiktaş semtinde doğmuştur. annesi fatma hanım halide edip daha çok küçük yaşta iken veremden vefat etmiştir. genellikle evde özel ders vererek eğitimini tamamlamıştır.
ilk olarak 1908 senesinde 2. meşrutiyet ilan edildikten sonra gazetelerde kadın haklarına yönelik yazılar yazmaya başladı ve bu sayede halide edip adıvar'ın ismi yavaş yavaş duyulur hale geldi. yazmış olduğu yazılar genellikle muhafazakar kesimler tarafından hoş görülmedi ve çok fazlaca eleştiri aldı.
yazılarında ilk başlarda salih zeki bey ile evli olduğu için ismini halide salih olarak yazıyordu ancak eşinden boşandıktan sonra halide edip ismiyle yazılarına devam etti.
izmir'in yunanlıların işgal etmesi olaylarında halide edip istanbul'da çok fazla protestolar düzenledi ve her zaman kendisi başı çekti. bu protestolar sırasında sarf ettiği sözlerden dolayı daha sonraları evlenmiş olduğu dr adnan bey ile kendisi 24 mayıs 1920 tarihinde idama mahkum edildi ancak bu karar uygulanmadı.
halide edip savaşlarda var çok fazla görev almış ve kahramanca tavırlar sergilemiştir. özellik savaş yılları ile alakalı eserler ortaya çıkarmıştır. sinekli bakkal ,vurun kahpeye ,ateşten gömlek ve tatarcık gibi eserleri sayesinde adından çokça söz ettirir hale gelmiştir. romanlarında her zaman sade bir dil kullanmaktan yana olmuştur ve özellikle milli mücadele dönemlerini konu almıştır. ayrıca özellikle kadınların toplumdaki yerini ve kadınları ilgilendiren konuları işlemeye çalışmıştır.
alide edip adıvar yaşı ilerledikten sonra böbrek yetmezliği sorunu yaşamaya başladı ve 9 ocak 1964 senesinde istanbul'da vefat etti.
sanat hayatı boyunca birçok ödül almış, çok başarılı işlere imza atmış ,her zaman laik bir toplum anlayışı benimsemiş ve bu yönde çalışmalar yapmış ve demokrat parti'den milletvekilliği yapmış ayrıca sayısız eser üretmiştir. türk edebiyatı için kesinlikle çok önemli olan bir kadın yazarımızdır.

1

güçlü akıllı muhteşem bir kadın ve çok iyi bir yazar.vurun kahpeye okuduğumda çok etkilenmiştim.daha sonra kişiliğini yaşadıklarının öğrendiğimde saygım daha da arttı.kurtuluş savaşı sırasında yaptıkları çok etkileyici .

0

halide edip adıvar 1884 yılında istanbul'da doğmuş. 1897 senesinde, ingilizce öğrenirken çevirdiği jacob abbott'un "ana" adlı kitabı yayınlanmış. halide edip’in bu başarısı sayesinde, sultan ii. abdülhamid tarafından 1899 yılında şefkat nişanı ile ödüllendirilmiş... üsküdar amerikan kız koleji'nden lisans derecesi alan ilk müslüman kadın olmuştur. kolejin son sınıfındayken matematik öğretmeni olan salih zeki bey ile okuldan mezun olduğu yıl evlendi. bu evlilikten iki oğlu dünyaya gelmiştir. 1908 senesinde tevfik fikret'in çıkardığı tanin dergisinde yazıları çıkmaya başlamıştır. halide edip, dergideki ilk yazılarında eşinin isminden ötürü halide salih imzasını ve mahlasını kullanmıştır. dergideki bu yazılarından dolayı bazı kişilerin ve çevrelerin tepkisini çekmiş, bu yüzden bir süreliğine mısır’a gitmiştir. eşi salih zeki bey'in ikinci bir kadınla evlenmek istemesinden dolayı eşinden 1910 senesinde boşanmıştır. halide edip, 1. dünya savaşı başladığında kız mektepleri umumi müfettişliği görevini icra etmekteymiş. 9 ocak 1964 tarihinde istanbul'da, böbrek yetmezliğinden dolayı hayatını kaybetmiştir…. öldüğünde 80 yaşındaydı. eserleri; vurun kahpeye, sinekli bakkal, seviye talip, türkün ateşle imtihanı, mor salkımlı ev, zeyno’nun oğlu, kerim ustanın oğlu, handan, yeni turan, heyula, raik'in annesi, yolpalas cinayeti, tatarcık, kenan çobanları ve daha nice eseri vardır halide edip adıvar’ın.

0

halide edip adıvar cumhutiyet dönemi yazarlarımızdan biridir. sinekli bakkal ve vurun kahpeye isimli romanları bulunmaktadir.