0

celali isyanları: osmanlı devleti zamanında birçok isyan çıkmıştır. genelde halkın çıkardığı ilk olarak yavuz sultan selim zamanında ortaya çıkan bir isyandır. bu isyanlar daha sonra ara ara çıkmıştır. toplumsal olarak çıkan bu isyanlara genel olarak celali isyanları denmiştir. çok etkili olan bu isyanlar özellikle osmanlı devletinin duraklama zamanında yani on yedinci yüzyılda ön plana çıkmıştır. celali isyanları ilk olarak bozoklu celal tarafından çıkarılması da yine bu ismi almasındaki önemli bir etkendir. celali isyanlarının nedenlerine baktığımız zaman taşrada yaşayan halkların sıkıntılarını görmekteyiz. çünkü vergilerin artması halkı zora sokmuştur. özellikle savaşların artması, uzun kuşatmaların başlaması, sürekli vergi toplanması, yanında yetiştirdikleri tımarların bozulması, merkezi otoritenin bozulması gibi sebeplerden dolayı bu isyanlar çıkmıştır. çünkü halk zor durumdaydı. yapılan hiçbir şeyin yetmeme durumu onları çileden çıkarmış tımarlarını terk etmek zorunda kalmışlardır. osmanlı devleti'nin duraklama devri'nde yaşanan en önemli toplumsal sorunlardan birisidir.

1

1517 senesinde yavuz sultan selim zamanında şah ismail ile olan anlaşmazlıklar ve çatışmalar sebebiyle mezhep savaşı haline dönüştürülmüştür

1

osmanlı'da celaliye isyanları yavuz sultan selim zamanında anadolu da başlamıştır.nedenleri ekonomik nedenler olsa da askeri ve siyasi nedenleri de vardır bu isyanlar dördüncü mehmet dönemine kadar sürmüştür.