1

dissosiyatif kişilik bozukluğu yani çoğul kişilik bozukluğu demektir. bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerde kişinin davranışları sanki içerisinde birden fazla kişinin var olması nedeniyle gerçekleşiyormuş gibi sürekli olarak değişiklik gösterir. kişinin içinde bulunan bu kimliklerin çatışması ile tuhaf davranışlar sergilenebilir.bu rahatsızlığa sahip kişiler belli bir süre sonra kendi benliklerini kaybeden ve kendileri ile alakalı önemli şeyleri hatta kim olduklarını bile bazı zamanlar da unutabilirler.
bu rahatsızlık çoğunlukla çocukluktan gelen bir travma gibi yaşadığı kötü ve üzücü olaylara kişinin fazla dayanamaması sonucunda beyinin kendi içerisinde katlanabileceği kişilikler yaratmaya başlamasıyla ortaya çıkar.
dissosiyatif kimlik bozukluğu na sahip olan kişilerin içerisinde barındırdıkları farklı kişilikler bazen çok iyi kimlikler olabileceği gibi bazı zamanlarda da çok kötü hatta kişiyi intihara bile sürükleyecek boyutlarda kimlikler olabilir.
aynenca kadın olan bir kişi içerisinde erkek 1 kişilik erkek olan da kadın 1 kişilik yaratabilir. hatta kendi yarattıkları bu kişi nerede aşık dahi olabiliyorlar. yani elbette duymuşuzdur kendine aşık olan ve narsist kişiler onlar da bu tür bir çoğul kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler olabilir.dissosiyatif kimlik bozukluğu sahip kişilerde kendi kimliklerinin dışında ekstra bir kimlik daha olabileceği gibi bu kimlikler 10 kişiye kadar dahi çıkabilir.ortaya çıkan bu kimliklerde de kendi kimliğinizin dışında hatta o yaşa kadar yapmış olduğunuz becerilerinizi dışında farklı beceri ve yetenekler dahi gözükebilir.örneğin; sürekli olarak sağ elini kullanan bir insan yaratmış olduğu farklı kişilik sayesinde sol elini kullanabilen biri haline gelebilir.
bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde genellikle kronikleşmiş baş ağrısı ,sürekli olarak hayal görme ,aşırı dengesiz davranışlar ,kendine zarar verme ,hatta sürekli intihar etmeye çalışma gibi belirtiler gözükebilir. çoğu zaman kişiler böyle bir rahatsızlık yaşadığının farkında bile olmayabilirler içlerinde çoğul kişilikler barındırdıklarını kabul etmezler.diğer kimliklerini yaşamış olduğu duygusal problemleri sadece bir etken olduğu zaman hissedebilirler. kişinin kimlikleri arasında geçiş yapması çok kısa süreler içerisinde yaşanabilir. ayrıca birbirleri hakkında çok fazla bilgiye sahip olmazlar. bir süre sonra kişi kendi kimliğini hatta aklını bile kaybedebilecek bir duruma gelebilir.kişiler bu rahatsızlığa sahip olduklarında kendileri genelde farkında olamadıkları için yakın çevreleri tarafından uyarılırlar.
bu şekilde bir uyarı alındığında ve kendinizde içinizde tuhaf değişiklikler hissediyorsanız kesinlikle bir psikolağa görünmesi gerekiyor.psikiyatri kliniklerinde bu hastalığın teşhisi kişi hipnoz altına alınarak yapılmaktadır genelde.
psikiyatri senin yapmış olduğu çalışmalarda hastalığın altında çocukluk yıllarında geçirilmiş çok ağır taciz ve şiddet olaylarının yattığı düşünülmektedir.gercekten ilginç bir rahatsızlıkm zor bişey neler var ya.