0

balıkesir yemeklerine ait en sevdiğim mantı olduğunu söyleyebilirim. gerçekten lezzetli bir yemeklerden biridir benim için. tatlıların da da höşmerim balıkesir ait en güzel tatlılardan biridir. ağızdaki bıraktığı tat gerçekten muhteşem olduğunu düşünüyorum. balıkesir'e giden bir kişi kalburabastı tatlısının yemeden gitmemesi gerekiyor bence.

0

balıkesir yemekleri denilince aklıma ayvalık tostu, susurluk ayranı ve höşmerim gelmektedir.

0

balıkesir yöresi oldukça geniş yemek kültürüne sahip olan bir yöredir. balıkesir de tahıl üretimi ve baklagiller oldukça fazla oranda üretilmektedir. balıkesir mutfağında et ve sebze yemeklerinin yanında hamurlu ve mayalı yemekler de çokça yapılmaktadır. ayrıca balıkesir'de hayvancılıkta fazlaca gelişmiştir ve bu yüzden et ürünleri de et ile yapılan yemekler de fazlaca şehirde ünlüdür.
balıkesir'in meşhur yemeklerinden olan tirit yemeği ekmeğin küçük küçük doğranarak tepside üzerine evde doğal olarak hazırlanmış tavuk suyunun dökülmesi ile ekmeklerde tavuk suyunu çektikten sonra üzerine haşlanmış olan tavuk etlerinin konulması ile yapılan bir yemektir. ardından üzerine de en son olarak tereyağ kızdırılarak dökülür.
sura yemeği, özellikle kurban bayramı'nda balıkesir bölgesinde fazlaca yapılır kuzunun ön kol kısmı kaburga yerinden açılır ve içerisine iç pilav doldurularak hazırlanan bir yemektir sonrasında ise üzerine salçalı su dökülür ve yemek pişirilir.
balıkesir'in neredeyse en meşhur olan yemeği keşkektir. keşkek yapılırken de buğdayı haşlayarak pişirme kabının içerisine etli olan kuzu kemikleri dizilir ve üzerine haşlamış olduğumuz buğdayı koyarız. üzerini geçecek kadar su ilave ettikten sonra pişirilir ve buğdayların edilmesi sağlanır. etler iyice piştikten ve buğday ezildikten sonra ocaktan alınır ve kemikli olan etler kemiklerinden ayrılır ve buğdayın içerisine didilir. sonrasında buğdaylar büyük tahta bir kaşık yardımıyla etle birlikte iyice dövülür ve kıvam aldıktan sonra üzerine tereyağında kavrulmuş olan kırmızı biber ,salça nane ve karabiber karışımı dökülür.
saçaklı mantı, yumurtalı bir hamur hazırlanır ve hazırlanan hamur çok ince bir şekilde açılır açıldıktan sonra ince ince uzunlamasına kesilerek saçaklar oluşturulur ve yağlanarak fırın tepsisine dizilir fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirilir ardından üstüne tavuk suyu ilave edilir ve haşlanmış tavuk etleri didiklenerek konulur.
düğün çorbası, etsuyu içerisinde şehriyelerin ve yumurta sarısı ,un ve su ile yapılmış olan terbiyenin katılmasıyla sonrasında ise haşlanmış nohut ve ezilmiş sarımsak eklenerek pişirilen bir çorba çeşididir.
zerde tatlısı görünüş olarak aşureye benzeyen bir tatlıdır, yıkanmış ve nişasta sularının ayrılmış olan pirinç suyun içerisinde kaynatılır ve sonrasında içerisine gül suyu ve şeker ilave edilir. servis etmeden önce de üzerine tarçın ya da lohusa şekeri eklenerek servis edilir.
son olarak bildiğim en meşhur balıkesir yemeği höşmerimdir. höşmerim yapmak için de tuzsuz peynirin içerisine kabartma tozu ve yumurta sarısı çırpılarak eklenir. hazırlanan bu karışımla kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. son olarak da şeker irmik ve un eklenir. piştikten sonra da soğutularak servis edilir.
bunun dışında tavuklu mantı ,peynirli patlıcan ,mafiş tatlısı, kaymak hamuru ,balıkesir kaymaklısı ,sarımsaklı bulgur ve börülce ekşilemesi gibi meşhur yemekleri de vardır.

0

geçenlerde duydum saçaklı mantı varmış. herhalde her ilde var mantı.

0

yemek olarak; kapama, sura, manav tarhanası, peynirli patlıcan, zerde, saçaklı mantı, keşkek, güveç, tirit, düğün çorbası, mafis, börülce, metez gibi yemekleri var. tatlı olarak balıkesir kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı var balıkesir yöresine ait yöresel tatlar.