1

kedinin kanadı olsaydı serçenin adı kalmazdı atasözü ile şu mesaj verilmek isteniyor. eğer saldırgan kişiler kendi istediklerini ve amaçlarını yerine getirebilecek konumda olsalardı güçsüz olan kişileri hiç zorluk çekmeden ortadan kaldırabilirlerdi. kendi çıkarlarını çok kolay bir şekilde başka insanların üzerinden sağlayabilecek bir durumda olurlardı.
bu atasözünde de nasıl ki kedi ,kuşlar yerde olduğu zaman ani bir manevrayla onları yakalayıp yiyebiliyor, bir de kanatları olup uçan bir canlı olsaydı eğer gökyüzünde neredeyse belki de kuş görmemiz imkansız olurdu. çünkü uçma gibi bir yetenek konusunda eşitlenmiş oluyorlar ancak kedi kuşa göre çok daha güçlü ve saldırgan bir yapıya sahip olduğu için bu eşitliği kesinlikle çok daha kötü yönde kullanmaya başlayacaktı.
hayatımızda da bazı insanların eline fırsat verildiği zaman hiç çekinmeden bu fırsatları kötüye değerlendirmeye çalışabiliyorlar. imkanlar dahilinde güçlerinin yettiği kişilere ellerinden gelen kötülüyor yaparak bu durumu kendi çıkarları için kullanabiliyorlar.
örneğin hayatınızda da erkekler genelde kadınlardan çok daha güçlüdür. saldırgan erkek lere de gücün kadına mı yetti şeklinde yorumlar yapılabilir. yani içinde vahşilik ve saldırganlık olan bir erkek doğuştan gelmiş olan fiziksel bu gücünü kendisi karşısında çok daha aciz bir konumda olan kadına karşı fırsatını bulduğu anda acımasızca kullanabiliyor. bunu yapmak kesinlikle aslında o erkekler için acizce bir durumdur. şartlar eşit olmadığı sürece kesinlikle genel geçer bir üstünlük söz konusu olamaz. fiziksel ya da ekonomik yönden güçlü olan kişilerin güçlerini bu şekilde kötüye kullanmaları tasvip edilecek bir konu kesinlikle değildir. anlatmış olduğum bu gibi durumlar için de kedinin kanadı olsaydı serçenin adı kalmazdı atasözü gayet uygun bir şekilde kullanılabilmektedir.

1

güçlü kişilerin eğer bazı şeylerde eşit şartlarda olsalardı eğer kendinden güçsüz kişilerle, güçsüzleri kolaylıkla ortadan kaldırırlardı. o kişilerin esamesi bile olmazdı.