0

uyku esnasında solunumun duraklamasının dan kaynaklı olarak uyku kalitesinin düşmesi ve uyku düzeninin bozulması hastalığına uyku apnesi adı verilmektedir.uyku sırasında solunum ara ara durduğu için bu yüzden kandaki oksijen miktarını da da azalma gözükür. ayrıca karbondioksit artar.
sinir sisteminde ya da solunum yolunda ağır olan bir problemden dolayı uyku apnesi sorununda belirginlik olabilir.
bu sorunu yaşayan kişilerde sürekli olarak yorgun hissetme hali ,uyku sırasında çok gürültülü bir şekilde horlama ,konsantrasyon bozukluğu ,aşırı derecede ruhsal sıkıntı ve sinirli olma hali ,özellikle sabah uykudan kalkıldığında baş ağrısı gibi problemler baş göstermektedir.
özellikle son dönemlerde uyku apnesi problemi gitgide artış gösteren bir seyirde ilerlemektedir.uyku apnesi problem yaşadığınızda an şüpheleniyorsanız eğer kesinlikle en kısa sürede doktora gitmekte fayda vardır.çünkü tedavisi edilmeyen uyku apnesi probleminde hastalığın sonucunda hayat kayıpları bile yaşanmaktadır.
bu hastalık özellikle büyüklerde, menopoza girmiş olan kadınlarda ,aşırı yaşlı ve aşırı kilolu olan kişilerde ve kadınlardan çok özellikle erkeklerde daha sık görülmektedir.ancak daha çok küçük yaşlardayken hatta bebekken bile bu problemi yaşayan hastalar da kayda geçmiştir.kişi genellikle sorunlar çok fazla ortaya çıkmadan uyku apnesi problemi yaşadığının farkında bile olmaz. uyurken başkasıyla birlikte bir odaya paylaşıyorsa ,genellikle bu kişiler tarafından uyku sırasında yaşadığı problemler fark edilir ve hasta bu şekilde uyarıldığında sadece rahatsız olduğunu fark edebilir.
gerekli tetkikler yapıldıktan sonra uyku apnesi problemine tedavi yöntemleri uygulanır.tedaviye başlamadan önce sorunun büyüklüğü tespit edilir ve hastalığın şiddet derecesine göre bir tedavi yöntemi uygulanır. bu hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. sadece sorunun neden kaynaklandı tespit edildikten sonra cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. bunun yanında anatomik bazı problemler varsa eğer cerrahinin yanı sıra daha ufak problemler için ağız içine yerleştirilen protezler ile tedavi desteklenir.
ayrıca bunların dışında hastanın problemlerini hafifletmek amacıyla kullanılan bir cihazdan da yardım alınır. cihazının amacı uyku sırasında üst solunum yollarını açık tutmaya çalışmaktır.
dışarıdan bakıldığında basit gibi görünebilir ancak ilerleyen dönemlerde kesinlikle çok büyük problemler ortaya çıkarabileceği hatta hastalığın devamında hastalığın ölümle bile sonuçlanabilir bir etkisi olduğundan dolayı kesinlikle bu durumları göz ardı etmemeli ve bu problemlerle karşılaşmış olduğunuz an da bir an önce doktora görünmeli ve gerekli olan tüm tektiklerinizi yaptırmalısınız.

0

uyku annesi; uyku esnasında kasların gerilerek solunum yolunu daraltması sonucu ,nefes alıp vermede güçlük çekmektir.tedavi yöntemlerinden en önemli olanı kilo vermek spor yapmak spor yapmak bunun dışında cerrahi yöntemlerin uygulanmasıdır