0

bebeklerin yeni doğduklarında en gelişmiş duyuları kulakları. öyle ki anne karnında dinlettiğim seslere tepki veriyordu oğlum. farklı sesleri de güzel ayırt ediyordu. sonra ki duyu koku alma. işitmeden geri kalmaz çünkü daha doğar doğmaz süt kokusuna doğru devinme hareketlerine başlıyor oğlum doğduğu gün kokumla uyumaya alıştı hala devam ediyor. bebeklerin tırnaklarını ilk kestikten sonra eldivenlerini çıkarmak gerekiyor. dokunma duyusu onbeş yirmi günlük olunca hala eldiven takılıyorsa sinirlenmeye başlıyor çocuk eldivenleri çıkarıp memeyi oynamaya başlayınca sakinleştiğini farkettim. tabi bu kadarla sınırlı çünkü yüzümü tutmayı ve başka şekillerde de dokunmayı üç aylıkken öğrenmeye başladı. tat alma duyusu da bilinenin aksine daha doğuştan gelişmiş hatta insanlardan farklı olarak yanak içlerinde de büyüyünce kaybolan tat alma duyuları vardır bu ağız içi sinirler emme refleksini arttırıyor. bitmek tükenmek bilmeyen bir emme istekleri var çok hoşuma gider. en son gelişen gözleri. uzaktaki nesneleri algılaması üç ayı geçince başlıyor. aynı zamanda anne ve babayı tanıyıp ayırt etmesi de iki üç ay arası. oğlum beş aylık şu an herşeye tepki veriyor tamamen duyularının gelişimi dördüncü ayda tamamlanıyor.

0

yeni doğan bir bebeğin daha dünyaya yeni geldiği için hiçbir şeyin farkında olmuyor. be sanki anne karnındaimiş gibi devam ediyorlar. zaten ya dışından anlaşılır bu durum ve bebeğin kırkı çıktıktan sonra duyu gelişimi farkına varılıyor ve neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. mesela normalde bebekler anne ,babayı 3 ay ve 6 ay süre içinde tanıyabiliyor. yani annesini, babasını kim olduğunu çok iyi biliyor gayet bebeklerin genellikle 6 aydan sonra tat alma gelişimi meydana geliyor. çünkü 6 aydan sonra ek gıdaya geçirdiği için bebekler açısından her zaman 6 ay daha öncesi hiçbir şekilde ek gıda verilmiyor. ondan dolayı 6 aydan sonra ek gıdaya geçirirken tüm tatları tattırmak lazım ki, bebeklerin o tadı sevipte büyüdüklerinde falan da geçsin diye ebekler 3 aylıkken ismi ile ona seslendiğimizde bazen bakabilir, bazen ise bakamıyor. benim oğlum da öyleydi yani ama en azından sesleri duyabilir. zaten yeni doğduğunda direk kulak kontrolü ne götürüyorlar duyuyor, duyuyor mu duymuyor mu diye yani bu şekil inşallah açıklayıcı olmuş olabilir. gerçi biraz karışık oldu ama dediğim gibi yani en azından anlatmaya çalıştım bir şeyler.

0

yeni doğan bir bebekte en çok gelişmiş olan organ işitme duyu organı gelişimidir. bir bebek insan sesindeki şiddetin değişikliklerinin farkına varabilir ve eve gelen tanıdık ve yabancı sesi ayırt edebilir. bebeklerde bir diğer gelişmiş organ ise koklama ve tat alma duyu organlarıdır. birbirlerinden farklı olan tat ve kokuları hemen ayırt edebilirler. dokunma duyu organı da çocuklar da oldukça gelişmiş bir duyu organıdır.