1

define bulmak olabilir mi acaba? şaka bir tarafa mesela kamp yapmak istedik ne yapmalıyız önce şartlara bir bakmamız lazım ya da ev taşıyacağız e tabii ki gidip bakılmalı okula yakın mı durak uzak mı... hayatımızın birçok alanı için coğrafi keşif olmazsa olmazdır. bir üst ölçekte de yani devletler arasında önemli daha hissedilirdir.

0

coğrafi keşifler'in hem siyasi hem ekonomik hem de dini nedenleri vardır. bu gayeler ile başlayan coğrafi keşifler'in sonucunda;
-amerika kıtası ve ümit burnu bulunmuştur. ümit burnu'nun bulunması ile birlikte akdeniz limanları, ipek ve baharat yolu önemini kaybetmiştir. özellikle ümit burnunun bulunması,akdeniz limanlarına ve ipek ve baharat yollarının kontrol altında tutan osmanlı ekonomisi için ciddi şekilde gelir kaybına yol açmıştır.
-lizbon, londra ve rotterdam gibi atlas okyanusu limanları önem kazanmaya başlamıştır. coğrafi keşifleri gerçekleştiren enizcilerin en büyük destekçisi konumdaki ispanya ve portekiz'in yeni sömürgeler elde etmesi ile ilk büyük sömürge imparatorluklarını kurmuşlardır.coğrafi keşifler sonucunda zenginleşen kesimde birlikte burjuva sınıfı sivrildi. böylece tarım değer kaybedip ticaret önem kazandı.
-keşfedilen yerlerden avrupa'ya altın ve gümüş gibi değerli madenler getirilmiştir. amerikan yerlileri olan kızılderililer ve onların kurduğu maya,aztek ve inka uygarlıkları ciddi şekilde tahrip edilip, yok edilmiştir.
-bu keşifler sonucunda avrupalılar yeni yerler, ırklar,bitki ve hayvan türleri tanıdi.
-melek ve araştırma duygusu gelişmiş ve türk-islam dünyasının ekonomisi ciddi şekilde bozulmuştur.

0

benden merak etim acaba nedir acaba ne
çok merak ettim