0

coğrafi keşiflerin osmanlı devleti'ne etkilerini bakacak olursak,avrupalıların yeni yollar bulması sonucunda türklerin hakimiyetinde bulunan ipek ve baharat yolu önemini kaybetmiş osmanlı devleti ticaret yollarından elde ettiği kazançların artık kaybetmiştir. bunun sonucunda isa devlet ekonomisi gelir kaybı yaşamıştır. öte yandan transit ticaret yollarının değişmesi nedeniyle ekonomisi olumsuz etkilenir osmanlı devleti bazı devletlere kapitülasyonları vermek zorunda kalmıştır. osmanlı devleti'nin ekonomisini zayıflamasıyla birlikte bazı rusya'ya yakın bölgelerde idari yönden zayıflamanın etkisi ile rusya'nın bölgede hakimiyet kazanma imkanı artmıştır.

0

@atsızbey sistem bu konuda uyarıda bulunmadı tekrar konuysa kusura bakmayın artık.

1

böyle bir soru daha önce soruldu ya da ben dejavu denen tekrar olayını yaşıyorum neyse
osmanlı devleti doğu batı arasında bir köprü görüyor ve bilinen ticaret yollarını ipek ve baharat " elinde tutmaktaydı yani bir ispanyol denizci hindistan'dan belirli bir mal almak için osmanlı topraklarından geçmek zorunda ve osmanlı devleti'ne belirli bir miktarda vergi ödemek zorunda idi ancak bu durumun önüne geçmek ve osmanlı devleti'ni daha fazla zengin etmek istemeyen avrupalı tüccarlar geneli ispanyol ve portekizli olanlar " coğrafi keşif hareketlerini başlatmışlardır . bu keşifler sonrasında yeni ticaret yolları bulunmuş osmanlı devleti'nin elindeki ticaret yolları eski önemini yitirmiştir. bu yüzden osmanlı devleti ekonomik açıdan coğrafi keşifler den çok olumsuz yönde etkilenmiştir .

0

coğrafi keşifler osmanlı devletşni olumsuz etkilemiştir. fransız ihtilali ile birlikte avrupa'daki devletler keşiflerle beraber bu ülkeleri kendileri için sömürmeye başlamışlar ve güçlerine güç katmışlardır. yenilikleri geriden takip eden osmanlı eli kolu olup bitenleri seyretmekle kalmış ve kendi dağılışını biraz daha hızlandırmış oldu.

0

kağıt, barut ve pusula gibi aleylerin osmanlı devletinde kullanılması sağlandı.

0

barut pusula gibi aletlerin kullanimi saglandi