4

şarap nasıl yapılır?

Adım adım anlatır mısın?

77 cevap
0

en iyi üzümler toplanir ve hijyenli bir sekilde yikanir ve bir süre mayalanmasi icin tipkı sirke islemi gibi ama fark olarak ezilir üzumle suyu sıkılir fermasyon gecirmesi icin tekrar bekletilir.ne kadar cok beklenirse okadar lezzet kazanir beyaz sarapta beyaz üzümden elde edilir .

1

şarap içki türevlerinden bir içecektir ve yapımı şöyledir:
1-üzümler toplanır ve havuz gibi bir yere dökülür.
2-dökülen üzümlere fiziki bir basınç yaparız ve suyu çıkmaya başlar.
3-çıkan su güneşle tepkimeye girer ve şarap yavaş yavaş oluşmaya başlar.
4-geçen birlkaç saatlik sürecin ardından şarap hazırdır.

0

şarap üzümden yapılan alkollu bir içecektir her üzümle yapılmaz kaliteli üzümler seçilir ve ondan yapılır şu ana kadar hiç alkol kullanmadım allahım korusun hiç sevmem ama en iyi şarabın izmirin şirince semtinde olduğu bilinir benim bilgilerim bu şekildedir.

0

şarap üzümün suyundan yapılır ve buna şarap derler tadına hiç bakmadım nasıl merak edtim şimdi

0

üzümle yapılıyor amam nasıl yapılıyor bnende bilmiyorum...

0

hatay arsuz ilcesinde raki yapıminı gormüslügum vardı. sarap yapimı oladar kolay gibi varsada zahmetli bir istir. sarap once hangi meyeden yapacaksan o meyveyi özünü aliyon daha sonra bu malzemeyi sarap mayasi var onunla yapılır ve mayalanır. birden cok zamanda bekletmek lazım hemen yapıp icilmez. bilindiginiz uzere şarap nekadar daha cok uzun süre kalirsa okadar degerlenir ve daha iyi bir ürün olur. mesela bir video izlemdim cok eski bir sarap fakat hala etkisini iyi gösterir. daha cok batı tarafi icerler saraplari eğlence zamanlarında.

0

şarap yapımı şu şekildedir ilk önce hasat yapılır sonra yaprak ve sap ayıklanır sonra çatlatma yapılır sonrada maserasyon yapılır ve daha sonra alkolik fermantasyon yapılır sonrada malolaktik fermantasyon yapılır sonra presleme yapılır sıkıştırılır daha sonra olgunlaştırılır durultma ve filtreleme yapılır sonra soğuk stabilizasyon yapılır filtreleme yapılır şişeleme yapılır ve en son da şişede bekletir.afiyet olsun

1

bildiğim kadarıyla size anlatayim. şarap in hammaddesi üzüm dür. ilk önce üzümler bahçelerden toplanır. daha sonra toplanan üzümleri bur güzel yıkayıp ayıklandıktan sonra geriye kalan temiz kaliteli üzümleri bir leğene koyarız .
daha sonra legende ki üzümler bir temiz çizme ile veya çok temiz olmak şartı ile çizmesiz ezilir. bu ezme sonuçun da üzümlerin suyunu çıkarmış oluruz . daha sonra suyu çıkan üzümleri bir güzel süzeriz. iki defa süzülme işlemi yapılırsa daha iyi olur. çünkü içine her hangi bir kıymık falan veya yabancı madde gitmiş olabilir. bundan dolayı temiz olduğuna emin olmamız lazım. daha sonra süzülen üzüm suları bir kazanlara konulur ve içerisine alkol karışımı katılarak bir güzel karıştırılır .
daha sonra karıştırılan bu üzüm suyu kapalı bir şişelere konarak nisbeten soğuk yerde muhafa etmek şartı ile ağzı kapatılarak konulur. aradan en az 2 ila 3 yıl geçtikten sonra şaraplarımız içilmeye hazır hale gelmiştir.
buyrun afiyet olsun. benim bildiğim bu kadar . herkese kolay gelsin. yanlışım varsa da affola.

0

üzümler bir güzel toplanır. ezilir. çeşitli maddelerle karıştırılıp şarap haline getirilir.

0

üzüm suyundan yapıldıgını biliyorum.yanş cok ayrıntılı bilgi sahıbı degilim bu konuda.sadece üzüm suyundan yapıldıgını biliyorum.

0

üzüm suyundan yapılır. zamanında ayakla ezilerek yapılırmış. şarap bekledikce güzelleşir..

0

şarap üzümden yapılır posasından çıkan suyu güzelce filtrelersin dinlendirip kendi mayasıyla harmanlıyorsun soğukta bekletiyotiyorsun ve karşına şarap çıkıyor :)

0

üzümle yapılan en bilinen ve en eski şarap türü.fransızlar bu konuda çok ünlüler.mahzenlerde bekletilip yıllanınca daha da güzel olan şaraplar vardır.üzümün fermantasyonuyla ilgili bir işlem galiba.beyaz şarap kırmızı etle,kırmızı şarap beyazvetle iyi gider diye duymuştum.

1

taze üzümün suyu sıkılır ve bekletilir. doğal fermantasyonun sonucunda şarap elde edilir.yöntem böylesine basit ama bilinmesi gereken bazı bilgiler, izlenmesi gereken bazı yöntemler var. bunların ışığında ve tabii ki çokça edinilen deneyimler sonucunda şarap, hatta “iyi şarap” yapmak mümkündür.üzümden başka meyvaların fermantasyonu ile elma, vişne vb. bazı meyve şarapları yapılmaktadır. fakat bu içkilerin “şarap” olarak isimlendirilip isimlendirilmeyeceği bile henüz tartışmalıdır. ben, yukarıda verdiğim ve tse. standardında da yer alan tarife uyarak yalnızca taze üzümden yapılan içeceğe “şarap” denilmesinin uygun olacağını savunuyorum.hangi üzümden iyi şarap yapılacağı konusu profesyonellerin belki de kafa yordukları en önemli sorudur. artık bu konuda o kadar yol alınmıştır ki üreticiler şaraplarını üzüm cinsleriyle adlandırmaktadır. amatörler ise bu konuda tad alma duygularının önderliğinde seçimlerini yapacaklardır.pazardan rasgele alınan üzümlerle yapılacak şarabın niteliği artık ulu tanrının lütfuna kalmıştır.şarap yapmak isteyen kişi en önemli unsur olan üzümün nasıl üretildiğini, yani bağcılığı tanıması gerekmektedir. bunun için çeşitli bağlar gezilmeli,üzüm çeşitleri tanınmalı, üzüm yetiştiricilerle konuşmalı, tanıdıkları üzüm cinsleriyle yapılmış şaraplar tadılarak literatür bilgileri pekiştirilmelidir. bu konuda daha da ileri giderek her amatör şarap üreticisinin ufak da olsa bir bağ sahibi olması, kendi şaraplık üzümünün yetişmesine emek vermesi gerektiği kanısındayım. yurdumuzun birçok üzüm yetiştirmeye uygun bölgesinde bu olanak mevcuttur.şarap yapılacak üzümler gerekli olgunluğa erişmiş, temiz diri, canlı olmalıdır. ezilmiş, hırpalanmış, çürümüş üzümlerden şarap yapmaya çalışmak baştan kabullenilmiş bir yenilgi ile sonuçlanacaktır.eğer kırmızı bir üzüm tanesinin kabuklarını soyup sonra suyunu sıkarsanız, akan şıranın beyaz olduğunu görürsünüz. dolayısı ile kırmızı şarap yapmak için üzümün suyunu yani şırasını kırmızı kabuklarla bekletip renk hücrelerinin şıraya geçmesini sağlamak gerekmektedir. bu bekletme ne kadar uzun olursa şarabın rengi o kadar koyu olacaktır. (tabii üzüm kabuğunda yeterli renk hücresi var ise.) böylece açık sarıdan başlayarak pembe ve neredeyse bordoya kadar renk elde etmek mümkündür.şarap yapmak üzere toplanmış üzümler en kısa zamanda ezilerek fermantasyon kaplarına konulmalıdır. bunun için mümkünse işlem bağın uygun bir yerinde yapılmalıdır. buna imkan bulunamazsa üzümler, bu iş için yapılmış üzüm taşıma kasalarında şarap yapılacak yere nakledilir. bu da özenli bir şekilde yapılmalıdır, araba bagajında ve mevsim gereği genellikle aşırı sıcakta saatlerce yol gelmiş üzümler için ancak iyi bir sirke yapma olasılığından söz edilebilir.fermantasyon işlemi tamamen biten ve artık şarap olama yolunda hızla ilerleyen şarap fermantasyon kabından alınmalı ve çamur adı verilen tortusundan ayrılmalıdır. (tortu ile uzun süre kalacak olan şarap bozulma tehlikesi taşır, en azından hoş olmayan tadlar kazanır.).

0

şarap eğer evde yapılacak ise ilk önce üzümlerin tanelerini saplarından ayırın .üzümleri yıkamayın çünkü şarabı oluşturacak mayanın üzümün üzerinde kalması gerekir. üzümün tanelerini ezine fakat çekirdeklerin edilmemesine dikkat edin ezilen üzüm tanelerini geniş ağızlı bir cam kavanoza koyun. 10 gün kadar kabukları ile birlikte bekletin. kavanozların üzerlerini ince bir tülbent ile örtün. kavanozların ağzına kadar doldurmayın yoksa taşabilir. 25 derece sıcaklıkta posası ile birlikte 7 ila 10 gün bekletilen bizim suyunu gözenekli torba ile sıkılarak fotolarından ayırın. daha sonra ağzı dar olan başka bir cam kavanoza aktarın kapağı hava geçirmez olması gerekir. bu kavanozda sualtı hortumu yerleştirin.kapağı takılacak borunun çapı kadar bir delik açın. bir ucu üzüm suyuna girmeyecek şekilde kapalı kavanoza diğer ucu içerisinde su olan herhangi bir kaba içerisine daldırın. su altı hortumu işlemine geçişte gaz çıkışı izlenmiyor ya da bir süre sona ermişse şarabın tam olarak oluştuğu anlaşılır. aslında bu tarif biraz karışık ben de anlatamadım o yüzden belki yarıda kalmış veya yanlış anlatmış olabilirim kusura bakmayın.

0

şarap yapmak mi dediniz. şarap üzümden yapilir. yapilmasina karsiyim ben . haramdir. insanlara sarhoşluk hissi veren hersey haramdir. üzümleri teker teker dallarından kopartiriz. daha sonra büyük bir leğenin içine konur. daha sonra ezilip suyunu cikarmaliyiz. daha sonra cikan su ile üzüm cekirdeklerini birbirinden ayirt etmeliyiz. ayırt ettikten sonra o üzüm sularını şişelere doldururuz. doldurduktan sonra bir köşeye birakilir. haram olduğu için ben hic sarap yapmadim ama üzüm suyu cok içtim . şarap insana sarhoşluk hissi verir. insan aşırı derece de şarap tüketince sarhoş olur. alkol kullanmak sağlığımıza zararlıdır. kullanmamalıyız. eger kullanirsak ciğerlerimizi kaybedebiliriz. ben kilis 7 aralik üniversitesinde edebiyat bölümünü okudum. ordaki insanlar bağlardan kopardiklari üzümleri traktör dolusu yaparak bir yere gotururyorlardi. bir gun birine sordum nereye götürüyorsunuz diye gel seni de götüreyim dedi. bende merakli olduğum icin gidelim dedim . ben ve ilahiyat okuyan hasan arkadasim bindik traktöre gittik bir sanayi sitesine girdik. sona amca bizi bir dükkana götürdü. adamlar gelen üzümleri tartiktan sonra büyük bir kapanin icine attılar ve sadece o makinadan üzüm suyu çıkıyordu. üzümler kipkirmizi idi. suyu da bundan dolayi kirmiziydi. baya dikkat ettik sonra şarap yapmak icin üzümlerinin suyunun sıkıldığını söylediler. bende bu durumdan pek hoşlanmadığım için çıktım ordan tabi hasan da geldi benle ilahiyatci hasan durur mu orda . sonra dolmuşa binip okulumuza gittik. şarap dan nefret ederim. hayatim boyunca hic içmedim. icenlere de karşıyım yani. icen kisi ile arkadaslik dahi kurmam. allahin yasaklarından biri olan alkol insan a hem zarar veriyor hem de kazandığı üç beş kuruşa gidip o zehire veriyorlar. çocuğunun rızkını böyle seylere veren adama adam demem ben. hem allahin emirlerini bilip bilmemezlikten geliyor hem de kazandığı üç beş kuruş parayi gidip boyle seylere veriyor. yazik günahtır ya ona vereceğiniz parayi gidin çocuğunuza bir cikolata dahi alsanız o çocuğun mutluluğu herşeyden daha önemli degil mi sizin icin. benim icin önemli. bir çocuğu mutlu edicen hem hayra girecen hem de birşey kaybetmeyeceksin guzel bir sey degil mu bu . her insan keske benim gibi düşünse bu dünya daha güzel olmaz mi. simdi diyeceksiniz ki o üzümü satan adamlar da ekmek parasi icin satıyor. evet ekmek parasi icin satıyor ona itirazım yok ama onun ekip biçtiği üzümü şarap olarak içen kişi sarhoş olup kötü şeyler yapinca onun gunahini da dusunebiliyor musunuz o günah sadece o şarabı içene mi yazilir saniyorsunuz. allah katinda en büyük suçlu onu satana verir. boyle birseye sebeo o dur. o onu pekmez yapar ne bilim üzüm olarak kurutur ne bilim bir bastik falan yapar yerse daha iyi olmaz mıydı . oyle yapip satsa da para kazanmayacakmiydi kazanacakti ama o şarap yolunu kolay yolu seçti. ben olsam şarap yapacağıma pekmez yapar oyle satardım. daha fazla kazanç sağlardım. pekmezin kilosu olmus 35 40 tl . şarabın has maddesi üzümdür .

0

ilk olarak üzüm alman gerekir üzüm hangi cins olurasa olsun üzümler guzelcene yıkanır yıkandıktan sonra üzümlerin pis olanı ayrılır ayrıldıktan sonra saglam olan üzümler ezilir ezildikten sonra suları arıtmadan geçe geçe geçe içindeki taneler ayrılır ondan sonra günlerce aylarca senelerce saklanır saklandıkça deger kazanan üzüm şarabıdır şarablar eskidikçe güzelleşen şaraplar çok güzel şaraplardır

0

şarabın üzüm suyu ile yapıldığını biliyorum ama hiçbir zaman içmedim içen insanla da oturmam

0

taze toplanmış ürünlerin taneleri saplarını ayrılır yıkanmaz şarap oluşturacak muayene üzüm üzerinde kalması gerekmektedir üzüm içerisindeki şekeri alkole yani şaraba çevir ek olan mikroorganizmalara ihtiyaç vardır yıkamaya tabi tutulmayan tane ezilir tane patlatmak yeterlidir çekirdeklerini edilmemesine dikkat edilir subway çekirdekler ezilirse istemeye acımsı bir tat oluşacağı için sadece taneleri patlaması ne dikkat edilir ezilmiş üzüm taneleri tercih ağzı geniş olan tercihen tercihen bir cam kavanozda yerleştirilir 10 gün kadar bir süre kabukları ile birlikte biriktirerek gerçekte üzüm kabuğunda bulunan renkli maddenin suya geçmesini fırsat verilmiş olur böylece oluşacak şarabın kırmızı renkli olması sağlanır taneleri edildiği andan itibaren hiç bekletmeden postaların sıkılıp suyun ayrılması oluşacak şarabın beyaz olmasına neden olur ancak bu üzümün kabuğunda bulunan bazı faydalı antioksidan antikanser maddelerinde şarapta olmamasına ya da çok düşük organları olmasına ne den olmaktadır taneleri patlatılması ndan birkaç gün sonra sıkma işlemi gerçekleşir suyu ayrılırsa hafif pembe renkli olan rose şarap elde edilen sıkma işlemini takiben kırmızı şarap elde edilmesi için posaları ile birlikte kavanoza yerleştirin edilmiş üzümlerden fermantasyon işlemi hemen başlar kavanozların üzeri üzeri ince bir tülbent türü materyal ile ölçülür etme işlemi yapılmaz ya da özensiz olursa hızlı oluşmaya başlayan alkol sirke sineklerinin müdahalesiyle sirkeye dönüştürülecektir ve bütün emekler boşa çıkar ertesi güne bariz olarak izlenebilecek olan fermantasyon işlemini bulgusu köpürme ler kabarmalar ve gözle görülür gaz çıkışı de bu nedenle taşımaması için cam kavanozlar omuz hizasında daha fazla doldurulmamalıdır fermantasyon maya türü mikroorganizmaların üzümdeki şeker alkole yanlış araba dönüştürme oluyordur bunun içinde en uygun sıcaklık 25 derece civarları dır bu derecelerde hafif oynamalar tolere edilir olmakla birlikte fazla oynamalar fermantasyon ciddi şekilde etkilemektedir posası ile birlikte 7 ile 10 gün arasında bekletilen üzüm suyu gözenek torba ile sigara fotoları ayrıştığı sıcaklık ile orantılı olarak tama yakın yere daha az alkole dönüşüm gerçekleştirmiştir üzüm suyu dar ağızlı başka bir cam kavanozda aktarılır hava geçirmez kaban sahip olması gereken bu kavanozda sualtı hortumu yerleştirilir hava geçirmeyecek şekilde olan kapağı takılacak borunun çapı kadar bir delik açılarak bir ucu uzun üzüm suyuna girmeyecek şekilde kapalı kavanozda diğer ucu ise içerisinde sıvı alan herhangi bir kaba su içerisinde de aldırılır fermantasyon işlemi henüz bitmemişti su içerisinde olan hortumun ucundan gaz çıkışı devam edecektir

0

şarap yapımını belli başlı evrelri vardır. ilk önce üzüm ağacımızdan üzümlerimizi dallarından teker teker toplamalıyız. belli aşamalardan geçmesi gerekir. bu aşamalarda beklemesi damıtılması tatlandırılması ve dolgınluk hissi kazandırması aşamalarıdır. bu aşamalar cibre degüstasyon tanen bu aşamalardan oluşur. bu aşamaları geçtikten sonra kırmızı beyaz olarak ayrılır.