0

saltanatın kalkması yani osmanlı devleti'nden beri gelen babadan oğula geçen sistemin kalmasıdır. bunu biraz açacak olursak halkın kendi kendini yönetmesidir. daha demokratik bir ortam için saltanatın kaldırılması halifeliğin kaldırılması sonucu cumhuriyet ilan edilmiştir.

0

saltanat genel anlamda demokratik olmayan rejimlerde iktidarın babadan oğula (ya da hükümdarın seçeceği başka birine) devredilmesidir. osmanlı devleti’nin yıkılışı ve türkiye cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte saltanatın kaldırılması, devlet yönetim şeklinin değişmesiyle birlikte değerlendirilmesi gereken bir zorunluluk olarak görülmelidir. önemli atatürk devrimlerinden biri olan saltanatın kaldırılması yönetimin başında bulunan kişilerin, halkın inisiyatifini bir kenara bırakarak keyfi davranmalarını ortadan kaldırmıştır. demokratik devletlerde iktidar, seçimlerle belirlenir.

0

saltanatın kalkması demek benim için çaresiz kalmış valide sultanların aklı ve dengesi yerinde olmayan şehzadeleri sultan diye söylemeye başlamasına gerek olmadığını ve harem adı makamın ortadan kalkmasına erkek evlat a olan düşkünlüklerin son bulması demek