0

eğitim çok kapsamlı bir süreçtir. teknik tanımını yapacak olursak; eğitim,bireyin kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı ve istendik davranış değişikliği meydana getirme sürecidir. eğitimin genel geçer tanımı ve kapsamı budur. peki madem eğitim ve türlerinden bahsedeceğiz, eğitimin kaç türü vardır diye sorarsak kendimize, karşımıza iki tür eğitim olduğu çıkar. bunlar formal ve informal eğitim'dir. öncelikle informal eğitimden bahsetmek isterim. bu konuyla ilgili tanımlamaya başlamadan önce bir örnekle başlamak istiyorum. bu tarz öğrenmeler, farkında olmadan gerçekleştirdiğimiz öğrenme lerdir. örneğin sokakta arkadaşlarımızla,evde anne babamızla ya da tatilde deniz kenarında bir yabancı turist ile etkileşime girdiğimizde gerçekleşmiştir. yani buradaki durum amaçların önceden belli olmadığı ve günlük yaşam içerisinde kendiliğinden oluşan ve belli bir sistemsel altyapısı olmayan eğitim sürecidir. informal eğitimin özelliklerinden bahsedecek olursam ; doğal ortamda kendiliğinden gerçekleşir , planlı ve programlı değildir. bu yüzden öğrenmeler olumlu da olabilir olumsuz da olabilir.informal öğrenme de yer ve zaman önceden belli olmayıp kişilere kazandırılacak davranışlarda önceden belirlenmemiştir. ayrıca öğretici statüsündeki kişide uzman olmayabilir. örneğin çocuğun sokakta arkadaş ortamında öğrenmiş olduğu küfür davranışı uzman bir kişi tarafından sorulmamıştır kendisine. bu yüzden daha çok toplumsal yapı içinde gerçekleşen informal eğitim, gelişmemiş ülkelerde daha çok görülür ve toplum geçtikçe insanların yetiştirilmesinde eksik kalır.bu yüzden de eğitimin planlı ve programlı olduğu formal eğitimi ihtiyaç duyuldu.
formal eğitimde toplumun iş alanlarının ve bireylerin kendi ihtiyaç duyacağı bir takım özelliklere sahip kişileştirmek için örgütlü ve planlı bir süreç vardır. bu yüzden formal eğitimde önceden belirlenen amaçlara yönelik,program çerçevesinde planlı olarak ve öğretmen gibi profesyonel kişiler tarafından uygulanan ve okul gibi belirli mekanlarda gerçekleştirilen zaman planlaması yapılmış bir süreç vardır. bu yüzden okul gidin mekan al kapsamı altında bir eğitici olarak öğretmenin öğrencilere bir ders planı dahilinde ve daha önceden belirlenmiş ders saatinde ve belirlenen etkinliklerle davranış kazandırması formal eğitim demektir.

0

eğitim , kapsamlı, çok boyutlu, sürekli , dinamik, amaca yönelik, evrensel ve bilimden yararlana bütünleyici bir unsurdur. eğitim formal ve informal olarak ikiye ayrılır. bunlarda içinde örgün ve yaygın eğitim olarak ayrılır.