0

şeyh said isyanı çıkması temeli bana göre ingiliz yanlısı insanların islamiyet adı altında yenilikler karşısında islamı buna kesinlikle uymadığını söyler. bu isyan kesinlikle din kullanılarak yapıldığı için insanlar destek vermiştir. evet belki çok yanlış bir şeydir ancak maalesef başarıya ulaşmıştır. çok sayıda şehit verdik. kubilay şehididir bu isyanın. isyankar her zaman devlete karşı yapılan haklı yada haksız ayaklanmalardır. bu isyan sadece din yüzünden çıkmamıştır. cumhuriyeti tamamen yıkmak amaçlanır. çok şükür bu girişimi erken fark eden mustafa kemal atatürk çok fazla kayıp olmadan bastırıp can kaybı azalmıştır. isyan hedefine ulaştırmak için çalışanlar artık yaptıklarının başarılı olamayacağını anlamıştır. istiklal mahkemeleri kurulduktan sonra isyan başlatan ve vatanını satan insanlar idam cezası yer.

0

şeyh sait isyanı'nın bir sürü sebebi vardır. yenilik hareketlerinin istenmemesi dir. toprak ağalarının eskiden olduğu gibi yeni devleti çıkarlarına uygun bulmaması ve çıkarlarına göre kullanamamaları. ingiltere musul türkiye'ye vermek istemiyordu irak ile türkiye arasında tampon vazifesi görecek olan kürt devleti kurmak istemiştir. doğu anadolu'ya yıllarca bakım yapılmamıştır imal edilmiştir bu da şeyh sait isyanı için bir nedendir.

0

cumhuriyet rejimini yıkmaya yönelik ilk isyandır.
ingiltere, türkiye ile musul arasında tampon bir devlet kurdurarak,türkiyenin musal'a ulaşmasını engellemek için isyana destek vermiştir.
isyanı bastıramayan ali fethi okyar istifa edip yerine ismet inönü getirilmiştir.
isyan bastırıldı ve bölgedeki asayişi sağlamak amacıyla takrir-i sükun kanunu çıkarıldı.ankara ve diyarbakır da istiklal mahkemeleri kuruldu.
isyana destek veren terakkiperver cumhuriyet fırkası,laiklik ilkesini kötüye kullandığı gerekçesiyle kapatımıştır.

0

yenilik hareketlerinin istenmemesi,
toprak ağalarının yeni devleti çıkarlarına uygun bulmaması,
musul'u türkiye'ye vermek istemeyen ingiltere'nin ırak ile türkiye arasına tampon vazifesi görecek olan kürt devletini kurdurmak istemesi,
doğu anadolu'nun yıllarca ihmal edilmiş olması,
tcf'nin inkılaplara karşı çıkanlara ümit verici tutumu