0

kahramanmaraş ilimiz akdeniz bölgemiz sınırları içerisindedir.bu ilimiz akdeniz bölgesi'nde olmasına rağmen deniz etkisinden uzak olduğu için karasal akdeniz iklimi özelliklerine sahiptir. kahramanmaraş ilimizin ilçeleri ise ; afşin.andıran,çağlayancerit,ekinözü,elbistan ,göksun,nurhak,pazarcık,türkoğlu'dur.kahramanmaraş ilimiz kurtuluş savaşı'nda göstermiş olduğu üstün mücadeleden dolayı 7 şubat 1973 tarihinde türkiye büyük millet meclisi tarafından maraş ismine "kahraman" ünvanı verilerek kahramanmaraş olmuştur. maraş ilimizin tarih boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır roma döneminden tutunda, daha sonra dulkadiroğlu beyliği ve sonrasında osmanlı devleti hakimiyetine girmiştir.maraş ilimizde yemek kültürü olarak bir hayli seçenek fazla bense bu ile özgü olan yemek olarak bildiğim maraş paçası var ki çok lezzetlidir. bol baharatlı tereyağlı yapılır ayrı bir lezzeti vardır.hepimizin bildiği ise ilk olarak maraş merkezdeki yaşar pastanesi'nde üretime başlamış daha sonra ülke geneli yayılıp mado ismi ile yayılmış maraş dondurması meşhurdur.dondurmayı meşhur eden bu firma olmasına rağmen bir çok da farklı firmalarda maraş dondurması imal ediyor ve şoklanmış olarak 72 saat mesafeli uzaklıklara gönderebiliyorlar kargo ile. tatlı olarak bir de pestil sucuğu diye bir tatlıları var.
kültürel unsurlara gelecek olursam ilk aklıma gelen tekir vadisi'nde bulunan döngel mağarası'dır.burada bir hayli eski zamanlara ait tarihi yazılar mevcut.hitit dönemine ait ciddi kalıntılar mağarada mevcuttur.diğer tarihi yerlerden birisi ise 15 yüzyılda dulkadiroğlu dönemde yapılmış olan taş medrese'dir.bu medrese orijinal dokusunu günümüze kadar taşınmış olup 1992 yılında da restorasyon geçirip ziyarete açılmıştır. diğer tarihi yerlerden birisi ise dede oğlu konağı'dır. bu konak orjinal osmanlı geleneksel konut mimarisi örneklerinden birisidir. yapı safalı köşk avlu ve diğer osmanlı mimari örneklerini bariz şekilde gösterir ve karma yapım tekniği ile inşa edilmiştir.büyükşehir belediyesi 2011 yılında burayı restorasyon geçirip ziyarete açtı. yayla kültürü seviyorsanız eğer başkonuş yaylası da görüp keyif alabileceğiniz yerlerden birisidir. tertemiz havası bölgeye ait çeşitli ağaçları görebileceğiniz ve sosyal tesisleri ile güzel bir yer. tekir vadisi aynı zamanda gidilebilecek yerlerden birisi hatta bu tekir vadisi'nde bulunan yeşil gözlenen tabiat harikası yeri muhakkak ziyaret edebilirsiniz. buranın yeşilgöz denmesinin sebebi suyun renginin yemyeşil olması ve etrafındaki ağaçlarla birlikte hem mesire alanı hem de hafta sonu ailenizle beraber keyifli vakit geçirebileceğiniz huzur dolu bir yer. tarihi yerlerden birtanesi il merkezine 120 kilometre mesafede bulunan afşin ilçesindeki eshab-ı kehf külliyesi'dir. selçukluların zamanında maraş emirlerinden birisi olan nusretüddin hasan bey tarafından 1234 yılında ilk inşası yapılan bu külliye zamanla dulkadiroğlu bey ve osman osmanlı devleti'nin katkılarıyla külliye hale gelmiştir.

0

kahramanmaraş ilinin kültür ve değerlerine baktığımızda öncelikle kahramanmaraş ili neleri ile ünlüdür ona bakmak gerekiyor. eskiden beri birçok medeniyet ve devlet bu ilden geçmiştir. faaliyet göstermiştir. kahramanmaraş ilinde bulunan tarihi eserler de bunun önemli bir göstergesidir. bu eserler şunlardır: ulu cami, abdulhsmid han cami, ashab-ı keyf, meryemçil kalesi, kahramanmaraş kalesi, germenicia antik kenti gibi önemli tarihi güzellikleri vardır. bunlar kültür mirası açısından oldukça önemlidir. kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri de yine kültürel açıdan oldukça önemlidir. yöresel bazı yemekleri şunlardır: maraş dondurması, ekşili köfte, yavan köfte, maraş çiğköftesi, suluyağlı köfte, bezdirme köftesi, yoğurtlu köfte, ekşili çorba, leğen çorbası, kuru dolma gibi yöresel tatları vardır.