0

-bulaşma yolları: enfeksiyon hastalıklarının en temel özelliklerinden biri bulaşıcı olmalarıdır. bulaşma çeşitli yollarla olabilmektedir.

1-solunum yolu ile bulaşma
-damlacık yolu ile bulaşma
-hava yolu ile bulaşma
a.damlacık yolu ile bulaşma:öksürük, aksırıkla havaya saçılan ve enfeksiyon ajan içeken danlacıkların duyarlı kişlerin solunum yolu mukozalarına temas etmesi sonucunda bulaşma olur.bu damlacıkların bir başka kişinin mukozalarına ulaşabilmesi için iki kişinin birbirine yakın olması ve aradaki mesafenin 1 m'yi aşmaması gerekir. aksi halde damlacıklar karşıdaki kişinin mukozalarına ulaşamaz ve ağırlıkları nedeniyle çevredeki yüzeyler üzerine düşerler.
enfeksiyon zinciri(bulaşma zinciri)
kaynaktan(ağız yoluyla, hava yoluyla, temas yoluya, hayvanlarla)sağlam kişiye doğru hareket eder.
mikrobun bulunduğu, çoğaldığı yer:
-hasta insan
-bitki
-hayvan
-toprak vs.
bu şekilde bulaşma gösteren enfeksiyonlar; soğuk algınlığı, influenza ve diğer üst ve alt solunum yolu viral enfeksiyonlar, boğmaca, difteri, streptokoksik anjin ve kızıl, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, şu çiçeği, bakteriyel konjonktiv, epidemik hemorajik konjonktivit, mikoplazma ve pnömokok pnömoniler, menengokok ve haemophilus influenza menenjitleridir.
yukarıda sayılan enfeksiyonların hemen hepsi için damlacık yolu tek bulaşma yolu değildir.damlacık dışında, hasta sekresyonların bulaştığı mendil, oyuncak gibi eşyalar aracılığı ile indirekt olarak bulaştığı bilinmektedir.
yukarıda damlacık yolu ile bulaştığı belirtilen solunum yolu patojenleri ile çocukluk çağı enfeksiyonlarının bir kısmı aynı zamanda mikrobiyal aerosollerin inhalasyonu ile bulaşır.
örneğin şu çiçeği, influenza, kızamık gibi. brusellalar ağıl ve ahırlarda hayvanların enfektif materyallerin toza toprağa karışması ve sonra hava akımı ile havaya karışması sonucu inhalasyon yolu ile bulaşabilir.

b.hava yolu ile bulaşma: öksürük ve aksırıkla havaya çeşitli büyüklükte damlacıklar saçılır. bunlardan büyük olanlar yukarda belirtildiği gibi yakın mesafedeki kişilerin mukozalarına ulaşır, çevredeki yüzeylere ve zemine düşerler. küçük ve hafif olanlar ise havada asılı olarak kalırlar. bunlara mikrobiyal aerosol denir. mikrobiyal aerosoller, sıvı kısımlarının buharlaşma sonucu damlacık çekirdeği adı verilen partiküllere dönüşürler.

2-sindirim yolu ile bulaşma (fekal-oral yol)

-sindirim yolu ile pek çok mikroorganizma ile protozoon kisti ve helmint yumurtası vücudumuza girmektedir. fekal oral bulaşma, feçesle kontamine ellerin ağıza götürülmesi ile doğrudan doğruya olabileceği gibi feçesle kontamine olmuş su ve besinlerin yenmesiyle de olabilmektedir.
örneğin giardia intestinalis kistlerinin bulaşma doğrudan doğruya olabildiği gibi kontamine su ile de olabilmektedir.

3-deri ve mukozalardan temas yolu ile bulaşma

-sağlam deri genel olarak mikroorganizmaların girişine engeldir. kancalı kurt ve strongyloides stercoralis larvaları ile schistosoma serkaryaları sağlam deriden girerler.
kesinlikle bu yazının kullanılması yasak.