1

bunu bir haber sitesinde de görmüştüm.
sümerler 10/3= 3,33333… gibi devreden sayıları kullanmayı pek sevmezlermiş. 60’lık sistemde bu tür ondalık kesirlerle karşılaşma ihtimali çok azalır; çünkü 60 sayısı 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20 ve 30’a kalansız bölünen bir sayıdır; fakat buna karşılık 10’luk sisteme bakarsak 10 sadece 2 ve 5e bölünebilen ezik bir sayı gibi görülüyormuş.

lidyalılar ise parayı bulmadan önce, insanlar bir şeyleri alıp satarken para yerine takas yöntemini kullanıyorlardı. bir mala değer biçmek için de parmak hesabı yapıyorlardı. nasıl mı? gelin bunu uygulayarak anlamaya çalışalım.

sağ avuç içinizi kendinize doğru çevirin. sağ başparmağınızla, sağ elinizin diğer parmaklarına ait boğumları saymaya başlayın. sonuç kaç? 12 boğum değil mi? her sayışınızdan sonra sol elinizde bir parmağınızı kapatın. 5 defa saydıktan sonra, sol elinizdeki bütün parmakları kapatmış olursunuz, öyle değil mi? sol elinizde kapattığınız her parmak 12 birime karşılık gelir. yani sol elinizin bütün parmaklarını kapattığınızda 60 birimi ifade etmiş olursunuz. sol yumruğunuzu 4 kere sallarsanız, 4x60=240 birimlik değer biçtiğinizi gösterirsiniz.

işte para bulunmadan önce kullanılan parmak hesabı bu şekilde yapılmaktaydı. 60’lık sistemin bu hesaba dayandığı da iddia edilmektedir. çünkü 60 hem bölenleri açısından hem de parmakla ifade kolaylığı açısından eski zamanların ticaretini kolaylaştırıyordu