0

anne sutu bebeğin tek etmek gidasidir belirli bir aya kadar.bebeğin kemik gelişimi,beyin gelişimi hepsinde en faydalı besindir.vücudun bağışıklığı guclendir ve en önemlisi emzirme ile bebek ve anne arasında bir bağ kurulur.

0

bebekler doğumdan sonraki ilk iki yıl boyunca büyüme ve gelişimi çok hızlı bir şekilde sürdürür. elbette besin açısından ihtiyaçları da daha fazla olacaktır. organ ve sistemlerinin geliştiği şekillendiği, korunmaya muhtaç olduğu en önemli dönemini anne karnında geçirir. beyin ve karaciğer, bağırsak sistemi gibi bazı organ ve bölümler gelişimlerini doğumdan sonra sürdürür. özellikle beynin hızla gelişimi sürdürdüğü bilinir. ve beyin gelişiminin önemli bir yüzdesi doğumdan sonraki ilk üç yıl içinde gerçekleşir. bu dönemde beslenmesini en iyi şekilde sağlamak çok önemlidir. ve bazı araştırmalara göre beyin gelişimi destekleyici şekilde beslenmenin zeka gelişimi için önemli olduğu ispatlanmıştır. bir yıldan daha uzun süre emzirilen bebeklerin beyinlerinde motor beceriler ile ilgili bölümlerin hızlı büyüdüğü gözlenmiş. sonraki zamanda ise dil becerileri ve görme becerilerinde artış gözlenmiştir. bebeğin yaşına göre gelişim ve öğrenim sürecinin geriye düşmemesi için beslenmesinin doğru biçimde desteklenmesi gereklidir. çünkü farklı yapıda besin ihtiyaçları vardır. örneğin dha gibi yağlar beyindeki sinir hücrelerinin yapısında yer alır. beyin fonksiyonlarının işlevi için önemlidir. esansiyel dediğimiz vücudun üretemediği yağ asitleri beyin için önemlidir. bu yağlar omega 3-dha , omega 6-aa. demir ise bu yağlardan etkin fayda sağlanmasında rol oynar. demir oksijen taşıyıcıdır. elbette bu yüzden beyin gelişiminde hayatı rolü vardır. yine taurin beyin ve göz gelişiminde etkilidir. bütün bunları anne sütü kendi başına karşılar. bu yüzden 2 yaşına kadar anne sütü oldukça önemlidir. anne sütü ile beslenemeyen bebeklerde kullanılacak formül mamalar dha, taurın, demir, nukleotid ve prebiyotik içermelidir. inek ve keçi sütünde yalnızca doymuş katı yağ olduğu için gerekli yağ asitleri ihtiyacını karşılamaz ve demir eksikliğine sebep olur. zihinsel gelişimi demirın desteklediği kanıtlanmıştır. bu yüzden ilk bir yıl bebeğe hayvansal sütler vermek yarar sağlamaz.

-1

bebeklerdeki kemik ve kas gelişimini destekler ve daha sağlıklı bireyler olmasına yardımcı olur.

0

bebeklerde eskiden dokuz aylık derdimi sütten keserlerdi. lakin günümüz araştırmalarda uzun dönem emziren çocukların bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğu zeka güçlerinin az emen çocuklara nispeten daha yüksek olduğu ve kolay hastlanmadiklari belirlenmiştir. en az 2 yıl emen çocuklar kansere yakalanma riskinin dağa düşük olduğu tespit edilmiştir.

0

bebekleri 2 yıl emzirirsek daha sağlıklı daha iyi gelişim gösterirler