0

oncelikle ampullerde tasartuflu ampuller kullanip beyaz eşyalarında a++ olmasina dikkat etmemiz gerek. enerji tasarrufu sagladiklaei icin minimum elektrik harciyorlar. daha sonra prizlerde fis birakmamak gerekiyor. gereksiz ampul yanan odalarin isiklaeini sondurmemiz gerekiyor. firini mumkun oldugunca az kullanin cunku cok elektrik harciyor firin.

1

vallahi artık ne yaparsak yapalım elektrik faturaları almış başını gidiyor. sürekli olarak 200 civarında fatura ödemek zorunda kalıyoruz. geçen ay iki yüzün üstünde geldi diye bu ay biz de birazcık kısmaya çalıştık ona rağmen gelen fatura anca 185 lira oldu. elektrikten tasarruf sağlayabilmek için özellikle kombili bir evde oturuluyorsa kombinin derecesini aşırı derecede yüksek bir dereceye getirmemek lazım vücut ısısına uygun bir derecede sabit kalmalıdır. uzun süre dışarıda kalacağınız zamanlarda pilot konuma dahi getirebilirsiniz. bunun dışında benim bu 1 aylık süreçte dikkat ettiğim konu özellikle prizlerde boşu boşuna fişlerin takılı olmamasına dikkat etmek oldu. her ne kadar ucuna elektronik bir alet takımı olmasa ya da kapalı dahi olsa da az miktarda elektrik harcamaya devam ediyor bu yüzden kullanmadığımız fişleri prizlerden çekmeliyiz. bunun dışında hava kararmaya başladığında hemen ışıkları açmayarak bir süre televizyon ışığı ile idare etmeye çalışıyoruz. ama bunu çok uzun süre başarı bildiğimiz söylenemez en fazla ekstradan bir yarım saat kadar kapalı kalıyordur. bunun dışında elektronik ürünleri tasarruflu olan a plus ürünler ile değiştirmek bir nebze olsun faturaları hafifletebiliyor. kullanmadığımız ışıkları kapatarak, kullanmadığımız elektronik aletlerin fişlerini çekerek, eğer gözleriniz dayanabiliyor ise televizyon ışığında oturarak, gece geç saatlerde oturma alışkanlığından vazgeçerek ( ki ben bunu asla beceremiyorum) , çamaşır ve bulaşıklarınızı biriktirip topluca yıkayarak, tasarruflu ampuller kullanarak, evinizde elektrikli termosifon varsa kullanmadığınızda derecesini düşürerek, elektrikli çaycıları sürekli açık bırakmayarak ve bilgisayar televizyon telefon gibi elektronik aletleri ile vakit öldürmek yerine ev içinde başka aktivitelerie yönelerek elektrik faturalarını düşürmek bir nebze olsun mümkün olabiliyor. ama maalesef günümüz çağında elektronik eşyalardan uzak durmak pekte mümkün olan kolay bir şey değildir. ne yaparsak yapalım gelen zamlardan da sonra elektrik faturalarını cebinizi yakmayacak oranlara düşürmek maalesef kolay bir şey olmuyor. ancak evin içinde taş devri dönemlerine dönüp yaşayarak faturaları epeyce düşürebiliriz. :))

1

elektrik-elektronik aletler alırken enerji sınıfı etiketi oluyor üstünde. a++ olmasına dikkat etmek gerekiyor. a++ alamıyorsak a+ ya da a almakta fayda var. ampul seçimlerinde de led olanlara yönelebilirsiniz. ayrıca buzdolabını güneş gören veya kombi peteklerine yakın koymamak gerekiyor. televizyon, modem, bilgisayar vb. kullanmadığımız eşyaların prizden çıkarılması gerekiyor.

1

elektrikte tasarruf yapılacak seçenekler kalmadı artık.insanlara her zam geldiğinde bazıları çıkıp yok efendim led lamba kullanın,klimayı şöyle yapın,gibi bir sürü şey söyler.ama artık yapacak bir şey kalmadı.bütün tasarruf tedbirleri alındı ama buna rağmen en az ayda 140-150 fatura geliyor.