0

gereksiz su harcamıyoruz. ben özellikle eskiden yapardım dişlerimi fırçalarken o su hep akardı. ama uzun zamandır bunu yapmıyorum. banyo süresini ben olabildiğince az tutmaya çalışıyorum. çok açık kalırdı eskiden su, ben banyo yaparken. onun dışında ben sıcak suyu özellikle bulaşık yıkarken nerdeyse hiç kullanmıyorum faturayı yükseltmesin diye. bazen canım çok çekiyor abur cubur mesela, kendimi bir süre tutuyorum. gereksiz para da harcamıyorum. ha bazen olmuyor mu evet oluyor ama eskisi kadar değil.. bir süredir bunlara dikkat ediyorum. gereksiz gördüğümüz her ışığı ve televizyonu kapatıyoruz. özellikle annem mutfaktaki televizyonu açık bırakıyor diğer odaya geçiyor orada açıyor. bu tür durumlarda farkedip hemen mutfaktakini kapatıyorum. ya da bu tarz gereksiz yere çalışan her elektronik aleti kapatıyorum. ben aldığım her paranın bir kısmını biriktiriyorum. bilmiyorum nereye neye gider, sadece biriktiriyorum. çünkü gerçekten ne zaman ne olacağını kimse bilemiyor. her şeye zam geldi deli gibi. öyle bir para koparıyorlarki insanlardan.. o yüzden bir süredir böyle kendimi tutuyorum.

0

ben öncelikle buzdolabı ve derin dondurucu dışındaki bütün elektronik aletlerin fişlerini çekiyorum prizden. her ne kadar elektronik aletler çalışmasa da fişleri prize takılı olduğu için az da olsa elektrik harcıyor sonuçta. onun dışında ütüyü akşam yapmaya çalışıyorum. bizim sayaç 3 zamanlı. tek zamanlı olan arkadaşlar elektrik dağıtım firmasını arayıp 3 zamanlıya geçeceğini bildirmeleri yeterli. çünkü elektriğin en ucuz olduğu zaman gece 10 dan sabah 6 ya kadar. fırını ve kettle'ı mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorum. bular elektrik faturasının kabarmasına sebep oluyor. sudan tasarrufu da şöyle yapıyorum. bulaşıkları elde yıkamamaya çalışıyorum. makinede yıkıyorum. daha az su harcıyor. suyu püskürtme özelliği olduğu için normal zamanda bir bulaşık yıkamamızda kullandığımız suyu kaç makine çalıştırsan anca kullanıyor yani. rahat bir 10 makine açarız yani elde bir kez bulaşık yıkamamızda. sonra meyve ve sebzeleri yıkarken kesinlikle musluk altında yıkamam. çok su akıyor öyle. yani koyun bir sepete ya da leğen gibi bir şeye. orada yıkayın. 2-3 kere suyunu değiştirerek yıkayın, birşeycik olmaz.

0

evde tasarruf adına genellikle kullanmadığım prizleri, şarj aletlerini, televizyon prizlerinin çekiyorum hemen. daha fazla yakmaması için bu yöntem en azından tasarruf adına iyi oluyor. özellikle de marketten aşırı bir şeyler almıyorum özellikle de peynir, zeytin gibi şeyler yoğurt mesela bunları eğer çok alırsan gerçekten yabana gidiyor ve döküyorum çöpe. sebze meyve alıyorsan çok fazla almıyorum genelde ihtiyacın kadar yiyebileceğin kadar alıyorum çünkü gerisi zaten çöpe gidiyor yiyemiyorum ne kadar buzdolabına koysam da gerçekten yine çürüyor bir zaman sonra.özellikle de kombiyi soğuk kış aylarında sadece oturduğum odayı yakıyorum diğer odaların hepsini kapatıyorum kaloriferleri. evde başka tasarruf yaptığım şeylerden birisi de musluk su yani. genelde elimle yıkamıyorum bulaşıkları bulaşık makinesine atıyorum. bunu yaparak en azından su israfını önlemiş oluyorum. genel anlamda evde tasarrufu böyle şeyler yaparak sağlıyorum en azından faturaya daha fazla yansımıyor.

0

tasarruf yapılabilecek şeyler belli.elektrikte gereksiz lambaları yakmıyoruz.doğalgaz da tasarruf yapmaya çalışıyoruz bu şartlarda her şeyden tasarruf yapmaya çalışıyoruz.ekmek sebze meyve her şeyden

0

evde ve işyerinde tasarruf için ilk önce gereksiz ve boşa yanan lambaları kapatıyorum, damlatan muslugum vardı onu değiştirdim, halk ekmek alıyorum normal fırın ekmeği 1 lira 25 kuruş ben hal ekmekten 0.75 kuruşa ekmek alıyorum, çeşit çeşit peynir ürünleri almıyorum , moda diye modaya uymuyorum ve gereksizse almıyorum ve sadece fiyatı ucuz diye ihtiyacım olmayan bir ürüne boşu boşuna para vermiyorum.

0

elektrik için mesela mutlaka prizleri kontrol ederim.. kullanmayacağım şarj aletini, televizyonun fişini filan çekerim... meyve sebxeyi mümkün olduğunca az alırım. erken bitecek olursa yine alırım ama fazla alındığında o sebze meyve filan çürüyüp çöp oluyor malesef. parayı çöpe atmışım gibi geliyor bana... çelik tencere kullanıyorum tencere olarak. sebebi ise ısıyı daha çabuk alıp daha geç soğuması