1

allah'ın yarattığı her canlı önce küçüktür filizlenir büyür ve sonra da yaşlanır doğanın kanunu bu yani insanın hep genç kalmasında peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin bir hadisine göre eğer yaşlılık ve beli bükük olmasaydı belâlar sel gibi akıp gelirdi diye belirtmişti. eğer yaşlılık olmasaydı hiç kimse gençliğin kıymetini bilmezdi ve istediği şekilde saçma sapan bir ömür getirecekti ama yaşlılık olduğu için insan gençliğin kıymetini farkına varır ve gençliğin kıymetini bilirler. tıpkı insan hasta olduğu zaman sağlığına kavuşur kavuşmaz sağlığının kıymetini fark ettiği gibi yaşlılıkla olmasaydı insanlar gençliğin kıymetini bilmezde.

0

yaşlılık olmasaydı hayatın önemini kavrayamazdık bence. tıpkı hastalık olmazsa sağlığın kıymetini anlayamayacağımız gibi. yaşlı insanları gördükçe gençliğin kıymetini anlıyoruz. yaşamın ne denli güzel şey olduğunun farkına varıyoruz.

1

bence dünyada daha fazla güç savaşı olurdu. çünkü uslanmaz güçte insanları bile dizginleyen yaşlılık, hastalık veya ölüm olmuştur. mesela dünya zenginlerinden rockefeller 6. kez kalp nakli olup 200 yaşına kadar yaşayacağını söylemiş ve 101 yaşında ölmüştür. eğer yaşlılık ve ölüm olmasaydı bir çok güç çatışacaktı ve ortaya daha kaos dolu bir dünya düzeni ortaya çıkacaktı. doğal süreçte ölmeyen insanlar birbirini öldürmek isteyecek, kan, şiddet ve savaş daha da artacaktı bana göre.

0

elbette bir çok şey daha güzel olurdu. insanların yüzleri oldukları gibi kalır ve hareketleri yavaşlamazlardı.

1

yaşlılık olmasaydı insanlar yaşadığı zamanın kıymetini bilmezlerdi. hiç ölmeyecek gibi yaşarlardı. ben gencim bana bir şey olmaz kafasında olurlardı. her şeyi yapabileceklerini düşünürlerdi. yaşlılık olmalı bence insan elindekinin kıymetini daha çok yaşlanınca anlıyor. mesela bazı insanlar yaşlanınca daha çok dine yaklaşıyorlar..

1

insan yaşlı olmasaydı gençliğin kıymetini bilmezdi sürekli bir çatışma hali olurdu insan ölmeyeceğine inanır ve genç yaşta öleceğine inanırdı. bu durum çok kötü olurdu insan yapmak istedigi herseyi yapar iyi kötü herseyi yapar sonra derki genç yaşta öleceğiz hersey yaparım der. insana genç kalır başkaların etrafında yasamaz milleti hep ezer hırs yapar hayatını öyle yaşamaya çalışır bu insan için dünyaya ters birşey olır bari yaşlılık daha iyi olur bu durumdan.

0

yaşlılık olmasaydı insanlar hiç olmeyecekmis gibi yaşarlardı. yaşlılık insanın güçten kuvvetten düştügü ölümü hatırladığı dünyadan ayrılmaya psikolojik olarak kendini alistirdigi zamanlardır. eğer yaşlılık olmasaydı insan hep kendini güçlü görür hep başkalarını ezmeye çalışır, hırs ile yaşardı.