0

islamiyet öncesinde bilim ve sanat: göçebe yaşamın varlığı türklerde mimari yaşantıyı kötü yönde etkilemiştir. göçebe hayat, dokumacılık, madencilik, heykel ve çadır sanatını etkilememiştir. uygurların yerleşik hayata geçmesi fresk, çini gibi duvar sanatlarının ortaya çıkmasını sağlamıştır. daha sonra bu sanatlar gelişmiştir.
kurganlar: pazırık , esik, noin ula, şipavpo kurganları önemlidir. kurganlar: hükümdarın eşyalarıyla birlikte gömüldüğü mezarlardır.
dokumacılık: dünyanın en eski halısı pazırık kurganında yer alırdı. türk düğümünün ilk örnekleri bu halıda yer alırdı. rusya leningard müzesinde yer almaktadır.
madencilik: altın elbiseli adam esik kurganında bulunmuştur.
heykel: balbal adı verilen hükümdarın öldürdüğü kişi kadar mezarının başına heykel dikilmesi oldukça önemlidir.
çinicilik: pişmiş toprak üzerine yapılan süsleme eserlerdir. türk kültürüne uygurlarla beraber dahil olunmuştur.
fresk: yaş alçı üzerine yapılan duvar resimleridir.
minyatür: kitap resmidir. ilk kez uygurlarda görülür.
müzik: kopuz adlı türk sazı vardır. besteye ır denir. nevbet davul anlamına gelir.
resim: ressamlara bedizci denirdi.
tiyatro: türklerde görülen ilk tiyatro örnekleridir. uygurlarda bulunur. uygurlardaki tiyatro eserlerine kökünç denirdi.
pazırık, esik, noin ula kurganları hunlara aittir.
uygurların yaptığı kubbeli tapınaklara stupa adı verilmiştir.
türk üçgeni adlı mimari sanat uygurlara aittir.
islamiyet öncesinde bilim: türkler kainatı bir kubbe gibi düşünmüşlerdir. kubbenin kutup yıldızı etrafında döndüğünü düşünmüşlerdir. 12 hayvanlı türk takvimini kullanmışlardır. güneş esaslı bir takvimdir. türklere özgüdür. bu takvimde yer alan hayvanların adı: sıçan, pars, tavşan, balık, yılan, at, koyun, maymun, tavuk, köpek, domuz, sığırdır. her yıl başka bir hayvanın adıyla anılır.
çiçek aşısını yapmışlardır. akapuntur tedavisini bulmuşlardır.