0

hayir verildigini dusunmuyorum. su zamanda bile soganlarda kuf hastaligindan dolayi tarlada ve depolarda curumekte soganlar. ama ne hikmetse depolarda saklaniyor, rant elde edilmeye calisiliyor diyorlar. birde gostermelik bazi tesviklet yapilmaya cslisiliyor. sen once bu ciftcilerin kredi cekmesinin onune geç, hasat ettigi urunlerini almak icin bir taban fiyat belirle, marketlere de belirli bir nakliye cirmadiyla ulastir bu urunleri. maksat aradaki fsrki aracilar yememdin marketlerde bu urunler pahali olmasın bak o zaman hem milletin hrm ciftcinin yuzu guluyor mu gulmuyor mu... sokakta da kendi urunlerini kendi satmak istediginde bu ciftci ona engel olmayacaksin... belirli firmalarla anlasip bu mahsuller icin gubreleri senin belirledigin yerlerden anlasmali olarak alsinlar. ciftciye kolaylik yeteri kadsr saglansa bu ulkeyr surekli ithal urun girmeyecek... ulkrnin parasi yine ulke icerisinde donecek...

0

bence yeterince destek vermiyor yani ben öyle düşünüyorum .çünkü eğer yeterince destek verseydi şu anda insanlar çiftçiliği bırakıp başka işlere girmek istemezledi. demek ki gerçekten eğer çiftçiler yeterince desteklenseydi ve kazanç elde et seydiler çiftçiliği sürdürürler diye düşünüyorum.

0

maalesef verilmiyor arkadaşlar. eğer çiftçiye ve hayvancılık yapan insanlara yeterince destek verilse ve özellikle bu işe yeni başlayacak olan insanlara yeterince destek verilse ülke olarak oldukça güçleneceğimizi düşünüyorum. dışa bağımlılığımız ortadan kalkıp dışarı ürün verip para kazandıkça ülke olarak diğer alanlarda da gelişebileceğimiz su götürmez bir gerçek. şu sıralar kosgeb in verdiği desteklerden bahsediliyor. ancak o konuya bir açıklık getirmek istiyorum çünkü bende şansımı denedim. bana söyledikleri şey bütün işlemleri kendimin gerçekleştirmesi gerektiği ve sonra destek alabileceğim oldu. açıklamam gerekirse önce ben hayvanları alacağım ve ahırları yaptıracağım. veterinerler ile anlaşacağım ve pazarı kuracağım. tüm bunları yaptıktan sonra yaptığım harcamaların faturalarını onlara götüreceğim. ardından onlar bana götürdüğüm faturaların %70 inin geri ödemesini yapacağı şeklinde bir açıklama ile karşılaştım. sıfırdan bu kadar maddi gücümün olma durumu tabii ki yok. bu işi yapmak isteyen bir çok insanın da olduğunu zannetmiyorum. bunu yapmam için benim kredi çekmem gerekiyor ve faiz oranları da ortada. ufak bir matematiksel örnek vermem gerekirse ben önce 300 bin liralık bir kredi çekeceğim. bunun ödemesi nereden baksanız 450 bin lira olacak. ve bana her şey yolunda giderse 270 bin lira gibi bir para ödeyecekler. peki ya aradaki 180 bin lirayı ben ne kadar bir sürede kazanacağım ? bazen verdikleri 270 bin liranın bile geri ödemesi yapılacağından bahsediyor. ben hem kredi ödeyip hem devlete para nasıl yetiştireceğim. üstelik bu hayvanların beslenmeleri için de sürekli bir para harcamam gerekiyor. yani bu durum çok da akıl karı değil. bu insanlara yeterince destek verseler inanın bir anda 100 yıl bile ileri gidebiliriz. sabrınız için çok teşekkür ederim.

0

hayir yeterince destrk verilmiyor. sanayiler satiliyor ondan sonra ciftci topragini ekmiyor diye dert yaniyorlaf