0

aslinda toplum olarak biraz hataliyiz. yani erkeklerin kadin isine karismamasi gerektigini, kadinlarinda erkek idine karismamasi gerektigini soyler dururlar... yani turk tollumunda kadinlar bas taci edilkyordur biliyorsunuz. ne zaman islamiyeti kabul ettik (bu arada kesinlikle ysnli anlasilmasin, islam dini yuce bir din), arap kulturunu de islamda yeri vsr zannettik. yani simdiki erkeklerin cogu da arap erkeklerinin yaptiklsrini islamiyette yeri var zannediyorlar. yani araplara gore kadinlar hicbir sekilde okuyamaz, birsey yapamaz, sadece ev isiyle ilgilenmeli. yani islamiyetle bunu karistirdigimiz icin zamanla iste ev isi kadinin goreviymis gibi algilaniyor. halbuki hadis-i serifi unutuyorlar. "yemek yapmak, camasir, bulasik yikamak kadinin gorevi degildir. bunlari yapiyorsa size ikramidir." diye. ayrica peygamber efendimiz corabindaki sokugu kendisi dikermis. ama iste araplarin kulturunu almis bizim millet. islamiyette olan birseyi degil malesef.

0

evet sahsen bu durumu cevremdeki arkadaslarimda goruyorum karilarina hep bu sekilde davraniyorlar ve pek degisigime giden bir durum yani o sey kadin isi olsa da olmasa da ikisi bir kari koca yani bir omur boyunca allah'in izniyle birlikte olene kadar yasayacaklar. yani birbirlerine her konuda yardim etmeleri gerek bence. yani ben bir erkek olarak soyluyorum eger ben karima boyle davransaydim cidden vicdanim parcalanirdi yani. olabildigim cogu konuda yardimci olmaya calisirim diye dusunuyorum.

0

bunun sebebi ataerkil toplumda yetişmiş aile olduğu içindir . ailenin ataerkil yapısından kaynaklanıyor. böyle yetiştirdiği için yetiştirildiği için erkekler yardım etmiyor . ama bunu her zaman aşılamak lazım kaç yaşında olur. fark etmez yeni evlendiğinde ilk zamanlarda bile yaptırırsanız yaptırmaya başladınız . zamanlarda hemen alışırlar .ve onlar da sürekli yapmak zorunda kalır . bunu sadece kadın işi olmadığını gostermeniz gerekir.

1

bu durumu çok görüyoruz ve bu da çevresinden veya ailesinden kaynaklanıyordur muhtemelen. bazı erkek anneleri oğulları eşlerine yardım ettiklerinde oğlum sen yapma, senin işin değil gibisinden sözler söyleyip alıştırırlar. bazılarının da kendi zihniyetlerinden kaynaklanıyor sadece kadın işiymiş gibi düşünüyorlar ve hiçbir şeye dokunmuyorlar,halbuki evlilikte iki taraf ta birbirine yardimci olmalıdır,beraber yapılan işler ve uğraşlar daha keyifli olur.her iki taraf ta mutlu olur en azından.

1

bunun açıklaması toplumdan dolayı kaynaklıyor. toplum en başından beri erkeğe kadın işini pardon ev işini erkeğe ayıp olarak yansıtmıştır. erkek yardım ederse adına leke geleceğinden korktuğu için yardım etmez. bizim toplumumuz onada bir yakıştırma bulmuş. bunun adıda erkek hanımına yardım ederse kılıbık oluyormuş. böyle bir şey var mı ya. dinimizde ise erkeğin eşine yardım etmesi gerektiğini söylüyor. ama bizim erkekler delikanlı ya böyle şeyleri ayıp görüyor. biz erkekleri neden bu kadar şımartıyoruz anlamış değilim doğrusu.