0

güney cephesi: güney cephesinde ingiltere, fransa, ermenilerle savaşılmıştır. ingiltere'nin işgal ettiği ilk yer musul'dur. daha sonra urfa, iskenderun, kilis, antep, maraş gibi yerleri işgal etmiştir. fransa ile ermeniler ise iş birliği yaparak adana, mersin, osmaniye illerini işgal etmişlerdir. mandater yönetimleri ile lübnan ve suriye fransa'ya, ırak ve filistin ingiltere'ye bırakılmıştır. burada yapılan antlaşmaya göre adana, urfa ve maraş lehine fransa için çekilme kararı almıştır. güney cephesinde düzeli ordu yoktur. bu cephede kuvayı milliye birlikleri vardır.
antep: üsteğmen mehmet sait ''şahin bey'' takma adıyla kuvayımilliye birliğine liderlik yapmıştır. karayılan da etkili olmuştur. antep ''semt teşkilatı'' denen 27 bölgeye ayrılmıştır. kuvayumilliye birlikleri bi süre mağarabaşı savaşlarında üstünlük sağlamıştır. antep 1921 yılında fransa'ya teslim olmuştur.
maraş: önemli kuvayımilliye liderleri arasında rıdvan hoca, sütçü imam bulunur. fransızlar gündüzleri direniş karşısında şehri terk etmek zorunda kalmıştır.
urfa: ali saip bey öncülüğünde direniş hareketleri örgütlenmiştir. fransızlar 10 nisan 1920 yılında şehri boşaltmışlardır. ali saip bey ''namık'' adıyla kuvayı milliyeye katılmıştır. ali saip bey, konya istiklal mahkemesinde üyelik yapmıştır. urfa ve kozan da milletvekilliği yapmıştır. urfa şehri ''kendini kurtaran şehir'' diye bilinir.
pozantı: fransızlar, adana ilini işgal etmiştir. üst yönetimlere ermeniler getirilmiştir. fransızların silah zoruyla türkleri göçe zorlama olayına kaç kaç olayı denmiştir. adana'da meydana gelen bir olaydır. pozantı kongresi yapılmıştır. bu kongreye mustafa kemal ve fevzi çakmak da katılarak kuvayı milliye'ye destek olmuşlardır.
başarılı mücadelelerden dolayı antep ''gazi'', maraş ''kahraman '', urfa ''şanlı'' unvanı almıştır.
maraş, inebolu ve antep illlerine istiklal madalyası verilmiştir.
en son istiklal madalyası şanlıurfa ilimize verilmiştir.
çok kanlı savaşlar yapılmıştı. en sonunda milli mücadele başarıya ulaşmıştır.