0

ibrahim müteferrika ususku2l hikem fi nizamil umem isimli siyasetname niteliğindeki eserini birinci mahmut'a sunmuştur.
üçüncü mustafa dönemi yenilikleri: deniz mühendishanesi ''mühendishane-i bahrı hümayun kurulmuştur. başına da baron de tot getirilmiştir. sürat topçuları birliği kurulmuştur. topçuların hareket kabiliyeti yükselmiştir. müneccimlerden görüşmeler alınmıştır. istihkam subayı yetiştirmek için köprücü sınıfı oluşturulmuştur.
birinci abdulhamit yenilikleri: ulufe alım satımı yasaklanmıştır. yeniçeri sayımı yapılmıştır. istihkam okulu açılmıştır. esham usulü uygulanmıştır. levent teşkilatı kaldırılmıştır. halil hamit paşa fransa'dan askeri hocalar getirterek lağımcı ve topçu ocaklarını ıslah ettirmiştir. riyaziye mektebi adlı matematik eğitimi verilen bir okul kurulmuştur.
üçüncü selim yenilikleri: meşveret meclisi toplanmıştır. lahiyalar yazdırılmıştır. dönemin yeniliklerine genel olarak ''nizam-ı cedit'' adı verilmiştir. bu ordunun kaynağını irad-ı cedit hazinesinden sağlamıştır. batı tarzdaki ilk ordu nizam-ı cedit ordusu'dur. yeniçeri esamalerinin atılması engellenmiştir, yasaklanmıştır. londra, viyana, berlin, paris gibi kentlere sürekli elçilik açılmıştır. ilk sürekli elçilik londra'ya açılmıştır. ilk sürekli elçimiz ise yusuf agah efendi'dir. fransızca resmi yabancı dil ilan edilmiştir. lengerhane açılarak gemi demiri üretimi yapılmaya başlanmıştır. endezehane açılmıştır. bahriye hazinesi kurulmuştur. tersane emaneti kaldırılarak umuri bahriye nezareti kurulmuştur. ilk kez renkli resim tekniği ile atlas-ı kebir adlı kitap basılmıştır. üçüncü selim ilhami mahlasını kullanmıştır. müziğe hevesli olan üçüncü selim suzi dilara makamını bulmuştur. üçüncü selim yenilikleri kabakçı mustafa isyanı ile son bulmuştur.

0

18.yüzyılda osmanlı devletinde yaşanan gelişmeler şunlardır: bu dönemin önemli hükümdarları şunlardır: üçüncü ahmet, birinci mahmut, üçüncü osman, üçüncü mustafa, birinci abdulhamit, üçüncü selim.
bu zamanda osmanlı devleti avrrupa'nın üstünlüğünü kabul etmiştir. birçok ıslahat yapılmıştır. elçilikler açılmıştır. yönetim merkezi topkapı sarayından bab-ı ali'ye taşınmıştır. taşra teşkilatında iltizam sistemi yaygınlaşmıştır. muaccele denilen satış bedeli karşılığında dirlik gelirlerini tahsil etmeye başlayıp kiralamıştır. bu uygulamaya malikane sistemi denmiştir. ayanlar ve ağalar muhassıl , voyvoda mütesellim gibi resmi görevler almıştır. 18. yüzyılda türk müziği mehter takımı ile avrupa'yı etkilemiştir. çeşitli yerlere mehter takımı gönderilmiştir. italyan ressam agastino tassi mehter başı ve beş türk çalgıcısı isimli eserleriyle ünlüdür. mozart türk konçertosunu yazmıştır. beethowen, atina harabeleri adlı eserinde ''türk marşı''nı yazmıştır.
bu dönemin genel özellikleri:
- batılılaşma hareketleri başlamıştır.
- radikal değişimler yaşanmıştır.
- batılı hocalar getirtilmiştir. bunlardan yararlanılmıştır.
- isyanlarla kesintiye uğratılmıştır.
üçüncü ahmet zamanında yaşanmış olan lale devri oldukça önemlidir bu dönemin en önemli süresidir. bu dönemi lale devri olarak tanımlayan kişi yahya kemal beyatlı'dır. lale devri tanımı daha sonra ahmet refik tarafından çıkartılan kitaba isim olarak verilmiştir. lale devri keyif ve zevki yaşandığı savaşların geri plana atıldığı bir dönemdir. lale devri, 1718 pasarofça antlaşmasıyla başlayıp 1730 patrona halil isyanına kadar geçen süreyi kapsamaktadır. ilk türk matbaası açılmıştırç bu matbaa ibrahim müteferrika ve sait efendi tarafından osmanlı devletine kazandırılmıştır. ilk özel matbaadır. matbaada basılan ilk eser ''vankulu lugatı'' dır. bu eser vani mehmet efendi tarafından yazılmıştır. bu eserlerin çoğaltılmasıyla müstensihler ortaya çıkmıştır. ilk geçici elçilikler açılmıştır. ilk geçici elçilik paris kentinde açılmıştır. ilk geçici elçimiz 28 mehmet çelebi'dir. 28 mehmet çelebi seferetname adlı eseriyle oldukça ünlüdür. çiçek aşısı bulunmuştur. (iran'dan) lale bahçeleri yaygınlaşmıştır. lale'yi avrupa'ya tanıtan busberg'tir. türk lalesi ortaya çıkmıştır. itfaiye teşkilatı yani tulumbacılar ocağı kurulmuştur. kütüphaneler kurulmuştur. çini atolyeleri kurulmuştur. ilk kağıt fabrikası yalova'da kurulmuştur. tercüme heyeti kurulmuştur. minyatür sanatından resim sanatına geçişin ilk örnekleri verilmiştir.
dönemin minyatürcüsü: levni
dönemin sanatçısı: nedim
dönemin padişahı: üçüncü ahmet
dönemin sadrazamı: nevşehirli ibrahim paşa
dönemin en önemli eseri: üçüncü ahmet çeşmesi
bu dönemde askeri bir çalışma yapılmamıştır.
bu dönem 1730 patrona halil isyanı ile son bulmuştur.
birinci mahmut zamanı yenilikleri: comte de boneval isimli kişi humbaracı ahmet paşa adını alarak humbara ocağını ıslah etmiştir. hendeshane adı verilen askeri matematik okulu kurulmuştur. hendeshane batı tarzında açılmış olan ilk okul.

0

on sekizinci yüzyılda amerika tamamen bağımsız oldu, osmanlı devletinde lale devri yaşandı.