0

ii.mahmud dönemi,duraklama sürecine giren osmanlı devleti'nde önemli ıslahatların yapılmaya çalışıldığı bir dönemdir.bu dönemin önemli gelişmelerini sıralamaya başlayacak olursam ilk aklıma gelen yeniçeri ocağı'nın kaldırılması oluyor.sultan birinci murat döneminde kurulan ve uzun yıllar devleti güzel hizmetlerde bulunan yeniçeri ocağı zamanla devlete karşı ve gelişmelere değişikliğe karşı duran bir kurum haline gelmişti.yeniçeriler talim yapmayı savaşlarda keyfi davranışlarda bulunmaya başlayınca ve devlet adı zafiyet gösterince bu konudaki ilk ciddi adımları atmaya çalışan genç osman yeniçeriler tarafından şehit edilmişti.sultan genç osman'ın yapmaya çalıştığını sultan ikinci mahmut bazı önemli kurumları da arkasına alarak yeniçeri ocağı'nı kaldırarak yerine "asakiri mansure-i muhammediye" ordusunu kurdu.bu olaya tarihte vakay-ı hayriye denilmiştir.divan- i hümayun gibi önemli bir kurumu kaldırıp yerine hazırlıklar yani bakanlık teşkilatlarını oluşturdu.eğitim eğitim alanında ilköğretim zorunlu hale getirildi. haberleşme alanında ise posta teşkilatı kurularak devlet içinde haberleşme ve halka hizmet götürme bakımından süreç hızlandırıldı.iletişim ve haberleşme alanında bir diğer gelişme ise takvimi vekay-i adıyla ilk resmi gazete kuruldu.bu gazete vasıtasıyla devletin yapmış olduğu hizmetler halka ulaştırılma ya ve halkın bu konuda bilinçlenmesi amaçlandı. tımar sisteminin kaldırılması ile birlikte oluşan kamu güvenliğini sağlayacak olan unsura dönük olarak da türk polis teşkilatının temelleri atıldı. eğitim alanında ise tercüme odası kurulup yabancı dil okulları açıldı. böylelikle diğer ülkelerdeki yayınlar tercüme edilerek bu gelişmeler ve eğitim alanındaki yenilikler halka ulaştırmaya başlandı.son olarak bu padişah döneminde ilk nüfus sayımı yapıldı bu nüfus sayımının yapılmasının gayesi de asker olarak ne kadar nüfusa sahip olduğu belirlenmek istenmiştir.fransız ihtilali'nin etkileri yoğun şekilde osmanlı devleti'nde bu dönemde hissedilmeye başlandı. devlet içerisinde azınlıklar tarafından başlatılan ilk isyan sırtlar tarafından başlatıldı.bunun yanında yunanistan'da da devlete karşı isyan ve ayaklanmalar başladık ve malum savaşlarda navarin'de osmanlı donanması yakıldı.sultan ikinci mahmut döneminin en ilginç olayı ise bir osmanlı eyalet iyi olan mısır'daki mehmet ali paşa ile yaşanan sorunlardır. mısır valisi olan kavalalı mehmet ali paşa gerçekten mısır'ı kalkıp ekonomik olarak çok üst düzey konumlara getirmiş ve ordusunu da modernize etmişti. osmanlı ordusunun kendi ordusu'ndan daha zayıf olduğunu bilen kavalalı mehmet ali paşa osmanlı devleti'nden ek eyaletler isteyince ve bu isteği sultan ikinci mahmut tarafından kabul görmeyince isyana başladı ve oğlunun komutasındaki ordusu osmanlı devleti'ne karşı harekete geçti ve yapılan birkaç savaşta osmanlı ordusu yenildi ve kavalalı mehmet ali paşa'nın ordusu kütahya önlerine kadar geldi.

0

ikinci mahmut dönemi:
gavur padişah diye de anılır. adli mahlasını kullanmıştır. 1808 ile 1839 yılları arasında osmanlı devleti'ne padişahlık yapmıştır. ikinci mahmut tahta çıktığında kendisini iktidara getiren ayanlarla bir antlaşma yapmıştır. bu antlaşma tarihe "sened-i ittifak" diye geçmiştir. sened-i ittifak 1808 yılında ayanlarla yapılmıştır. sened-i ittifak 1215 yılında imzalanan magna carta'ya benzetilmektedir. hükümdar bazı haklarının sınırlamasını kabul etti. bir hükümdar ilk kez kendi dışından başka bir gücü kabul etmiştir. ilk demokratikleşme hareketidir. ikinci mahmut zamanında yaşana diğer gelişmeler:
1. 1806-1812 osmanlı-rus savaşı: osmanlı rusya ile yaptığı kazandı. bükreş antlaşması imzalandı.
2. sırp isyanı yaşanmıştır. sırplar isyan eden ilk millettir.
3. yunan isyanı yaşanmıştır. bağımsızlığını kazanan ilk millettir.
4. 1828-1829 osmanlı- rus savaşı yaşanmıştır.
5. osmanlı devleti'nin navarin'de donanması yakılmıştır.
6. mısır isyanı yaşnmıştır. mehmet ali paşa farklı yerler istemiştir. ikinci mahmut rusya'dan yardım istemiştir.
7. rusya ile hünkar iskelesi antlaşması imzalanmıştır. hünkar iskelesi ile ruslar denizlerde avantaj sağlamıştır.
8. yeniçeri ocağı kaldırılmıştır. bu ocağın yerine muhammedin askerleri adıyla asakar-i mansure-i muhammediyye ocapı kurulmuştur.
9. divan-ı hümayun kaldırıldı yerine nazırlıklar kurulmuştur.
10. feshane kurulmuştur.
11. takvim-i vekayi adıyla ilk resmi gazete basıldı.