0

birinci mahmut'un ölğmüyle üçüncü osman başa geçmiştir. üçüncü osman zamanında küçük kıyamet adı verilen depremler meydana gelmiştir ayrıca boğaz donacak kadar da soğuklar yaşanmıştır. üçüncü mustafa zamanında da birçol savaş yaşanmıştır. birinci abdulhamit zamanında rusya ile devam eden savaş küçük kaynarca antlaşması ile sona ermiştir. 1774 yılında imzalanan küçğk kaynarca antlaşması önemli bir antlaşmadır

0

bu antlaşmanın süresi 24 yıl olacak. osmanlı devletinin karlofça'nın rövanşını alma ümidi sona ermiştir. avusturya daha güçlü hale gelmiştir.
üçüncü ahmet zamanında iran ilişkileri şöyledir: iran'da sünnilik ile şiilik arasında yaşanan gerilim ülkede çatışma yaratmaya başlamıştır. ruslar bu durumdan faydalanarak azerbaycan'ı topraklarına katmıştır. osmanlı rusya'nın büyümesinden rahatsız oldu ve bunu engelledi. arabulucluk yapan fransa sayesinde osmanlı devleti ile rusya arasında 1724 istanbul antlaşması imzalanmıştır. osmanlı devleti ile rusya arasındaki ilk dostluk antlaşmasıdır. iran'ın kafkasya toprakları aralarında pay edilmiştir.
patrona halil isyanı: üçüncü ahmet zamanında yapılan yenilikler ulema ve yeniçerileri rahatsız etmiştir. yeniçeriler ve ulema patrona halil eliyle çıkarılan ayaklanmaya halk da destek vermiştir. üçüncü ahmet tahttan indirildi. sadrazam nevşehirli ibrahim paşa öldürülmüştür.
birinci mahmut zamanı siyasi olayları:
osmanlı ile iran ilişkileri: ahmet paşa antlaşması yapılmıştır. şah tahmasp ile serdarı ekrem arasında imzalanmıştır. tiflis, revan, dağıstan osmanlı devletinde kalmıştır. tebriz, hemedan, kirmanşah ise iran'a bırakılmıştır.
istanbul antlaşması: avşar türklerinden nadir şah, şah tahmasp tahttan indirerek başa üçüncü abbas'ı getirmiştir. ülkeyi perde arkasından yöneten nadirşah bağdat'a sefer yapmıştır. barış teklifini rusya ile savaşta olduğu için kabul etmiştir. ahmet paşa antlaşmayı onaylamıştır.
kerden-ikinci kasrı şirin- antlaşması: nadirşah'ın ülkeyi büyütme çabaları boşa gitmiştir. kasrı şirin sınırlarına tekrar geri dönüldü.
osmanlı devleti ile avusturya-rusya savaşları: rusya'nın lehistan'ın iç işlerine karışması kırım topraklarını işgal etmesi osmanlı devletini yeni bir savaşa giremesine sebep olmuştur. avusturya ve rusya osmanlı devletinin iran ile savaşta olmasını fırsat bilerek birlikte hareket etmiştir.
nemirov konresi: osmanlı ile avusturya - rus savaşlarında barış görüşmeleri için gerçekleşen kongredir. bu kongre sırasında avusturya osmanlı devletine saldırmıştır. kimine göre şark meselesinin doğuşudur.
rusya'nın kırım'da mağlup olması ve isveç'in osmanlı devleti ile savaşa katılma hazırlığı içinde olması barış sürecini hızlandırmıştır. osmanlı üstünlük sağladığı bu savaşta fransa'nın arabuluculuğu ile belgrat antlaşması imzalanmıştır. frannsa arabuluculuk yaptığı için kapitülasyonlar sürekli hale getirilmiştir.
1739 belgrat antlaşması: osmanlı devletini hacı mehmet efendi temsil etmiştir. azak kalesi yıkılmak şartıyla ruslara bırakılmıştır. rusya karadeniz'de savaş ve ticaret gemisi bulundurmayacaktır. avusuturya ise barat yaylası hariç pasarofça antlaşması ile ele geçirdiği tüm toprakları osmanlı devletine verecektir. belgrat osmanlı devletinde kalacaktır. osmanlı devletinin imzaladığı son kazançlı antlaşmadır. karedenizin türk gölü olduğunu sağlayan son antlaşmadır. kudüs'teki kutsal topraklarda katolik hristiyanlara ait yerlerin yönetimi fransa'ya verilmiştir. f

0

gerileme dönemi yani 18. yüzyılda yaşanan siyasi gelişmeler:
dönemin hükümdarlarının isimleri şunlardır:
- üçüncü ahmet
- birinci mahmut
- üçüncü osman
- üçüncü mustafa
- birinci abdulhamit
- üçüncü selim
üçüncü ahmet dönemi (1703-1730): ikinci mustafa'nın edirne olayı ile tahttan inidirlmesiyle yeniçeriler tarafından üçüncü ahmet başa getirilmiştir. ''necip'' mahlasıyla şiirler yazmıştır. batılılaşma hareketini başlatmıştır. 27 yıl hükümdarlık yapmıştır. patrona halil isyanı ile tahttan indirilmiştir. bu dönemde osmanlı devleti ile rusya arsındaki ilişkiler şöyledir: rus çarı birinci petro sıcak denizlere inme politikasını izlemiştir. rusya bundan dolayı isveç ve osmanlı devletini baskı altına almıştır. isveç kralı demirbaş şarl osmanlı devletine sığınmıştır. poltova savaşını kaybetmiştir. osmanlının istanbul antlaşmasıyla kaybettiği yerleri alma isteği üzerine iki devlet savaşa girişmiştir. prut seferi: osmanlı devleti ile rusya arasında meydana gelmiştir. osmanlı devleti baltacı mehmet paşa'nın öncülüğünde savaşı kazanmıştır. bunun üzerine rusya barış teklif etmiştir. 1711 yılında prut antlaşması imzalanmıştır. bu antlaşmanın maddeleri şunlardır:
- demirbaş şarl'ın ülkesine serbestçe dönmesine izin verilecek.
- azak kalesi osmanlı devletine verilecek.
- rusya istanbul'daki elçiliğini kaldıracak.
- rusya lehistan'ın iç işlerine karışmayacak
- rusya eskiden olduğu gibi kırım hanına vergi verecektir.
- osmanlı sınırındaki rus kaleleri yıkılacak, yeni kaleler inşa edilecektir.
azak kalesinin tekrar alınması karadenizin tekrar türk gölü olmasını sağlamıştır. osmanlının kaybettiği toprakları geri alma ümidi artmıştır.
üçüncü ahmet zamanında osmanlı devleti ile venedik ilişkileri şöyledir: osmanlı devletinin karlofça antlaşmasıyla kaybettiği yerleri geri almak istemesi. venedik'in ortodoks mora halkı üzerinde baskı oluşturması, venedik'in osmanlı devletinin akdenizdeki gemilerine zarar vermesi, venedik'in karadağ halkını osmanlı devletine karşı ayaklandırması için kışkırtması gibi nedenlerden dolayı aralarında savaş çıkmıştır. osmanlı devleti venedik ile yaptığı savaştan üstünlük sağlayarak mora'yı ele geçirmiştir.
üçüncü ahmet zamanında osmanlı devleti ile avusturya ilişkileri şöyledir: avusturya karlofça antlaşmasında garantör devletlerden birisiydi. venedik karşısında osmanlı devletinin başarı elde etmesi üzerine bu durumdan avusturya rahatsız olmuştur. bunun üzerinde savaş yaşanmıştır. osmanlı avusturya savaşı osmanlı devleti ile avusturya arasında yaşanan savaşta silahtar ali paşa şehit düştü. osmanlı devletini avusturya zenta'da yenmiştir. daha sonra peterveradin'de osmanlı devletini yenerek belgrat'ı almıştır. sadrazam ibrahim paşa'nın öncülüğünde ingiltere ve hollanda'nın arabuluculuğu ile 1718 pasarofça antlaşması imzalanmıştır. bu antlaşmaya göre:
- mora osmanlı devletinde kalacak.
- arnavutluk, hersek'teki bazı kaleler venedik'e verilmiştir.
- ticaret serbest olmuştur.
- temaşver, belgrat, berat, küçük eflak avusturya'da kalacak.
-