0

once ocak yakilir odunlar atilir. sac birakilir. atesin 3 tarafi kapadilir. sagda ve solda odunlar hazir bekletilir. mahalledeki hanim arkadaslar kutsal bir mucadeleye baslamaya hazirlardir. genelde aydabir bu kutlu organizasyon yapilir. ekmek atilir. ayni zamanda cayda ocakdan inmez hic. yufkalar sira sira baca gibi dizilir. ilk once ev sahibinin rkmegi yapilir. daha sonra yardim eden her bir mucadele arkadaslarina bazlama atilir. en son beyler ve cocuklar gelir. patates sikmalari dizilmistir sira sira. mevsimine gire kabak tokmakan varsa onlarlada sikma yapilir. sansliysaniz kiyma varsa evde tantunide yapilir sicak sicak bazlamanin icine. oyoksa dogan sikmasida aratmaz tantuniyi. ve devaminda cocuklarin sevdigi yagli ekmek yapilir varsa zeytinyagi yoksa aycicek yagina bazlamalar kucuk kucuk parcalanarak bandirilir. ve tepsinin icinde ellerinizle yemek kaydiyla cayla beraber doymak icin mucadele edilir. ha bu arada odun bittikcede kucuk cocuklardan odun idtenir. duman cikarmayacak odun parcalarindan. arka tarafta agacin dibinde var guzum. yemis agacindan olmasin mumkunse odun. hadi afiyet olsun.... canim cekti be. mersinden selamlar.

0

yufka ekmeği memleketimde çok yemiştim. kocaeline taşındıktan sonra çok bulamadım ordaki gibi . o tadı çok arıyorum.

0

ben egeliyim ve egede yakın zamana kadar özellikle küçük yerleşim yerlerinde en çok tüketilen ekmek yufka ekmeği idi. çocukluğumda hep yufka ekmeği olurdu soframızda. hem de kendi tarlamızda ekip biçtiğimiz buğdayı değirmende öğüttürür ve ekmeğimizi onunla yapardık. somun ekmeğine "bazar ekmeği" derdik ve değişiklik olsun diye yerdik bazen.

yufkadan dürümler yapardık akla gelebilecek her türlü katığı içine koyarak. benim en sevdiğim dürüm, içine süzme yoğurt sürüp çiğ soğan, tuz ve nane ile ekleyerek yaptığımız dürümlerdi. çocukluğumda arkadaşımın evlerinin bahçesinde oynarken annesi bu şekilde yapıp vermişti bize. artık ne kadar avıkmışsam ve ne kadar yorulmuşsam o dürüm bana o kadar lezzetli geldi ki tadı damağımda kaldı ve hep annemden ister oldum.

hala elime yufka geçtiğinde aynı dürümü yaparım ama ne olursa olsun eksik bir şeyler oluyor...sanırım çocuksu duygular eksik olan.

0

evet çok severim ama büyük şehirlerde her zaman bulmak mümkün olmuyor ne yazık ki.

0

yufka ekmeğini kim sevmez ki? hayatımda yediğim en güzel ekmek türlerinden birisidir.