1

milattan önce 3000 yıllarında akdenize gelmiş ve burada bir medeniyet kurmuş devlettir. m.ö. 2500 yıllarından itibaren mısırlılarla ticari ilişkiler kurmaya başlamışlardır. ürettikleri güzel koku ve gıda maddesi vb. ihraç etmişlerdir. ancak türklerdeki teşkilatlanma yeteneğini gösteremedikleri için kısa sürede mısır'ın nüfuzuna girmişler ve tarih sahnesinden yok olmuşlardır.

fenikelilerin yunancada anlamı "kızıl insanlar" dır. bu isim bu devlete yunanlılar tarafından verilmiştir. aslında fenikelilerin kendilerine ne isim verdikleri tam olarak bilinmemektedir. ancak doğu kültüründe "kenaniler" olarak anıldığından kendilerinin de bu ismi kabul ettikleri tahmin edilmektedir.

fenikelilerin tevrattaki inanış nedeniyle yahudiler tarafından filistin çevresinden çıkarılan bir halk olduğu düşünülmektedir. zira kenan adı o bölgeye verilen addır.

fenikeliler denizcilikte çok ileri seviyeye varmışlardır. afrika kıyılarını dolaşarak antik çağın en önemli denizcilik faaliyetini gerçekleştirmişlerdir. ticarette de çok başarılı idiler. lübnanlıların bu ticaret geleneği sayesinde bölgedeki onca savaş ve karışıklığa rağmen ayakta durabildiği şeklinde yorumlara rastlanır.

bulundukları yer suriye ve lübnan'ın sahil şeridi olmuştur. lübnanlılar kökenlerini fenikelilere dayandırmaktadır. arap kimliği yerine bu kimliği tercih etmektedirler.

0

fenikeliler antik çağda yaşamış sami dillerine mensup bir dil konuşan akdenizli bir kavimdir. bereketli hilal'in akdeniz'e bakan kıyılarında gelişen bu uygarlık talassokratik bir yapıda şekillenmiştir.