0

tıptaki adıyla yazmissin halk arasında bahar nezlesi olarak bilinen bir hastalıktır.belirtileri kaşınma hapşırma falan olup havadaki polenler bu hastalığa etkendir

0

bahar nezlesi gibi bir hastalıktır. sanırım daha çok mevsim geçişlerinde meydana geliyor. yani dhaa çok bahar aylarındabahar nezlesi gibi. eğer vücudunuzun alerjik bir reaksiyonu varsa kapmanız daha kolay oluyor yani her sene tekrarlayan bir rahatsızlık olabiliyor bu nezle türü. vücutta düşük olan bağışıklık sistemi ile alakalı olabilir. bağışıklık sistemi düşük olduğu zaman vücut hastalıklara açık hale geliyor nezle de bunlardan birisi. daha çok hapşırma, burunda veya gözleriniz de kaşıntı şeklinde ortaya çıkıyor. burun akıntısı veya vurun tıkanıklığı yaşıyorsanız boğaz veya baş ağrınız varsa veya öksürük şeklinde bir rahatsızlığınız var ise eğer alerjik rinyit olasılığınız artıyor yani genellikle bu belirtiler ile meydana geliyor. ilkbahar veya sonbahar aylarında meydana geliyor. mevsimsel olarak vücudun bağışıklık sistemi ile orantılı aynı şekilde alerjiniz varsa da meydana gelebiliyor. daha çok soğuk alma yani üşütme gibi durumlarda meydana gelebilir veya herhangi bir alerji iz varise örneğin polen mevsimi dediğimiz aylarda meydana gelebilir hayvan beslediğiniz zaman oluşan alerjik rahatsızlığınız varsa veya sigara kullanıyorsanız alerjik linyit olabilmeniz daha olasıdır. ilaç tedavisi ile geçebilir.

0

alerjik rinit semptomları burunda kaşıntı hapşırık sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi spontan yada tedaviyle düzelebilen semptomlardır bunlara baş ağrısı koku alma bozukluğu ve birlikte görülebilen astım gibi diğer hastalıkların şikayetleride eşlik edebilir

1

alerjik rinit burun iltihabı olarak tanımlanan alerji kaynaklı olmasına alerjik rinit deniyor alerjik rinitin en önemli nedeni havada uçuşan polenler ile ağaçlar benzer ve aksiyonlar küf hayvan tüyü ev tozu ve akarları gibi alerjilere karşı da gelişebiliyor mevsimsel alerjik rinit özellikle ağaç polenleri sebep olurken yıl boyu devam eden alerjik rinitin nedeni ise hamam böcekleri ve ev tozu akarlarıdır. evi kedi köpek kuş gibi evcil hayvanlarla paylaşmanın alerjinin şiddetini artırabileceğini dikkat çeken alerjik rinitin belirtilerine sıralayacak hastalıklar ile ilgili sorunlardır. alerjik rinit belirtileri şöyle çıkıyor gündüz yaşayan yorgunluk burun tıkanıklığı baş ağrısı burun akması uyku düzenini bozulması burun hizasında sorunlar sürekli devam eden hapşırma krizler soluk ve su gibi burun akıntısı kulaklarda kaşıntı gözlerde kızarıklık nemlilik sulanma olur bunlar alerjik rinit belirtileridir.

0

alerjik rinit burunda akıntı hapşırmak sulu burun akıntısı veya burunda tıkanıklık koku alma bozukluğu baş agrısı da gorunmektedr tedavi ile 1 hafta 10 gün gıbı bır gunde geçmektedır

0

alerjik rinit, farklı ülkelerde alerjik konsültasyonların başlıca sebebidir. bu kronik durum son otuz yıl içinde yüzde 10 ile 25 arasında arttı.

0

bahar alerjisi. bahar nezlesinin bilimsel adı her sene bahar aylarinda halsizlik göz yasarmasi istemsiz durgunluk yapar.

1

kbb bölümü tedavi eder. genelde mevsimselsir

1

1. alerjik rinit nedir?
alerjik rinit klinik olarak nazal mukozanın allerjenle karşılaşmasından sonra ortaya çıkan, ige'ye bağlı enflamasyonun neden olduğu burnun semptomatik bir hastalığı olarak tanımlanabilir.

tetiklediği ya da birlikte görüldüğü hastalıklarda düşünüldüğünde alerjik rinit hem birey hem de toplum hayatını ciddi anlamda olumsuz etkiler. bu etkiler fiziksel ve ekonomik olduğu kadar psikososyaldir ve muhtemelen sanılandan çok daha sıktır. alerjik rinit hastalarının önemli bir kısmı hastalık ve yol açtığı durumlar hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. hastalığın saptanması ve uygun tedavinin başlanması kadar hastaların bilinçlendirmeside komorbid durumların gelişimini önlemek ya da şiddetini azaltmak açısından büyük önem taşımaktadır.

alerjik-rinit-shutter
2. hasta ne gibi şikayetlerle doktora başvuruyor / belirtileri nelerdir?
alerjik rinit semptomları burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi spontan ya da tedaviyle düzelebilen semptomlardır. bunlara baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve birlikte görülebilen astım gibi diğer hastalıkların şikayetleri de eşlik edebilir.

3. alerjik rinit için mevsimsel/dönemsel bir hastalık diyebilir miyiz? risk faktörleri nelerdir?
alerjik rinit daha önce allerjene maruz kalınan perioda göre mevsimsel, perennial (yıl boyu süren) ve mesleki alerjik rinit olarak sınıflandırılmıştır. perennial alerjik rinit genellikle ev tozu akarları, mantarlar, böcekler (hamamböceği) ve hayvan tüyleri nedeniyle gelişir. mevsimsel alerjik rinit ise polenler ve mantarlar gibi çeşitli ev dışı allerjenler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. ancak bu ikisi arasındaki ayrım her zaman kesin olarak mümkün olmayabilir. örneğin mevsimsel alerjik rinitli bir hastanın yılın farklı zamanlarında üreyen çeşitli polenlere karşı alerjisi olabilir ve semptomları perennial bir rinit izlenimi verebilir. yine bazı bölgelerde polen ve mantarlar yıl boyu ortamda bulunabilirler (pariteria akdeniz bölgesinde). diğer taraftan perennial alerji semptomları yıl boyu devam etmeyebilir.

alerjik rinit gelişiminde rol oynayan risk faktörleri ile yaşam boyunca her yaşta karşılaşılabilir. yapılan epidemiyolojik çalışmalar bu faktörlerin saptanmasında çok yararlı olmuşlardır. diğer taraftan alerjik rinit olguların %80'i 20 yaş altında ortaya çıkar. çocukluk çağında alerjik rinit erkeklerde kızlara göre daha sık görülmekte iken, erişkin çağda bu oran eşitlenir ve hatta kadınlarda daha sık görülür.

diğer alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjik rinitte de genetik faktör varlığı saptanmıştır ve en belirgin risk faktörü de ailede alerji hikayesi özellikle de alerjik rinit olmasıdır.

son 40 yılda alerjik rinit prevalansının artışının nedenleri olarak değişen hayat tarzı, allerjenle karşılaşmada artış, hava kirliliği, diyet değişikliği, enfeksiyonların azalması, stres ve sigara dumanına maruz kalma gibi faktörler sayılabilir.

0

alerjik rinit semptomları burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi spontan ya da tedaviyle düzelebilen semptomlardır. bunlara baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve birlikte görülebilen astım gibi diğer hastalıkların şikayetleri de eşlik edebilir .

0

alerjik sorunların sık yaşandığı mevsim geçişlerinde görülme oranı artan bir hastalık da alerjik rinit. hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde kızarıklık gibi şikayetlere yol açan alerjik rinit yaşam kalitesini önemli oranda düşüren bir sorun.

0

insanların hayatlarını zorlaştıran bir şey konforu bozulur işte yaşam standartı düşer ama zararsızdır siz bilirsiniz yani

0

bu konuda bildiklerimi aktarmak istiyorum. öncelikle vücudumuzun normalde zararsız olan maddelere karşı farklı ve aşırı reaksiyon göstermesine denir. vücutta neden alerji gelişir bundan söz edelim biraz da.. şimdi alerji kelimesi latince kökenli olup farklı tepki vermek anlamına gelen bir kelimedir. bağışıklık sistemini uyaran ve alerjiye neden olan maddelere alerjen denir. bağışıklık sistemi vücuda giren alerjen ile ilk karşılaştığında hiçbir klinik bulgu ortaya çıkmaz çünkü henüz bu maddeye karşı özel antikorlar üretilmemiştir.. ilk temasta bu özel antikorlar üretilir ancak ikinci temasta bağışıklık sistemi tepki verir ve böylece alerji belirtileri ortaya çıkar. peki ya en sık karşılaşılan alerjenler ne olabilir biraz da bunlara değinmek istiyorum. öncelikle polenlerdir daha sonra hayvan tüyü, ev tozu, küf mantarları ve özellikle suni katı maddesi içeren gıdalardır.
peki nasıl tanı konur biraz da buna değinelim.. tanısında en önemli nokta hastanın hikayesidir. hekimler bu tanı için öncelikle hastayı inceler. belirtilerini inceler hangi mevsimde ve ne ile karşılaştığında olmuş bu hikayeyi bir inceler çünkü nasıl ortaya çıktığı tamamen bununla alakalıdır. muayenede hastanın burun mukozası incelenir. hastalarda genelde koyu ve yapışkan burun akıntısı görülür.. burun içinde saydam salgı artışı ödem şişlik görülebilir yine ağız içinden bakıldığında da geniz akıntısı ve farenjit görülebilir. bu tanı için antikor testi uygulanır ancak testlerin sonuçları negatif olsa bile hastada görülen belirtilerle birlikte teşhis konabilir. nasıl tedavi edilir biraz da bundan söz edelim bakalım ne illet bir hastalıkmış arkadaş nerden geldiği belli değil ben hep stres diyorum siz ne diyorsunuz bilemiyorum ama hadi bakalım uzatmayalım tedavisi nasılmış.. tedavi şikayetlerin giderilmesine yönelik yapılır. hastalık tamamen yok olmaz.. burun ve ağız için bir şeyler yapılabilir.. özellikle kortizon içeren spreyler tercih edilir. alerjenle karşılaşıldığında kullanılmak üzere bir ilaç verilir ve mutlaka kullanılmalıdır. içerisindeki madde salınımını engelleyen bir şeyler vardır bu ilaçta ve çok fayda sağlamaktadır. alerjene maruz kalmadan kullanmakta fayda vardır. burnun içindeki şişliği de yok etmek için yine ilaçlar kullanılır.

0

alerjik rinit; tıbbi olarak normalde zararsız olan maddelere karşı başka insanların göstermediği şekilde bağışıklık sisteminin farklı ve aşırı reaksiyon göstermesine alerjik rinit denir.alerji kelimesi, latince ‘den köken alan, farklı tepki vermek anlamına gelen bir kelimedir. tıbbi olarak normalde zararsız olan maddelere karşı başka insanların göstermediği şekilde bağışıklık sisteminin farklı ve aşırı reaksiyon göstermesi anlaşılır.

bağışıklık sistemini uyaran ve alerjiye neden olan maddelere alerjen denilir.

bağışıklık sistemi, vücuda giren alerjen ile ilk karşılaştığında hiçbir klinik bulgu ortaya çıkmaz, çünkü henüz bu maddeye karşı özel antikorlar (ige) üretilmemiştir. ilk temasta bu özel antikorlar üretilir, ancak ikinci temasta bağışıklık sistemi tepki verir ve böylece alerji belirtileri ortaya çıkar.bilinen ve en sık karşılaşılan alerjen; polenler, hayvan tüyü, ev tozu-akarlar, küf mantarları ve özellikle suni katkı maddesi içeren gıdalardır.1. polenler:
çiçekli bitkilerdeki üreme olayında rol alan çiçek tozları ya da diğer adıyla polenler bahar aylarında yüzlerce veya binlerce bitki tarafından atmosfere salınmaktadır.

alerjen polenler üç mevsimlik dönem içinde etkinliklerini sürdürürler.

erken ilkbahar dönemi orta veya kısa süreli olup bu döneme ait polenlerin çoğunluğunu ağaç polenleri oluşturur. örnek olarak söğüt, kavak, dişbudak, fındık, çınar gibi ağaçları verebiliriz.
erken yaz dönemi ilkbahar döneminden hemen sonra başlar ve haziran ayı sonuna kadar sürer. buğdaygillerin bu dönemde etkinlikleri çok fazladır .ilk çiçek açan haşişe yerini daha sonra domuz ayrığı ve tavşan bıyığı bitkisine bırakır. kedi kuyruğu ve çim ayrığı haziran ve temmuz aylarında önemlidir. bromis mollis (yumuşak satranç) polenleri nisan ayından eylül ayına kadar atmosferde görülür ve alerjik yönden önemlidir.
üçüncü dönem olan geç saman nezlesi döneminde ambrosia ( üzüm otu) polenleri alerjik hastalıklarda oldukça önemlidir.
2. ev alerjenleri:
yıl boyu süren alerjik nezleden sorumlu nedenlerin başında ev tozu gelmektedir. ev tozunun alerjenik özelliği tek bir maddeden kaynaklanmaz, ev tozu özel bir ortamda canlı ve cansız bir çok materyalin artıklarından ve parçalanma ürünlerinden oluşan bir bileşimdir, bunlar arasında hayvan döküntüleri polenler, gıda artıkları, bakteriler, mantar sporları, böcek atıkları, inorganik madde parçacıkları ve akar (mite) bulunur. akarların gelişmesinde nemli ortam idealdir, ülkemizde en çok dermatophagoides farinae bulunur. insan derisi döküntülerinin ve %80 nemliliğin olduğu yerler, yatak, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye ve halılar canlı cansız akarların ve dışkılarının özellikle bol bulunduğu yerlerdir.

hayvansal alerjen arasında; deri döküntüleri, kuş tüyü, kıl, tükürük, idrar, gaita yer alır. kedi,köpek, kuş gibi hayvanlar en alerjik hayvanların başında yer alır.
mantarlar, yıl boyu süren alerjik nezlede önemli etkenlerden biridir. daha çok nemli ve loş yerlerde ürerler. banyo ve mutfaklarda, rutubetli odalarda do

0

rinit burun iltihabıdır. alerjik olması da burun iltihabının alerjik nedenlerden olduğundandır.

0

burun iltihabından dolayı olur alerjik rinit sonabahar mevsiminde artış gösteriyor

0

kualkta gözde veya ağız da çıkan bir tür hastalıktır

0

alerjik rinit bir diğer adı bahar nezlesi ve ben bunu hiç yaşamadım ve türkiye"nin alerjeni de çin poleni imiş ve sinüzit ile ilgili de olabilirmiş ama sinüzit belli bir dönem olmuyor ki ben de var mesela sadece duştan çıkınca oluyor yani bu ikisi ayırt edilebilir

0

alerji kelimesi latincede kokeb lan farkili tepki vermek anlamina gelen bir kelimedir tibbi ola4ak normalde zararsiz olan madselerd3 karsi baska inaanlarun gostermedigi sekildebagisiklik siateminin farkli ve asiri reaksiyob gostermesi anlasilir bagisiklik sistemini uyaran ve neden olan maddelere alerjen denir bagisiklik sistemi vucuda giren alerjen ile ilk karsilastigi hicbir klinik bulgu ortaya cikmaz cunku henuz bu madeeye karsi ozel antikorlar uretilmemestir ilk temasta bu ozel antikorlar uretilir ancak ikinci temasta bagisiklik sistemi tepki verir ve boylece alerji belirtileri ortaya cikar bilinen en sik karsilasilan alerjen polenler hayvan tuyu ev tozu akarlae kuf mantari ve ozellikle suni katki maddesi iceren gidalar cicekler bitkilerdeji ureme olayibda rol alan cicej tolzari ya da diger aduyla poelnler bahar aylaribda yuzlerce veya ninlerce bitki tarafindan atmosfere salinmaktadir

0

burun iltihabi olarak tanimlanan rinitin alerji kaynakli olmasina alerjik rinit denir nedeni ise alerjik rinitin en onemli nedeni havada ucusan polenler ve agaclar mevsimsel alerjik rinite ozellikle agac polenleri sebep olurken devam eden alerjik rinitin nedeni ise hamam bocekleri ve ev tozu akarlaridir.