0

dandanakan savaşı iki türk devletinin karşı karşıya geldiği savaştır. büyük selçuklu devleti yenerek kurulmuş gazneliler ise yıkım sürecine girmiştir

0

dandanakan savaşı'nın nedenini sonucunu hiç hatırlamıyorum ama tarihi mıh gibi aklımda :)
1040 dandanakan savaşı.
çoğu kimsenin de aklindadir yani garip bir şekilde.

0

gazneliler yenilgiye uğratılmış ve yıkılma sürecine girmiştir. selçuklular büyük bir zafer kazanarak horasan ve iran toprakları ellerine geçti. selçukluların islam dünyasındaki otoritesi artmıştır. bizans üzerine sefere çıkılarak doğu anadolu’da başarılı savaşlar yapılarak bir çok şehir alınmıştır.

0

gazneliler yenilgiye uğratıldı ve gazneliler yıkılma sürecine girdi, büyük selçuklu devleti kuruldu. selçuklular büyük bir zafer kazandı. horasan ve iran toprakları selçuklu devletine geçti. rey şehri alınarak selçukluların başkenti oldu. tuğrul bey sultan ilan edildi. selçuklu devletini tuğrul beyle çağrı bey yönetmeye başladı. selçukluların islam dünyasında otoritesi arttı. abbasi halifesinin, şii büveyhoğullarının baskınına karşı selçuklulardan yardım istedi ve bu baskını selçuklular def etti bunun üzerine abbasi devleti tuğrul bey'e sultan ünvanını verdi, bu olaydan itibaren islam dünyasının dini lideri abbasiler, siyasi lideri ise selçuklu devleti oldu.