0

çünkü kendisi artık yorulmuştur. ve tahtı en iyi yönetebileceğini düşündüğü kişi de 2.mehmettir. yani fatih sultan mehmet ama fsm babasına yalvar yakar tekrar tahta çıkartmıştır.

1

manisa'da inziva'ya çekilip, dinine ağırlık vermek için tahtı bırakmıştır. ancak bunu fırsat bilen haçlılar saldırınca oğlu sultan mehmed tarafından tekrar devletin başına geçmesi için çağrılır. olumlu bir yanıt alamayınca da sultan mehmed şu mektubu yazar ''eğer padişah sen isen, devletimizi müdafaa etmek için gelin, yok padişah ben isem emrediyorum! derhal ordumuzun başına geçin ve emrime itaat edin.'' bu mektup üzerine ordunun başına geçen ikinci murat haçlı seferini püskürtür ve tekrar inzivaya çekilir.

1

sultan ii.murad direyetli bir padişahtı.enderun mektebi gibi uzun yıllar ülkeye çok faydası dokunan bir sistemin kurucusudur.devlet geleneğine çok önem vermiştir.döneminde yapılan 1.kosova savaşı(1444)'nda savaş kaybedilip edirne-segedin antlaşması imzalanınca ,biraz dinlenme amaçlı tahtı oğlu fatih sultan mehmed'e bırakmıştır.fakat küçük yaşta bir padişahın tahta çıktığını gören avrupalılar tekrardan saldırıya geçince oğlu tarafından tekrar tahta ve ordunun başına geçmeye davet edilmiştir. tahta iki kez geçen padişahlardandır.

2

devlet işleri ile uğraşmak onu epey yorduğu için tahtı oğlu fatih sultan mehmet'e bırakmıştır.