0

dimyat degil midyattır pirinciyle ünlü bi sehrimizdir pirinç ise bi yiyecegimizdir

0

dimyat seyrek ve yuvarlak taneli bir üzüm çeşididir. ancak bir deyime göre, aşırı hırslı malda gözü olan kişilerin elindeki avucundakini kaybedeceği anlamına gelen: dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak diye bir deyimde ilişkilendirildiğini görebiliriz.

0

pirinç almak için gidilen yerdir dimyat..

0

dimyat bir yer pirinç ise bir bakliyat türüdür

0

ince hasırdan örülmüş torbalar içinde türkiye ye mısırdan gelen pirinci olan port sait yakınlarında süveyş kanalında bir iskeledir dimyat. rivayete göre karamanlı bir türk tüccarın soyulması olayına vesile olmuş dayının bütün altınlarının çalınmasıyla sonuçlanmış tahminimce sermaye oluşturmak için evdindeki bulguruna kadar satmış olan bu dayının ne umduk ne bulduk hesabıyla geri dönmesiyle ne pirinci ne bulguru kalmış iflas ettirmiş lanet yerde diyebiliriz. dimyatlı karamanlı dayıyı soyanları kınıyoruz

0

mısır'da akdeniz kenarında, nil nehri deltasında yer alan liman şehrinin adı dimyattır. dimyat ile pirinç arasında ki ilişki, "dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak" sözünden kaynaklanmaktadır. rivayet o dur ki; dimyat'a pirinç almaya giden bir türk tüccarın bindiği gemi, akdeniz'de yol alırken korsanlar tarafından soyulmuş ve tüccarın kemerindeki tüm altınlarda bu baskında korsanlar tarafından alınmıştır. binbir müşkilat içinde türkiye'ye dönen tüccar bu hadise neticesinde o yıl iflas etmiştir. istanbul'dan geri memleketi karama'a dönüş yapmıştır. o sene tarlasından kalkan buğday mahsülünü de bulgur tüccarlarına sattığından dolayı kendi ev halkıda bulgursuz kalmıştır. bu hikaye anadolu'da dilden dile dolaşmış ve dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyimi şeklinde pirinç ile dimyat arasında ki ilişki kurula gelmiştir.

0

aaah hırs sen nelere kadirsin. daha fazla kazanmak için, büyük riskslere girersin. karamanlı tüccar gibi...
karamanlı tüccar misali, neyin var neyin yok koyarsın ortaya. düşünmezsin olumsuzlukları. bir köşede bir şeyler kalsın, zor günler için demeden her şeyi ortaya koyarsın. bir bakmışsın işin tersine gitmiş, beklentilerin aksi oluşmuş kalmışsın ortada .
ulan deli ne işin var senin mısırın dimyat denilen şehrinde. git tosyaya daha iyi pirinç var. oradan al. trakyada dimyadın pirincinden kat kat daha üstün pirinç varken beğenme git mısırdan pirinç al manyak. ticaret yapmasını bilmiyorsun cebinde birsürü para ile ne işin var senin yollarda banka kullan çek kullan transfer yapsana

0

mısırda susuz alanda yetişen bir pirinçtir eskiden bu pirinci almak için dimyata gidenlerin evlerine döndüklerinde evlerinin yağmalandığını görürlermiş söz de buradan gelir

0

midyad mısırdadır eldekilerden olanlar söylemiştir genelde.

0

çok kazanacak olan birinin aç gözlülüğü ile elindekindende olmasıdır.

0

pirinciyle ünlü bir şehir olan midyat mısırdadır. bağlantı budur sadece. bizim bunu biliyor olmamız ise "dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak" deyimi sayesindedir. bu deyimin açıklaması bence başka bir soru olabilir.

0

dimyat mısırda bir kenttir adınıda şehirden alan susuz yetişen pirinç türüdür elindeki avucundaki ile ticarete atılmaya kalkan bir tüccarımız soygun sonrası elindekilerdende olunca böyle bir deyim ortaya çıkmıştır.

0

bu atasözümüze göre,dimyat’a pirinç almaya giderken evdeki bulgurdan olmak denildiğinde; tarladaki buğdayı satmışdım.pirinç almaya giderken dönüş yolunda korsanlar gemiye soymuş.hem pirincinden hem de bulgurundan olamış olmuşluğu atasözü bu yüzden söylemiştim dimyat ise suriyeli bir şehirdir

0

dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olma gibi bir bağlantı vardır :) elindekinin kıymetini bil demektir

0

dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak bu söz bizim ginimizde sürekli kullanmakda olduğumuz sözlerden biridir.insan kanaatkar olmalıdır her şeyin en güzekli benim olsun aman herşeyin en ityisi benim olsun deyip içimizi bir şeyler kemirirse vede her zaman hayatımızda hıraslarla dolu bir yaşam sürersek gün gelir bazen evlimizdekileride kaybettiğimiz günleri acıda olsa bunu söylemek yaşamakzorunda klaırız.bunu deyim olarak günümüzde bir çok kez eş dost aralarında konuşulmakktadır.

0

dimyat mısırda bir yerdir. pirinç ile arasındaki ilişki ise. bir deyim vardır. dimyata pirince giderken .eldeki bulgurdan olmak. deyimi vardır.

0

bir deyim olarak biliyorum. dimyata giderken evdeki bulgurdan oldun derler. mısırda bir kent dimyat

0

dimyatta pirincin bulunduğunu gösteren bir atasözüdür. dimyat bildiğim kadarıyla mısırın bir tüccar kenti ve bakliyatların çok olacağı merkezlerden biridir. dimyat için yola çıkarken çıkan savaşta elinde bulunan bulguru kaybetmesi hikayesidir.

0

dimyat mısırdadır. pirinç gibi suda yüzen bir bitki değildir. tamamen susuz tarım yapılmaktadır. deyimler ve öyküler kitabında bulunan bir öykü ile anlatalım. dimyat mısırda süveyş kanalının ağzında bulunan bir limandır. eski zamanlarda mısırda bulunan en meşhur pirinçler bu bölgeden anadoluya gelirmiş. zamanında ise bir türk tüccar dimyata pirinç almak için gitmek üzere bir gemiye binmiş. bu türk tüccarımızın bindiği gemi korsanlar tarafından soyulmuş ve korsanlar tüccarımızın tüm altınlarını almışlar. binbir zorluk ile geri anadolu topraklarını dönen türk tüccarımız iflas etmiş. iflas edince istanbuldan memleketi olan karaman a dönüyor. tabi pirinçlere güvenerek o yıl tarlasından kalkan buğdayların tamamını gitmeden önce bulgur tüccarlarına satıyor. hem alacağı pirinçten hem de elinde olan bulgurlardan olan tüccarımız o yıl kendi ev halkı için kışın bulgursuz kalıyorlar. ne parası ne de yiyecek bulguru kalıyor. hatta bir atasözü bulunmakta. dimyat a prinç almaya giderken eldeki bulgurdan da olmak şeklindedir.

0

deyimin tamami dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmaktir. dimyat misirda bulunan bir şehir ismidir. anlami ise eldeki bir şeyin kiymetini bilmeyip daha iyi bir şeyi ararken eldekinden de olmaktir.