0

kendi başaramadığı bir işi başkalarının emek vererek ulaştığı bilgilerden kopyalayıp bunun üzerinden not ve kazanç elde etmek emek hırsızlığıdır.

0

bi tur hırsızlık buna gerek kalmayabilir aslında ama nedense herkes bunyola basvuruyor.

0

evet bir tür bilgi hırsızlığı ama masum bir hırsızlık :)

1

lisede falan kopya çektim. :) bunun doğru olduğunu savunmasam da pek hırsızlık olarak değerlendirmiyorum, çocukça yapılmış davranışlar gibi görüyorum. sonuçta bir yarışın olmadığı, başka insanların hakkına girilmediği sınavlar. öyle ya da böyle bitecek olan bir okulda belki başarısız olduğum bir dersten geçmemi sağlamıştır veya birazcık daha yüksek notla geçmişimdir.

zaten eğitim sistemimizde bir alanda yetenekli olan ama diğer tüm dersleri öğrenmek zorunda kalan öğrencilerin de haksızlığa uğradığını düşünebiliriz. mesela ben edebiyat ve resim dersini çok sever, başarılı da olurdum. ancak lise birinci sınıfta fizik, kimya, biyoloji görmek zorunda kaldım ve çok zorlandım. özellikle de fizik dersinden... bu dersleri almak zorunda kalmamalı, alsam da zorlanmamalıydım bana göre. öyle olmadı ama, hoca canımıza okudu. ben hala haksızlığı uğramış olduğum duygusunu hissediyorum mesela.

diğer yandan insanların arasında bir yarışın olduğu, yüksek puan alanın daha iyi bir sonuca ulaştığı sınavlarda kopya çekilmesi gerçekten büyük haksızlığa neden oluyor. üniversite sınavı, memur alımı için yapılan kpss sınavı gibi.. bir soru bile sıralamayı etkileyip insanların hayatını değiştirdiği sınavlar bunlar. dolayısıyla kopya ile insanların hakkına giriliyor, onların gelecekleri çalınmış oluyor.

aslında mülakatlardaki referansları, torpil sistemini de bu şekilde değerlendirmek lazım. torpili yapan da torpil yapılan da başka insanların geleceğini çalmış, haksızlık ve hırsızlık yapmış oluyor.

0

kopya çektiğin kişinin bundan haberi var ise paylaşmak yardımlaşmakdır ama yoksa onun emeğini çalışmasını çalmaya girer.

0

hırsızlıktır. emek hırsızlığıdır. eğer kopyayı aldığın kişi razıysa kul hakkına girmez. ama öbür türlü hem hırsızlık hem de hak yenilmesi durumuna girer. kopya çekmeyin ! bilgi ve kapasiteniz neyse onunla yüzleşin...

0

bazen yardımlaşmak ama bazen hırsızlık

0

kopya cekmek hırsızlık değilde sadece hak yemek olur .
ama oda bir sanattır.
hayatta herkes kopya ceker.
cekmiyorlar mı zaten ! dışarı daki her hangi bir insan başka bir insana bakıp ona göre onun gibi hareket etmiyormu ?
bu da bir kopya çekmek sayılmaz mı?
peki buna neden insanlar kızmıyor yada kötü bir davranış olarak nitelendirmiyorlar.
o zaman buda bir hırsızlık olmuyor mu ?
herkes herkesten bir şey çalıyor zaten.
toplumun genelinde bir birinden kopya çekiyor örnegin; bir şey popüler olduğunda hemen herkes ona bakarak yani kopya çekerek ona benzemeye çalışıyorlar .
ama tabiki de hakka giren kopya yöntemleri var o tamamen haksızlıktır bu kesinlikle savunulmaz .

0

tabi ki değil onu bile yaparken bi emek harcıyosun sonuçta

0

kopya çekmek emek hırsızlığıdır. başkalarının hakkına tecavüz etmektir. maalesef bu konuda oldukça çok insan mağdur olmaktadır.

0

kopya çekmek hırsızlık değil, başkalarının hakkını gasp etmektir. kul hakkıdır.