0

herkesin iyi insan olmasını bende canı gönülden isterdim ancak ozaman dünya nasıl bir olurdu mücadele etme istediği adalet duygusu sabır etme şükür etme gibi kavramlar ortadan kalkabilirdi. o zaman insanlar her istediğine kavuşmuş olabilirdi. bu yüzden ki yeryüzü de kötülüğü ne kadar eleştirsem de bu tür insanlarında var olduğu ve her daim var olacağını biliyorum gerçekçi olursak öyle. bunun olmama gibi durumu söz konusu değil malesef. dünya da kötülük var çünkü insanlar bu yolu tercih etmekten hoşanıyorlar demekki yani bu onlara en kolay veya en cazip yol gibi geliyor.

0

kardeşim güzel bir yere değinmişsin. öncelikle şunu söyleyeyim, allah bizi bu dünyaya bir sınav için gönderdi, yani sınanıyoruz. diyelim ki dünya da kötülük denen bir kavram yok ve insanlar yaratıldı, peki ne üzerine biz sınanacağız. allah insanı iradeye sahip bir şekilde yarattı. yani herkes kendi kararlarını verebilir. iyilik ya da kötülüğü seçebilir. işte bizim sınavımız bu. dünyada kötülük olmasının sebebi bizlerin bu sınavı başarı ile geçip geçemeyeceğimizi öğrenmemiz. kimi insanlar kötülüğü seçer kendi iradesiyle, kimi insanlarda kendi iradesi ile iyiliği seçerler. dünyada kötülüğün olmasının sebebi bu.

0

bence sorun olmamış allah seni tertemiz yaratıyor . sen bu dünyaya tertemiz geliyorsun bebek ve melek olarak doguyorsun hiç bir günahın olmadan ve sen buyuyorsun şeytana uyup kötülük yapıyorsun rabbim diyor ki ben kulumu bu dünyaya tertemiz getirdim ama benim kulum benim cizdigimi kaderden,yoldan gitmicek benim kulum kendi kaderine uyup şeytana uyup o yoldan gitcem benim kulum kendi etti kendisi bulacak yani kadere inanmak imanın şartıdır.ama işte bizler kötü olmayı kendimiz seçeriz allah hiç bir zaman sen büyü sen hırsızlık yap yada sen tecavüz et ,adam öldür ,zina yap ,kul hakkı ye diye sana kader cizmez o kaderi biz cizeriz anladin mı ? ilk önce insanlar bunu anladn agliyarak el açıp kötü olduğunda allah'ım bana niye bu kaderi çizdin demesin işte sen burda allah'ı kötü olarak görüyorsun anlamına gelir. nasıl okullarda sınava giriyorsan bu dünyada da bir sınavdasin herkes öteki dünyada hesap verecektir ahirette bak benim yazdıklarımı oku tamamı insanlar seçer iyiliği de kötülüğü de insan nefsine hakim olmalı ama insanlar zorda olunca allah'a ellerini açıyor neden zordasin diye açıyorsun ki her zaman hatrla sana allah'ı ama nerde insanlar hayatımı yaşayayim dünyaya bir kere geliyoruz diyor yaa öyle ozaman öldüğünde allah'a hesap verdiğide de allah'a dersini ben dünyaya bir kere geldim hayatımı. yaşamak istedim senin dinine islamjna uymak istemedim dersin. işte ozaman insanlar af isticek ama olmucak iste rabbim her kuluna cenneti yaşatacak neler kaybettiklerini gorsunler diye ya bak ben buraya çok şey yazarım ama işte yazmakla bitmez benim söylediklerim onun için yazmakla anlasilamam belkm ama insanlarla yüz yüze konuşarak anlatabilirim herşeyi ben sana şimdilik bu kadar diyim sende artık düşüncelerini değiştir . yani allah'tan herkes korksn korksn derken hesap vermekten hesap ahiret günü aklına gelsin ki korksnki yapmasn yanlış ve yanlış düşüncelerde olmasın insan. bu kadar .

0

aslında dünyada kötülük değil de bencillik var insanlar bencillikten dolayı kötülük yapmaktalar. sadece kendini düşünerek en iyisi olma çabası içerisine girerek ,diğer insanlara yaptıkları kötülüklerin ,farkında değiller ya da bunu görmezden geliyorlar insan tembel bir yaratık. o yüzden alıştığı rahatı bırakmak istemiyor bunun sonucunda kötülük ortaya çıkar.

1

bu dünyanın imtihan dünyasını olduğunu hatırdan çıkarmamak gerekiyor. herkes iyi insan olsaydı o zaman imtihanın bir anlamı olmazdı. insanlar kendi yaptıkları yüzünden cezaya çarptırırlar. yani cüzi iradelerini yanlış kullanmalarından dolayı ve karşılığı neyse onu görür, yaşar. dünyadaki kötülüklerin kaynağı yine insan iradesidir. işte bu irade insanı kurtarır da batırır da, gerisi teferruat. bu dünyada edip tuttukların yanına kar kalmayacaktır. hiç bir insanı allah hırsız olarak yaratmadı, hırsız kendi kendine bu yolu seçti. allah hiç bir insanı katil olarak yaratmadı. insan kendi isteği ile katil oldu. şimdi daha iyi anladık sanırım. neden kötülük var!

0

dünyada kotuluk var çünkü dunya cennet değil adi üstünde dünya. eğer dünyada kötülük olmasaydı iyi olan da olmazdi aslinda. iyilik kötü olana karşı bir duruştur. karşı çıkış, boyun eymemektir. iyiligin kıymetinin anlasilmasi icin insanlarin kötü olani görüp kötülüğün yararli bir sey olmadığına kanaat getirmesi ve iyiliği tercih etmesi gerekir. tabi gönül ister ki kimsenin cani yanmasın, kötü insanlar firsat bulmasin o kötü emellerini gerçekleştirmek için ama bunun bir çözümü yok sanirim. insanlik var oldukça kötülük de iyilik de bu dünyada yer bulacaktır.

0

o zaman imtihan olmazdik cennet cehennem olmazdi

0

dunya da kotuluk olacak ki iyi insanlari degeri anlasilsin.
cehennem var ki cennetin kiymetini bilelim diye.
savas var ki baris in kiymetini bilelim diye.
gozyasi var ki gulmenin ne kadar guzel birsey oldugunu anliyalim diye..
(ben niye bu kadar edebiyata bagladim bilmiyorum :d)

0

ders çıkarmak için varlar sanırım örnek olsunlar diye iyileri anlayalım kıymetini bilelim diye ama iyilerden çok kötüler var bu da benim tezimi çürütüyor.