0

bir çocuğu yetiştirirken öncelikle o çocuğun tek başına bir birey olduğunu kabul etmeliyiz. bir çocuğun bireysel farklılıkları olduğunu unutmamalıyız. her çocuk aynı düzeyde, aynı zamanda, aynı şeye ilgi duymaz. bir çocuğa örnek olursak o çocuk zaten iyi bir birey olur. mesela karşısında dürüst, ahlaklı, çalışkan, erdemli bir insan görürse ve o insanı rol model alırsa zaten çocuk da ona benzemek isteyecektir. karşısında hırsız, hilekar, küfür eden, sigara içen biri varsa ve onu model alırsa ne kadar iyi bir birey olabilir kii bir çocuğun iyi olması için sadece bunlar yetmez ayrıca çocuğa sorunluluk vermek gerekir. eğitim alması için ön ayak olmak gerekir.

0

çocuk yetiştirmek için gerçekten ilk önce sabır gereklidir. çocuk yetiştirmek gerçekten çok zor hele ki günümüz çocukları artık o kadar şımarık ve o kadar bilgiler ki onları zaptetmek artık çok zor.onlara saygıyı, sevgiyi,büyüklere saygıyı ,küçüklere sevgiyi ,hayvanlara sevgiyi öğretmeliyiz. onlara yani neyin yanlış neyin doğru olduğunu öğretmeliyiz. özkan çocuk yetiştirmek gerçekten çok zahmetli ve zor bir süreç.anne babaların çok sabırlı olması gerekir onlara her şeyi öğrenmesi gerekir özellikle de sevgiyi,merhameti ,vicdanı öğretmesi gerekir.

1

iyi bir çocuk yetiştirmek için nelere dikkat etmeliyiz sorusuna cevap vereyim tabi bildiğim kadarıyla ve çevrem de de gördüğüm kadarıyla, şimdi ilk önce anne ve baba adayları veya adaylığı geçmiş ve anne ve baba olan kişiler çok ama çok sabırlı olmaları lazim. çünkü çocuk bu yeri gelecek çok ağlayacak, yeri gelecek çok konuşacak, yeri gelecek yaramazlık yapacak, yeri de gelecek seni çok ama çok sevecek ve onun bir bakışı bir gülümsemesi veya bir tatlı anne deyişi her sıkıntıyı geçirecek. ama tabi bu aşama da çok sabırlı olmak lazım. çünkü çocukların size öfkeli olması sizin de onlara öfkeli alması anlamına gelmez. çünkü o daha çocuk sen hep alttan alman da gerekmez ama yerine göre alttan alacaksın. çünkü her zaman alttan alırsan bu sefer de çocuk çok aşırı şımarır ve kendi kendine düşünürkü ben ağlayınca herşeyi yaptırıyorum der ve ne zaman bir şey yaptıramaz ise o zaman ağlar ve o istediği şeyi yaptırıncaya kadar da durmaz. bundan dolayı yerine göre hareket etmek lazım. çocuğa ne çok öfke li davranacaksın ne de çok yumuşak olacaksin. devamlı orta davranmasını bileceksin. mesela bir aile biliyorum. çocuğu hiç ağlatmaz di ve sonuçta çocuk her dediğini yaptıran bir duruma geldi. hatta o kadar alışmış ki çocuk bu ağlama işine, aile doktora gidiyor bunu nasıl çözeriz diye doktor da her dediğini yapmayın diyor. neyse aile geliyor eve ve diyorlar ki kendi kendilerine çocuğun her dediğini yapmayacağız diyor. neys e çocuk bir şey istiyor. aile de başta yapmıyorlar. çocuk başlıyor ağlamaya aile dayanmaya çalışıyor. çocuk hiç susmadan 3 4 saat ağlamış en son un da sa aile çocuğun dediğini yapmışlar. çünkü çocuk artık alışmış ağlayarak yaptırmaya, sen ne yaparsan yap öğle hemen çözülmez o hemen, mesela daha sakin bir şekil de bu olayı karşılamış olsalar ve devam li böyle devam etse tahminime göre bu işi en fazla 1 yıla kadar çözerler di ama aile ilk savaş ta çocuğa yenilerek daha da bu konuyu açmamışlar. çocuk ne zaman ağlasa direk istediğini vermeye çalışıyor lar. tabi sadece bu aile de yok başka bir aile de biliyorum mesela öğle bir yetiştirmişler ki çocuk hiç bir şey de ısrarcı olmuyor du. mesela çocuk diyor çikolata istiyorum. baba direk şimdi çikolata yersen hafta sonu yiyemezsin diyor. tabi çocuk da biliyor önceden de gördüğü için çikolatanın hafta sonu kendisine gelmeyeceğini bundan dolayı sesi kesiyor. sadece çikolata için de değil. mesela bilgisayar veya tlf istiyor. baba direk tlf şimdi alirsan başka zaman hakkin olan zaman dan düşeriz diyor. tabi çocuk isterse ona göre alıyor du. hatta şunu da gördüm çocuk 15 dk girdi oyuna sonra baba kapattım. 15 dk girdim. hafta sonu 15 dk düşersin diyor. tabi baba görevinden taviz vermiyor ve 15 dk düştüğünü söylüyor. ve böyle böyle çocuk maaşallah süper bir şekilde eğitiliyor. ben çok takdir etmiştim. hatta ödevler bile bir nizam için de yapılıyor. ödev yapılmaz sa. yani baba kontrol ederken ödevler eksik veya yapılmamış olur sa ona göre ceza oluyor. veya tam tersi de oluyor. ödev yapılmışsa ödül de alıyorlar

0

iyi bir çocuk yetiştirmek için nelere dikkat etmeliyiz kesinlikle istediği her şeyi almak zorunda değiliz istediği her şeyi böyle kolay bir şekilde sahip olmamalı eşyalarının kıymetini bilmeli eğer istediği her şeyi tereddütsüz alırsanız çocuk sahip olduğu eşyaların kıymetini bilmez ve kırıp dökmeye başlar .ne olursa olsun çocuk almak istediği şeye geç ulaşsın yani ona para toplamayı öğretebilirsiniz önüne bir kumbara koyup bu oyuncağı istiyorsan biraz zorluk yaşamalısın gibisinden çocuk kendi kendine günden güne harçlıklarını falan biriktirir ve o oyuncağı aldığında kesinlikle onun için çok kıymetli bir oyuncak olur böylelikle asla oyuncağa zarar veremez ve onun için çok kıymetli olur.bunun dışında onunla konuşun bırakın anlatsın ne olursa olsun zaman ayırın.

0

çocuğunuzu yetiştirmek için en önemlisi sabırlı olmamız lazım sabırlı olmazsak yetistiremeyiz. çocuk büyütmek yada yetiştirmek kolay birşey değil yani sabırlı olduğum sürece başarırim. çocuklarımızı tanimaliyiz bazen huyuna suyuna giderek ,bazende fazla yüz vermeden küfürlü ortamlara sokmamak lazım, anne babanın evladına arkadaş gibi yanaşması ,arkadaş gibi olması lazım. özgür bırakmak lazım ama onu kontrol ederek belirli bir saat koyarak nereye gittiğini bize söylemesi lazım, bizleri de onları yetiştirmek için kendimizle inatlasamamiz lazım. ben bunu yaparım ben çocuğumu iyi yetiştiricem gibi imar etmeliyiz ,kavgadan,gürültüden, çocuğun yanında yapmamak lazım çocuk ailesinden ne görürse onun aynısını yapardım ve piskolojisi bozulur. sevgi özellikle çocuklarımıza sevgimiz belli ettirmek lazım, tatlı bir dille konuşmamız lazım . şuan akla bunlar geldi gelenlerinde yazdim daha fazlası gerek yani.