0

freud gelişim dönemlerinde beşe ayırmıştır.
bunlardan ilki oral dönemdir. oral dönem 0 -2 yaş arasını kapsar.bu dönemde bebek ağız yoluyla azalır. sürekli emme refleksi gösterir.bu dönem eksikliğinde yani başarılı atlatılmamasında bebeklerde ağız bağımlılıkları gözükür.örneğin sigara içmek.
freud'a göre 2. dönem anal dönemdir.bu dönemde bebeklerin haz bölgeleri anüsleridir. bebek dışkı tutmayı veya bırakmayı öğrenir. eğer bu dönem başarılı atlatılmazsa bebekte aşırı savurganlık veya tam tersi olan cimrilik gösterilebilir. inatçılık da bu dönemin başarısız atlatıldığının bir göstergesidir.
freud'un diğer bir dönemi ise fallik dönemdir. çocuk bu yaşta cinselliğe meraklıdır. bu donemde freud'un onemli bir kavramı olan odipus karmaşası ortaya çıkar. odipus karmaşası, kız çocukların babalarına ilgi duyması ve annelerini kendilerine rakip olarak görmesi dönemidir. aynı zamanda kız çocukları erkekler gibi cinsel organı olmadığı için cezalandırıldığını düşünür. haz bölgeleri cinsel organlarıdır.
freud'un diger bir donemi ise gizil veya latent dönemdir. bu donemde çocuklar cinsellik duygularını bastırır ve hemcinsleriyle daha ilgili olur. okul döneminde kizlar kızlar ile erkekler erkek ile oynamaya başlar.
son dönemde genital dönemdir. bu ergenlik dönemi dedigimiz dönemdir. insanlar karşı cinslerine ilgi duymaya başlarlar ve onlar da iletişime geçmeye çalışıyorlar.bu dönemin belirgin özelliği kimlik bulma çabasıdır. daha çok bağımsız olmak isteyen ergenler toplumsal aktivitelere katılırlar.
bu kuram freud'un cinsel gelişim kuramıdır. freud'a göre kişilik için kritik dönem 6 yaştır .6 yaşına kadar kişilik gelişir ve oturur. freud insanların özünü kötü olarak adlandırmıştır.insanlar temelde iki güdüye sahiptir,bunlardan birisi cinsellik diğeri ise saldırganlıktır. freud'un diğer ortaya attığı bir kavram ise bilinç altıdır. insanların kişilikleri bilinçaltı sayesinde oluşur görüşüne sahiptir. bilinçaltına hatırlamak istemediğimiz olayları atarız ve bunlar bizim davranışlarımıza yön verir.

1

freud'a cinsel gelişim dönemlerinin dördüncüsüdür. 7 ve 11 yaş arasındaki çocukları kapsar.
bu dönemde çocuk genelde kendi cinsiyetindeki çocuklarla iletişim kurar, kendi cinsiyle her birey oyun oynar iletişim kurar.. yaşadığı çevrede, arkadaşları arasında kabul görmek ister, rekabetlere girer arkadaşlarıyla.. ve bu dönemde kavgalar darılmalar başlar.
kişiliği oturmaya başlar..