0

eskiden komşu komşunun külüne muhtaçtı şimdi öyle değil ve yine eskiden komşu açken tok yatılmazdı..

0

he ryer apartman olduğu için insanlar birbirlerini görmüyor ve tanımıyorlar.

0

milyon tane fark var. 25 yaşındayım çok eski nesilden sayılmam. ama ben bile farkedebiliyorum. eskiden komşularımızla içli dışlıydık. sevinçleri sevinçlerimiz üzüntüleri üzüntülerimizdi. toplanır maç izlerdik. arsalarda top oynardık. şimdi ise apartman kültürü geldi. her yer kentsel dönüşüme uğradı. karşı komşu karşı komşuyu tanımıyor. böyle olmaz ki. gurbete giderken gözümüz arkada kalmazdı. eş dost komşu akraba derken kafamız rahattı. şimdi gerçekten çok umutsuz vaka. sosyal medya en büyük etkenlerden birisi.

0

önceden komşuluk ilişikileri akraba ilişkileri kadar önemli idi. bir hadiste peygamberimizin "bana komşuluğun önemi o kadar anlatıldı ki komşuların birbirlerine mirasçı olacaklarını sandım" mealindeki sözleri. yine "komşusu açken tok yatan bizden değildir." diyen hadisi de komşuluk ilişkilerine verilen önemi artırmıştır. insanlar komşulaarının evlerine rahatlıkla girip çıkmışlar,ihtiyaçları olduğunda birbirlerinin yardımına koşmuşlar ve bir aile olmuşlardır yıllarca. "ev alma komşu al" mantığı ile evlerini seçmişlerdir.

son yıllarda ise akraba ilişkileri hatta aile ilişkiler gibi komşuluk iklişkileri de zayıflamaya başlamıştır. mesafeli ilişkiler tercih edilmektedir. hatta aynı apartmandaki insanlar birbirlerini tanımadan hayatlarını sürdürebilmektedir.

1

günümüzde komşuculuk diye birşey kalmadı ki . komşumuza inanmayı ücrnmeyi bıraktık. eskiden di komşuculuk. evin anahtarımı bırakıp tatile giderdik. çiçeklerimize su verirdi komşu anneler şimdi nerde kapılara kırk kilit vuruyorlar evde iken bile. iki bilezik için komşunun oğlu kadının boğaz’ını kesiyor. kime güveneceğiz. eskiden bir yere giderken büyük kızı okuldan almaya giderken mesela komşumuza küçüğü bırakırdık soğukta üşümesin diye ama şimdi sokakta dona dona da peşimizden ayıramayıp. komşunun kocası değişimiydi o küçücük gez üç aylık bebeğe tecavz eden vahşi . oyuzden şimdi komşuculuk yok . eskiden komşular komşu anne idi . akraba gibi yakın dı. şimdi kimseye güvenilmez.

1

eskiden saminiyet yardımseverlik varken komşuluk ilişkileri sıcakken şuanda aynı apartmanda duvarlarımızın bitişik olduğu komşuları tanımıyoruz

1

eşki komşuluk ilişkilerini büyüklerim anlatırdı bana. gercekten eşki ile simdi arasında büyük farklar var. simdi insanlar bir birini bile tanımıyor aynı binada olmalarına rahmen. eskilerden mahallede yemekler verilirmiş. eskiler daha iyimiş ya vallahi.

2

günümüzdeki komşu ilişkileri artık eskisi gibi değil.eskiden çok güzel ortamlar vardı çocuklar felan herkes bir birbirinin yanında sohbetler ederdi.şimdi öyle şeyler yok genellikle komşuluk ortamlarında instagram kim ne yapmış onu yapmış felan tarzında konuşmalar geçiyor.çocuklar sürekli oyun peşinde telefon bilgisayar laptop peşinde koşturuyorlar.eski komşuluk ilişkilerini çok özledim eskiden çok bilirdim o komşulukları keşke tekrardan gelse diye ümit ediyorum ama gelmez.