0

heyelan kütle hareketi diye değerlendirilen doğal afetlerden birisidir.

ülkemizde heyelan olaylarının en fazla görüldüğü bölge karadeniz bölgesidir. bu bölgemizde de doğu karadeniz ve batı karadeniz bölümleri yer şekilleri ve yağışın etkisine bağlı olarak daha fazla görüldüğü alanlardır.

ilkbahar mevsimi heyelan olaylarının en fazla yaşandığı mevsimdir. karadeniz iklimi en fazla yağışı sonbahar mevsiminde almasına rağmen kar erimelerinin etkisu ile ilkbaharda yaşanır.

batı karadenizde abant ve yedigöller, doğuda ise tortum, sera ve trabzon'da yer alan doğal güzelliği ile önemli uzun göl heyelan sonucunda oluşmuş heyelan aet gölleridir.

heyelan oluşumunda etkili faktörler ise;

1 - yağış ve kar erimeleri

2- doğal bitki örtüsünün tahrip edilmesi

3- kayaçların özellikleri. geçirimli ve geçirimsiz kayaçların bir arada yer alması.

4- tabakaların eğim doğrultusunda uzanması gibi faktörledir.

0

heyelan oluşumunu arttıran olayların başında aşırı yağışlar gelir.birde ağaçların kesilmesi doğanın dengesiyle oynanmasıdır.

0

heyelan her hangi bir yedeki toprağın anakaya ile birlikte kayarak yer değiştirmesidir. heyelan olayını arttıran etmenler: fazla eğim, en önemli faktördür eğim arttıkça heyelan riski artar. düz arazilerde heyelan olayı gerçekleşmez. şiddetli yağış, bünyelerine su alan topraklar kayganlaşır. heyelan kaymaları ya karın eridiği dönemlerde yada bol yağışlar sonrasında olmaktadır. yer çekimi, kuvvetli yer çekimi toprak tabakaların aşağıya doğru hareketini arttırır. tabakaların durumu, toprak tabakaları eğime paralel ise heyelan riski daha fazla iken eğime dik ise heyelan riski azalmaktadır. toprak cinsi ve kaya cinsi, bazı toprak ve kayaçlar bünyesine fazla su almazken bazı kayaçlar bünyesine fala su alırlar ve heyelan oluşum riski artar. ülkemizde heyelan en fazla doğu karadeniz bölgesinde görülmektedir. en fazla ilkbahar aylarında en az yaz aylarında heyelan olayı görülmektedir.

0

heyelan oluşturan etkenler ağaçların kesilmesi sürekli yağışyol yapım çalışmaları eğimin fazla oluşu zeminin yapısı olarak gösterilir