1

genetik bir hastalık olduğu kanıtlanmıştır touretto sendromu olan kişinin ailesinde ve yakın akrabalarında buna benzer sorunlar yaşandığı gözlenir.son zamanlarda sinir sisteminin yapısında bulunan bazı kimyasal maddelerin metabolik sistemde bozukluklara neden olduğundan bahsedilir.dış çevreden gelen herhangi bir etmen yüzünden bu sendrom oluşmaz.touretto hastalığı olan çocuklarda toplum içine girmekte ve sosyal ilişkiler kurmakta sorun vardır. bu sendrom kişide kaygı, mutsuzluk ve çöküntüye neden olabilir. ve timleri daha da artar.

1

kısa aralıklarda olan istem dışı hızlı seri seri bedensel tiksel ve ses tiklerinin oluşturdugu nörolojik ve nörökimyasal bi kalıtsal rahatsızlıktır

1

nörogelişimsel bozukluklar kategorisinde yer alan kalıtsal bir hastalıktır. ismini fransız bir hekim olan gilles de la tourette'den almaktadır. kısa aralıklarla oluşan ani, istemsiz, bedensel tiklerdir. aynı zamanda ses tiklerden oluşan belirtileri vardır. hastalık sıklıkla 5-6 yaşlarında ortaya çıkar. ve ömür boyu devam eder. çoğu kişide yorgunluk stres, kaygı, sinir heyecan, ve panik hallerinde tiklerin sayısı ve şiddetinde artış gözlemlenirken motivasyon gerektiren durumlardaysa tikler geçici olarak yok olabilir.

1

tourette sendromu bir "tik" hastalığıdır ve tedavisi yoktur fakat onu kenevir ile hafifletirebilirsiniz (thc değeri düşük kenevirlerde) ve sadece doktor izniyle kullanılabilir......

tourette sendromu küçük yaşlarda başlar ve nörolojik bir hastalıkdır...
ve bir kişinin tourette sendromulu sayılabilmek için en az iki motor bedensel tik(vücüdün istemsizce hareket etmesi) ve vocal tik(kişinin istemsizce konuşması) *örnektir*...

ve bu tiklerin 18 yaşından küçükken başlaması lazım ergenlik döneminde en azgın sürecini yaşar "hastalık"

0

sen çok güzel bir soru sormuştum tebrik ederim

0

tourette sendrom, istemsizce kasların hareketiyle oluşan bir tik hastalığıdır. bu tikler çok kompleks ve uzun süreli olabilir yani göz kırpma vs olacağı gibi ansızın değişik sesler çıkarma, komplike hareketler yapma şeklinde ortaya çıkabilir. çocuk yaşta başlayan bir rahatsızlıktır. erkeklerde daha sıklıkla rastlanır, kalıcı bir tedavisi yoktur, semptomları hafifletici ilaç tedavisi uygulanabilir.

0

çocuklarda görülen tik hastalığına verilen addır.genellikle çocukluk veya ergenlik çağlarında ortaya çıkar nörolojik bir hastalıktır.bu hastalığı olan kişilerin zekaları normal zekaya sahiptir.

0

bu sendrom çocuklarda görülen tiklerin topluluğudur . ben bu sendromun o yaşlarda olmasının nedenini şu şekilde düşündüm hep algısı çok açık olan çocukların beyin fonksiyonlarının fazla çalışması ve nörolojik olarak problemler çıkarması olarak yorumluyorum çünkü çocuk yaşta beyin her şeye çok açık.ve tabi bir de dış faktörler var . arkadaşları devamlı el şakası yapan çocuklarda da bunlar çok fazla görülüyor.

0

tourette sendromu genellikle çoçuk yaşlarında görülmektedir.
tik hastalığıdır.

0

tourette sendromu genellikle çocukluk ve gençlik çağında ortaya çıkmaktadır. kişilerde meydana gelen tourette sendromu genellikle vücutta tiklerle meydana gelmektedir. tourette sendromu ilk olarak 1825 yılında ortaya çıkmıştır. tourette sendromu kısa aralıklarla meydana gelen sesli olarak ortaya çıkan bir tık hastalığıdır. bu tikler kontrolsüz olarak meydana gelir ve kişi tiklerini aynı zamanda çıkardığı sesi kontrol edemez. sesli tikleri meydana getiren tourette sendromu beyinle alakalı olup nörolokimyasal, nörolojik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

1

tourette sendromu çocuklarda olusan yavaş tiklerdir. anne babanin bile farketmemesi ama cocuklarda olusan tiklerin ogretmenin farketmesiyle aileye soylenmesidir. tikler ani hızlı olusan seylerdir. tikler tedaviyle durdurulabilir.

0

beynin gazal ganglion denilen bölümündeki anormallikten dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir ve genetik yollarla aktarıldığı kanıtlanmıştır fakat açığa çıkması için stres gibi etmenlerle tetiklenmesi gerekmektedir.

0

bilmıyorum nasıl olmkatadır hiç duymadım sitresten kaynaklı bıresy olması lazım galıba

0

tiklerden ortaya çıkar .bir motor hareket yada ses çıkarmadır. bu tiklere karşı konulamaz.kişinin iletişim ve yaşama kalitesi bozulabilir. bu tiklerde kafa sallama istemsiz göz kırma hayvan sesleri çıkarma diş gıcırtma yüz buruşturma buna benzer yüz hareketleridir ve daha birçok bunlara benzer tikler bulunmaktadır.yaygın inanşta tourette senromu küfür etme hastalığı diye bilinir ama yanlış anlşayış biçimidir. hastalığın ortaya cıkma ya başladığı yaş aralıkları 5-7 yaşları arasındadır . ergenlik döneminin sonlarına doğru tiklerin sayısı azalmakla beraber genellikle ömür boyu süren bir kronik hastalıktır. bir kişinin tourettle sendomlu sayılabilmesi için bedensel tik bir vokal tikinin olması ve bu tiklerin 18 yaşından sonra başlamış olması gerekmektedir.

0

o nedeie la ben öyşr bişey bilmem br bisrm de yapmam

0

kısaca tik hastalığı olarak bilinir . hastalığı isimlendiren doktorun adyıyla anılmaktadır. en az bir yıl süren motor ve vokal yani sesli tiklerle karakterize , çocukluk çağında binle 4 - 6 sıklığında görülen nörogelişimsel biz bozukluktur .yani amerikan psikiyatri birliği bu şekilde tanımlamaktadır . ts 'nin fenotipik görünümü basit motor tiklerden , oldukça karmaşık tiklere ve psikiyatrik eşhastalanımlara kadar uzanmaktadır . tikler tipik olarak 4 -6 yaşlarında başlamakta , 10 - 12 yaşlarında en şiddetli düzeyine ulaşmakta , ergenlik döneminde azalmakta ve erken erişkinlik döneminde hastaların üçte birinde kaybolmaktadır . internette dolaşan çok güzel anlatılmış bir videosu vardır muhtemelen görmüşsünüzdür. hani şu müdür çocuğu çağırıyor gösteri salonuna . farkındalık yaratması için sendromu çok güzel işlemiş bir video . ts' nini başlangıç yaşı ve belirtilen seyri , hastalığın gelişimsel bir bozukluk olduğunu desteklemektedir. ts , sıklıkla diğer psikiyatrik hastalıklarla birlikte görülür ve eşlik eden hastalıklar prognozu önemli ölçüde belirlemektedir.çocukluk çağında oldukça sıklıkla görülen hastalığın etiyolojisi ve patofizyolojisiyle ilgili bilinenler halen sınırlıdır . ts , karmaşık genetik geçişe sahip ve yüksek oranda kalıtılabilen bir hastalıktır . ts olan kişilerin birinci derece akrabalarında ts ve diğer tik bozukluklarının görülme sıklığı oldukça yüksektir . aile çalışmalarında genetik geçişin majör etkili tek bir gen ile ilgili olmadığı gösterilmiştir . yani tek başına psikiyatrik bir hastalıktır denilemez . daha çok nörogelişimsel bir hastalıktır . ts oluşumunda genetik kadar çevresel etmenler de etkilidir diye bir görüş de mevcuttur . neonatal hipoksinin yani oksjen yoksunluğunun ts'nin tiklerdeki şiddetini belirlediğini gösteren çalışmalar da mevcut .aynı şekilde gebelikte sigara kullanımı ve düşük doğum ağırlığının da etmen olduğu açıklanmıştır. sezaryenle doğum bile bir risk faktörü olarak gösterilmektedir . zira bunların hepsi aslında çocuğun büyüdükçe sendromların azalıp yok olmasına mantıklı bir açıklama getirmektedir . haliyle tüm hasarlı dokular gibi beyin de oksijensiz kalmaya bağlı hasarı tam olmasa bile büyük oranda toparlamaktadır ya da yeni sinaptik bağlantılarla kompanse etmektedir . diğer bir çevresel etmen de androjen etkisi olarak anlatılmaktadır . ts'nin daha çok erkeklerde görülmesi de bu hipotezi güçlendirmiştir . aynı zamanda hazır yiyecek içecekler de tik oluşumu yoğunluğunu arttırdığı düşünülmektedir . ama başta belirtildiği gibi kesin etimiyoloji bilinmemektedir . zaten şu hayatta kesin olan ne vardır ki sayın okur ve sorumani yazarı , değil mi? hipotalamus 'un ısı düzenleme yani regülasyon bozukuğu da sebep olabilecekler arasında gösterilmektedir . çevresel ısı değişikliği ve buna bağlı vücut ısısı değişikliklerinin tikleri geçici olarak arttırdığını gösteren çalışmalar mevcuttur. postenfeksiyöz otoimmunite son yıllarda ortaya atılan diğer bir hipotezdir. en yaygın etiyololjilerden biri tabii ki

0

tourette sendromu ya da diğer adıyla turet sendromu kısa aralıklarla meydana gelen istemsiz, hızlı ani bedensel tikler ve ses tiklerinin oluşturduğu nörolojik hatta nörokimyasal kalıtsal bir hastalıktır. o yüzden de bildiğim kadarıyla tıp dünyasında nörogelişimsel bozukluklar kategorisinde yer alıyor ismini aldığı doktorun soyismi tourette’dir o yüzden bu rahatsızlığa tourette sendromu veya rahatsızlığı denilmektedir. beynin bazal yani ganglion denilen bölgesindeki anormallikten kaynaklandığı düşünülmektedir. tikler birden ortaya çıkan hızlı yineleyici ve ritmik olmayan basmakalıp bir motor ya da hareket veyahut ses çıkarmaktır. tikler aynı zamanda karşı konulmaz bir durumdur insan elinde olmadan bu eylemi gerçekleştirir. ciddi düzeye ulaştığında yaşam kalitesi iletişim kalitesi bozulabilir. halk arasında sık görülen tikler yani tourette sendromları arasında kafa sallama kaş göz oynatma gözleri kırpma hayvan sesleri çıkarma boyun çevirme göz devirme diş gıcırtdatma omuz oynatma yüz buruşturma ve buna benzer hareketler görülür. genelde insanlar tourette sendromunu küfür etme rahatsızlığı olarak bilirler ama ciddi bildiğimiz yanlışlardandır. küfür etme sendromuna kopralali denilir. tourette sendromunun belirtileri genelde çocuklukta 5-6 yaşlarında ortaya çıkar. ergenlik döneminde de tikler artış gösterir. çoğu insanda ergenliğin sonuna gelindiğinde tiklerin atış süresi ve yaşanması azalma gösterir fakat yine de bu ömür boyu süren kronik bir rahatsızlıktır. bir kişinin tourette sendromuna sahip olması için en az iki vokal bir motor tikinin olması ve bu tiklerin onsekiz yaşından önce başlamış olması gerekir. aynı zamanda bu tikler yere zamana ortama göre farklılık gösterebilir. örneğin çoğu kişide stres yorgunluk kaygı heyecan sinir ve panik olma durumlarında tiklerin sayısı ve şiddetinde yükselme olur veya tam tersi bazı motivasyon gerektiren uğraşlarda tikler geçici bir süreliğine yok olabilir örneğin spor yapmak şarkı söylemek enstrüman çalmak gibi. tourette sendromu günümüzde nadir bir sendrom olarak düşünülmemekle beraber çoğu durumda hafif tabir edilebilecek tikler görüldüğünden bazı durumlarda doğru tanı yapılmamaktadır. tourette sendromu aynı zamanda obsesif kompulsif bozukluk dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi bazı rahatsızlıkla akrabalık göstermektedir ve birçok tourette sendromlu kişi aynı zamanda bu rahatsızlıklara da sahip olmaktadır. mesela down sendromlu ve otizmli bireylerin tourette sendromuna yakalanma riski normal bireylere göre daha fazladır. araştırmalara göre tourette sendromunun görülme sıklığı on binde 4-5tir. ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir. maalesef hala daha günümüzde bilinen net bir tedavisi yoktur fakat tedaviye yardımcı ilaçlar ve cerrahi müdahaleler mevcuttur.

0

tourette sendromu norolijik bir semptomtdur ve tik olarak bilinir. kucuk yaşlarda ortaya çıkar ve kasların istemsiz kasilmasiyla oluşur.

1

tik olarak da adlandırılan bu hastalık çok küçük yaşlarda ortaya çıkmaktadır. geliştirilen tikler sonucunda belirli hareketlerin sıkça tekrarlanması, ses duyarlı olunması ya da herhangi bir meyvenin isminin söylendiğinde vücutta kasılmaların oluşması bu hastalık kapsamındadır. tik, aniden oluşan, ana kaynağı genellikle belirlenemeyen istemsiz hareketlerdir. gelişen tik kalıcı da olabilir kısa sürede geçebilir de. bu noktada yaşanılan olumsuz tepkinin büyük önemi vardır. tikin geliştiği anda kişi verdiği tepkiyi kontrol edemez. kafa sallama, kaş - göz oynatma, göz kırpma, vücudun kasılması başlıca tiklerdendir.
hastalık genellikle 5 - 6 yaşlarında kendini gösteriyor. ergenlik döneminde artış gösteren tikler, ömür boyu süren kronik bir rahatsızlığa döndürebiliyor. stresli, yorgun ya da çok üzgün olunan durumlarda sahip olunan tikler ve bu tiklere verilen tepkiler artma gösterir.

0

tourette sendromu genelde küçük yaştaki kişilerde görülen nörolojik bir hastalıktır.bu hastalığa sahip kişilerde istemsiz hareketler,tik ve değişik sesler çıkarma gibi eğilimler gözlenmektedir.bu genelde çocuk yaşlarda çıkan bir hastaliktir ve çevresel faktörlerin etkisi çoktur.cocukların bu yönden kontrol altına alınıp hal ve hareketlerinin takip edilmesi ve bu durumun gözlenmesi durumunda bir hekime başvurmalarında fayda vardır.