0

tourette sendromunun genetik bir hastalık olduğu kanıtlanmıştır. dış çevreden gelen herhangi bir etmen yüzünden bu sendrom oluşmaz.

0

tourette sendromu tekrarlayan istemsiz hareket veya ses tikleriyle gözlenen bir sinir sistemi hastalığıdır. hastalığa sahip kişilerde zeka geriliği yoktur. sadece karşı konulmaz tiklere sahiptirler. tikler birden ortaya çıkan ,hızlı, yenileyici,ritmik olmayan, basmakalıp motor hareketler ve ses çıkarmalarıdır. ilk kez fransız dr. georges gilles de la tourette'nin 1885'te 9 hasta üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda net bir şekilde tanımlanmıştır.
hastalığın ilk belirtileri genellikle çocukluk çağlarında ,3-9 yaşları arasında , çoğunlukla baş ve boyun bölgesindeki motor tik bozukluğuyla;belirli sıklıklarla kafa sallama, omuz silkme, göz kırpma,yüz buruşturma vb. şekilde ortaya çıkar. 8-12 yaşları arasında, belirtilen sıklığı ve şiddeti artma eğilimi gösterir. ts kronik bir gidişat sergiler. ergenlikte artan tikler,uzun yıllar artma veya azalma göstererek fakat tamamen geçmeden devam etme eğilimindedir. ancak yetişkinlerin çoğu günlük yaşantısını etkilemeyecek kadar az semptomlarla hayatlarına devam etmektedirler. 10.000 kişiden 4-5 oranında tüm etnik guruplarda gözlenebilen bu hastalık,kadınlara göre erkeklerde daha fazla etkilemektedir.
baş ve boyun bölgesindeki tikleriyle beraber el çırpma, parmak çırpma gibi hareketler gözlenebilmektedir. örneğin hasta kafa döndürüp omuz silkerken yüz buruşturup el çırpabilir. motor tiklere ek olarak her hangi bir kelimenin sürekli telaffuzu,boğaz temizleme, burun çekme, homurdanma veya havlamaya benzer kısık sesler çıkarma gibi tiklerde mevcuttur. koprolali denen küfürlü konuşma ile ekolali denen karşısındakilerin dediklerini tekrarlamaya dayalı yankılı konuşmalar hayatı daha da zorlaştıran ses tikleridir.
hastalığın teşhisi 1 yıl istemsiz,tekrarlı, sesli ve motor hareketler tiklerine sahip olduğundan konur.hastalarda ayrıca hiperaktive bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk, anksiyete ve depresyon gibi nöropskiyatrik problemler sık görülmektedir.
tourette sendromlarının hafiflenmesinde kullanılan tedaviler mevcuttur ancak tamamen yok edecek kesin bir tedavi yöntemi şimdilik bulunamamaktadır. bunun sebebi sendromun altında yatan fizyolojik,genetik, ve çevresel sebeplerin henüz iyi aydınlatılmamış olmasıdır.
ts hastaları tikleri kontrol edebilirmi?
en önemli soru da budur. çünkü bu hastalıktan müzdarip çocuk ve gençler zeka problemleri olmamasına rağmen ciddi şekilde olumsuz toplumsal davranışlara maruz kalmaktadır. tikler tamamen istemsizdir ancak hastalar toplumda yadırganmamak için tiklerini bastırmaya ve kamufle etmeye çalışabilirler. anca bu kontrol vücuttaki ek bir gerginlik yaratıp tiklerin daha yoğun yaşanmasına neden olabilir. tikler genellikle heyecan, kaygı,yorgunluk ve hastalık nedeniyle artar,sakin ve huzurlu ortamlarda yada odaklanarak yapılan faliyetler sırasında azalma göstermektedir. sıkı yakalı giysiler veya birinin boğazını temizlemesi bunu etkileyebilir.hastaların topluma entegrasyonu çok önemlidir. destek görmeleri hastalar için önemli husulardan olup özel ilgi ve alakaya ihtiyaç duyarla

0

hastalığın belirtileri genellikle 5-6 yaşlarındaki çocuklarda ortaya çıkar

0

istemsiz hızlı ani bedensel nörolojik kalıtsal bir rahatsızlıktır nörogelişimsel bozukluklar kategorisinde ele alınır

0

nöroloji bilimine giren bir hastalıktır beyin travma heyecan sinir strese göre olur

0

touretde sendromuna neden olucak şeyler yakın zamanda kafa kısmında meydana gelen yaralanmalar heyecan ve stres yorgunluk

0

tourette sendromunun genetik bir hastalik oldugu kanitlanmistir ikiz kardesler uzerinde yapilan calismalardada genetik nedenler kanitlanmistir sinir sisteminin yapisinda bulunan bazi kimyasal maddelerin metabolik sistemde bozukluklara neden oldugundan bahsedilir bu hastaliga sahip olan kisilere yardim etmek yerine elestirmek ve dislamak hastaligi artiracaktir ve sendromu hizlandircaktir

2

tourette sendromu bir tik hastalığıdır. aralıklarla meydana gelen hızlı bedensel hareketlerdir. bu bi göz kırpma, el kol hareketleri olabileceği gibi aynı zamanda çıkarılacak istemsiz sesler de olabilir. sebebi de doğuştan gelen bir sinir bozukluğudur. çocuk yaşlarda farkedilmeye başlar. kalıcı bir tedavisi olmadığı söylenir ve erkeklerde daha sık görülen bir durumdur. ilk olarak 1825 yılında literatürdeki yerini almıştır. hastalığı tanımlayan kişi georges gilles de la tourette’dir.

1

tourette sendromunda tikler ani hareketler istemsiz şeklinde gerçekleşir. bu bozukluk kalıtımsal olarak genelde doğuştan veya doğum sırasında gerçekleşen sorunlardan dolayı ortaya çıkar.

1

tourette sendromu, nörogelişimsel bozukluklar içerisinde değerlendirilen kalıtsal olarak geçebilen ya da erken doğumun da yolaçabileceği motor hareketlerde meydana gelen bozukluklardır. tik ve ani hareketler şeklinde görülen bu bozukluk çocuk yaşlarda kendini göstermeye başlar.

1

beynin gazal ganglion kısmında salınan ritmik bir hormonal bozukluktur adını da la tourrette den alır .

1

nörolojik bir hastalıktır tiklerle meydana çıkar. hatta mozartın da bu hastalıga sahip olduğu kaynaklarda görülür.

1

tourette sendromu ya ni turet sendromu, aralıklarla tamamen istemsiz, âni, hızlı ve bedensel tikler ve ses tiklerinden oluşturduğu nörolojik ve ya nörokimyasal kalıtsal bir rahatsızlıktır!, nörogelişimsel bozukluklar kategorisine girer. ismini fransız bir doktor olan gilles de la tourette'den alır. beynin bazal ganglion denilen bölümündeki anormalliklerden kaynaklandığı düşünülmüktedir.

1

tourette sendromu ilk olarak 1825 yılında literatürde yerini almıştır. hastalığı bulan ve tanımlayan, georges gilles de la tourette'dir. genellikle çocukluk yaşlarında başlayan bir tik çeşididir. eğer tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda ciddi boyutlara kendini taşımaktadır. bu sendrom, kısa aralıkarla meydana gelen sesli olarak ortaya çıkan bir tik hastalığıdır. bu tikler meydana gelirken kontrolsüz bir şekilde oluşur ve kişi tiklerinin yanı sıra çıkardığı sesi de kontrol edemez. bu tikler beyinle alakalı olup nörokimyasal , nörolojik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. hastalığı olan kişilerin çoğu normal zeka seviyesine sahiptir. herhangi bir zeka geriliği veya psikolojik bir rahatsızlıktan söz edilemez. yaş ilerledikçe tiklerin yoğunluğu azalabilir. tiklerin azalmadığı ve giderek arttığı ekstra durumlar söz konusu olmakla birlikte görülme sıklığı oldukça düşüktür. bu sendrom kendini göstermeden önce, çeşitli belirtileri gözlemlenmektedir. bunlar göz kırpma eyleminin sıklaşması, kafayı sürekli sallama, gözlerde sağa sola kayma, burun kısmında meydana gelen seyirmeler, bağırma, vızıldama, cıyaklama, öksürme, üfleme, boğaz temizleme, havlar şekilde ses çıkarmadır. bu belirtiler gözüktüğünde bir uzmana muhakkak danışılmalıdır. hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamakla beraber gündelik hayatta yapılan bir takım değişiklikler hastalığın hafiflemesine yardımcı olmaktadır. yakın zamanda kafa kısmında meydana gelen yaralanmalar, heyecan ve stres, yorgunluk sendromun kötüleşmesine neden olabilmektedir. yüksek şekilde konsantre olmayı sağlayan oyunlar ve hobiler, ilginç ve dikkat çekici kitaplar okumak, meditasyon ve rahatlama teknikleri sendromun iyileşmesini sağlayabilmektedir.

2

torette sendromu aslında bir tik hastalığıdır . bunun sebebi doğuştan gelen bir sinir sistemi sorunudur .

2

tourette sendromu genellikle çocukluk yaşlarında başlayan bir tik çeşidir. ve bu hastalık ilerleyen zamanlarda ciddi boyutlara taşınarak kendini belli edebilmektedir.

tourette sendomu, kişide çocukluk döneminde meydana gelmektedir. bu hastalık ismini hastalığı bulan ve tanımlayan doktor, georges gilles de la tourette'den alınmıştır.
tourette sendomu, kısa aralıklarla meydana gelen sesli olarak ortaya çıkan bir tik hastalığıdır. bu tikler meydana gelirken kontrolsüz bir şekilde meydana gelir ve kişi tiklerini aynı zamanda çıkardığı sesi kontrol edemez. sesli tikleri meydana geitren tourette sendomu, beyinle alakalı olup nörokimyasal, nörolojik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.
belirtileri
motor hareketlerde meydana gelen değişiklikler
gözlerde sürekli oynama
burundaki seyirme
ses tikleri

1

touretta sendromu kısa aralıklarla meydana gelen istemsiz hızlı ani bedensel tikler be ses tiklerini olarak norolejik kateogoresinde ele alir

1

tourette sendromu kısa aralıklarla meydana gelen istemsiz,hızlı,ani bedensel tikler ve ses tiklerinin oluşturduğu nörolojik kalıtsal bir rahatsızlıktır. hastalığın belirtileri genellikle 5-6 yaşlarında ortaya çıkar. ergenlikle beraber tikler artış gösterir. çoğu vakada ergenlik döneminin sonuna doğru tiklerin sayısı ve şiddeti azalmakla beraber genellikle ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. bir kişinin tourette sendromlu sayılabilmesi için en az iki bedensel tık bir vokal tikinin olması ve bu tiklerin 18 yaşından önce başlamış olması gerekmektedir. tıkler yere ve duruma göre şekillenebilir. örneğin çoğu kişide stres, yorgunluk, heyecan sinir ve panik olma durumlarında tiklerin sayısı ve şiddetinde yükselme olur veya bazı motivasyon gerektiren uğraşlarda tikler geçici süreliğine yok olabilir.örneğin spor yapmak, enstruman çalmak, şarkı söylemek.

1

o ne la afkdsfklasşdasd çocuk hastaklarında görülüyor galiba doğru mu?

1

tourette sendromu, nörokimyasal bir kalıtsal hastalıktır. ve nörogelişim bozukluğu olan kişiler olarak sınıflandırılırmış.adını fransız bir doktordan almıştır. bu sendromu yaşayan kişilerde ani tikler , sesler çıkar (bkz south park bir bölümünde eric tourette sendromlu bir çocuk görmüş. devamlı küfredebilmesine hayran kalmış ve onun taklidi yaparak herkesciklerin analarına avratlarına güzel küfürler savurmuştur)