0

dinimiz olan islamiyeti bilgim dogrultusunda anlatayım. islâm dini hz muhammed sas ile vahiy aracılığla tebliğ olan son hak dindir.kur' an hak kitabıdır, ve bozulmamış tek kutsal kitapdir. imanin ve islamin şartlarını yerine getirmeden islâm dinine tabi olunmaz. islâm dinine inanan insanlara yani bizlere müslüman denir.kelimeyi tevhit ve kelimeyi şehadet getirmek te islamın temel esaslarından biridir.arap yarımadasında yayılmaya başlamış, türklerde ise talas savaşından sonra yayılmıştır islâmiyet. teslimiyet, tevekkül, şükür bir müslümanın başlıca olması gereken özelliklerindendir. namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, kelimeyi şehadet getirmek, islamin şartlarındandır. erkeklerde sünnet, kadinlarda tesettür şartı vardır. zina yapmak, şirk koşmak, hırsızlık yapmak , büyük günahlardan sayılır. peygamber sas sünnetleri ne uyulması gerekir.cennet ,cehennem ,kabir, kiyamet ve ahiret gibi ölümden sonra yaşam vardır.muslumanlar bir müddet dünyada yaşayıp belli bir sınava tabiî tutulduktan sonra kıyamet günü hesaba çekildikten sonra cennet veya cehenneme girecektir. kur'an da müslümanın yaşamına dair herşey açıklanmış ona uyulması söylenmiştir.
4 büyük melek vardır,
israfil , sura üfleyecek olan melek
mikail , kainat olaylarını düzenleyen melek
azrail, insanların canlarını almakla görevli melek
cebrail, vahiy getiren melek
birde şeytan vardır. yaratıcıya karşı gelmesinden dolayı lanetlenmiş, cennetten kovulmuş insanlara vesvese verip ,onları kötülüğe sürükleyen varlık.
rabbimiz ona karşın her birimize birer melek ve aklı vermiştir. tercihi bize bırakmıştır.
kaza ve kader olayı vardır. yaratıcı herşeyi öncesinden bilip, kul kendi iradesiyle o fiili ortaya çıkarması durumuna kader denir.dua etmek vardır. yaratıcı kullarindan iyi , doğruyu, ve kendisine dua edilmesini söyler. dua edin , dualarınıza icabet edeyim der.cok dua edilerek kaderin bile değişebileceği söylenir. kendisini sabah ,akşam zikretmemizi ve dünyanın geçiçi olduğunu söyler. şuan aklıma gelenler bunlar.