0

odayı ağır bir yemek kokusu kapsamıştı. bu iş tam olarak bitti sayılır

1

anlatım bozukluğu;
anlama dayalı bozukluk ve yapısal bozukluk olarak iki başlık altında toplanır.
-anlama dayalı bozuklukta; gereksiz sözcüklerin kullanılması, sözcüğün yanlış yerde kullanılması, mantık ve sıralamada yanlış yapmak, atasözleri ve deyimleri yanlış yerde kullanmak, anlamca çelişen sözcükleri kullanmaktır.
-yapısal bozukluklar ise; özlem, yüklem uyumsuzluğu, tümleç, nesle, yüklem eksiklikleri, eklerle ilgili eksiklikler ve bağlaç eksiklikleridir.
anlama dayalı bozukluklara verilecek bir kaç örnek ise şunlardır;
-daha bu ödevi henüz bitiremedin. (burada daha ve henüz kelimeleri)
-yanındaki arkadaşına alçak sesle birşeyler fısıldadı. (alçak sesle ve fısıldadı?
yapısal bozukluklara ise örnek verirsek;
-kediler sabahtan beri miyavlıyorlar. (bu yanlıştır)
doğrusu; kediler sabahtan beri miyavlıyor. "olmalıydı".

0

gereksiz sözcüklerin kullanılması anlatım bozukluğundan birisidir. buna örnek vermek gerekirse: ''yaklaşık on yıl kadar bu evde oturdum'' cümlesinde ki yaklaşık ve kadar kelimeleri anlatım bozukluğuna neden olmaktadır. birisi kaldırıldığı zaman anlatımda ki bozukluk giderilmiş olacaktır.

0

anlatım bozukluğu bir çok nedenle yapılabilir anlatımında gereksiz sözcüklerin barındırılması gibi örneğin belki yarın istanbula gelebilir galiba cümlesindeki belki ile galiba kelimesi bir anlatım bozukluğu gereksiz kelimelerden oluştuğu için bunlardan birtanesi kullanılır ikinci bir kelimeye gerek yoktur. bunun gibi birçok cümle kurulabilir bir tane daha örnek verecek olursak hasta adama yol verdi cümlesinde noktalama eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu oluşmuştur çünkü hasta kelimesinden sonra virgül konulmalı konulmadığı için farklı algılanıyor yani hasta adama yol verdi çümlesinde bir tane kimse hasta adama yol verdi anlamını karşılıyor ama hasta kelimesinden sonra virgül konulsaydı hasta, adama yol verdi cümlesinde hasta bir adama yol verdi anlamını karşılıyor