0

o kadar cok detay var kii.... oncelikle gelinin ceyizini hazirlamqsi gerek. tencere tava, catal kasik bicak seti, yemek takimi filan halletmesi lazim.. ufak tefek mutfak esyalarini yani. sonra varsa nevresim pike filan varsa onlari halletmesi lazim. daha sonra nişan olacagi zaman damat kisisinin gelin kisisine bir bohca hazirlayacak. bu bohca isinde iki aile birlikte alisverise cikarlar. bu alisveriste kiza verilecek bohcada havlulsr, nevresim pike takimlari, gecelikler, ic camasirlari, tulbent, patik gibi ceyizlik seyler alinip bohca olarsk gelinin evine gonderilir. daha sonra nikah dugun islemlerine baslanir. nikah gunu alinir. dugun salonu tutulur ve insanlsrs duyurmak icin davetiye bastirilir. yeni bir eve tasinilacaksa yeni esyalar alinir, ev dosenir dugun zamanina kadar. sonra dugunun yapildgi aksam da artik tatil planiniz varsa hemen ucak otobus onlara gidilir yoksa biraz geciktirilecekse balayi seydi o zaman yeni eve gecilir.

0

düğün gerçekten çpol detaylı ve önemli bir olay. eğer her iki tarafta sorumluluklarının bilincine varırsa bu süreci kolay atlatırlar. evlilik hazırlığı sırasonda yapılacaklardan bazıları şunlardır: davetiye, ikramlıklar, gelin alma töreni, kına, nikah, hangi türbir salon, gelinin gelinliği, kınalığı veya eilbiseleri hazırlanır. damat takım elbiseleini hazırlar. dikilip hazır mı alınacak, ne zaman teslim edilecek. hepsi bir listede toplanır. tek tek yapılır.

1

düğün hazırlığı yapacak olan kişilerde öncelikle erkek sevdiği kadına evlenme teklif eder ve işin zor olan kısmı asıl bu saatten sonra başlar. öncelikle erkek tarafı kızın evine kız istemek için giderler. kız isteme merasimi bittikten bi kıza aldıktan sonra aile arasında bir söz gerçekleştirilir. bazı kişiler söz merasiminide fazlaca büyüterek ufak bir yer tutup yakın akraba ve eş dostunu da çağırarak söz kıyabiliyorlar. ya da kimisi bu söz aşamasını atlayarak direkt olarak nişanlanıyor. nişan aşamasında geçtikten sonra nikah ve düğün töreni için hazırlıklar tam anlamı ile başlıyor ve öncelikle nikah tarihi belirleniyor. bu aşamada bazıları düğünde birlikte nikah kıyarken ,bazıları da düğün gününden önce nikah kıydırmayı tercih ediyorlar.kimisi ise hiç düğün masrafı yapmak istemediği için sadece nikah kıyarak evlenmiş oluyorlar. nikah tarihi alındıktan sonra evlenecek olan çift yavaş yavaş ev düzmek için gerekli olan eşyaları tamamlamaya çalışıyorlar. erkek ve kız tarafları kendi arasında hangi eşyaları alacaklarını kararlaştırırlar.bir ev için gerekli olan tüm beyaz eşyalar ,oturma grupları ,yatak odası , küçük ev aletleri, mutfak için gerekli olan tüm mutfak eşyaları, halı ve perdeler alınıyor. ayrıca özellikle kız tarafı büyük bir çeyiz hazırlığı içerisine giriyor. masa örtüleri ,çarşaflar ,dantel takımları ,yazmalar, lifler birçok şey ya el emeği bir şekilde yapılıyor ya da satın alınarak hazır hale getiriliyor. ev için gerekli olan bütün hazırlıklar bittikten sonra ya da bitmeye yakın düğünün yapılacağı mekan kararlaştırılıyor ve düğün tarihi belirleniyor. eğer düğün tarihini nikahla aynı güne denk gelmesi isteniyorsa özellikle bugün seçiliyor. düğün yeri de ayarlandıktan sonra gerekli olan tüm organizasyonlar ve düğün sırasında ikram edilecek olan pasta ve diğer şeyler ayarlanıyor. orkestra belirleniyor , düğünde çalınacak şarkılar hazırlanıyor. bu aşamada bazı insanlar organizasyon şirketlerinden yardım alıyorlar. düğün günü gelip çattığında ise öncelikle gelin ve damat düğün fotoğraflarını çektiriyorlar. özellikle son zamanlarda dış çekim çok moda olduğu için buna yönelme oluyor. ayrıca giyinme ve saç makyaj hazırlıkları da bittikten sonra düğün saatinin gelmesini bekliyorlar. tüm bu hummalı hazırlıklar evlenecek olan çift ve ailesi için oldukça fazla zaman harcanması gerektiren şeyler. düğün gerçekleşene kadar her iki tarafta maddi ve manevi olarak fazlaca masrafa geriyorlar ve yıpranıyorlar. düğün gününü de atlattıktan sonra. yeni evli çift yepyeni bir hayata adım atmış oluyor. ancak bu yeni hayatında getirdiği zorluklar illaki oluyor. özellikle birçok çift büyük borçlar altına girerek evleniyorlar ve evlendikten sonraki senelerini bir borç ödeyerek geçiriyorlar ve geçim sıkıntısı yaşıyorlar. ailesinin durumu olmayan ve ailesinden fazla destek göremeyen çiftler özellikle evliliklerinin ilk senesinde maddi açıdan fazlaca zor dönemler geçirebiliyorlar. evlenen çiftinde en büyük arzusu düğünde fazlaca takı takılması oluyor bu aşamalarda.

0

düğün hazırlığı yapan çiftler, ilk önce söz verme, aileleri tanıştırma, nişan gibi işlemler bittikten sonra düğün tarihi koyar. düğünden 1 gün önce kına yapılmalıdır. kına yapmak için genellikle düğün salonu tutarlar, fakat bu çok saçmadır. çünkü o kadar masrafa hiç gerek yoktur. düğün salonlarında çok bir şey yapılmıyor aynı şeyi evinizde hiç para vermeden de yapabilirsiniz. sadece geline kaftan almak yeterli olacaktır. daha sonra düğün için yapılan hazırlıklar da, geline gelinlik bakılır damada damatlık bakılır. efendim takıları ayarlanır. davetiyeler bastırılır .her şey para, gırla para. bu dünyada evlenmek çok saçmadır .düğün yapmak çok masraflı bir şeydir .düğün yapana kadar ,keşke birine yardım etseler o kadar parayla ,ya da bir kenara koyup doğacak çocukları için yatırım yapsalar. çok daha mantıklı. ama herkes özenti peşinde herkes daha iyi bir düğün yapma hayalinde, bu boşa verilen bir paradan başka bir şey değil. bence sade bir nikahla da düğün yapılabilir. nikah kıyılır, takılar takılabilir ve bu şekilde de düğün olabilir. ama herkes bir özenti içinde olduğu için kim daha ne kadar ileri gidebilirim diye düşünmektedir. çünkü çok boş bir toplumuz. çok cahil insanlarımız var. özellikle köylerde görülen düğün gelenek görenek adetlerimiz çok abartılı bir şekilde hala yapılmaktadır. uygurlar gelinlik mi giyiyordu canım, damatlıkla mı evleniyorlardı. düğün için yapılan hazırlıklar dan bazıları da doğuda başlık parası vermek gibi bir şeydir. bu da artık insanlıktan çıkmış yobaz insanların, hala yapmakta olduğu bir pislikliktir kızını bir mal gibi görüp para karşılığında veren babalar var hala baba demeye bin şahit ister. bunun yanında düğün hazırlıkları çeyiz bohça hazırlamakla da geçer kızlar yaptıkları havluları dantelleri, tabii bu eskiden yapılan bir gelenektir, şimdilerde her şeyi hazır alıyorlar. ama tabii gerekli olan ev aletleri, çamaşır makinesi, buzdolabı, ütü, televizyon gibi beyaz eşyalar alınması gereken şeylerdendir. ev dizmek o kadar kolay değil. banyosunun halısından tutunda, mutfaktaki rendeye süzgece kadar alınacak o kadar çok şey var ki. biz arkadaşım evlenirken 2 ay sokaklarda gezdik. bu yüzden evlenmekten nefret ediyorum. bu işlerle uğraşmak çok saçma geliyor. allah evlenmek isteyenlerin yanında olsun yardımcısı olsun.

0

kiz tarafı çeyiz derdine düşüyor erkek tarafı düğün masrafı beyaz esya derdine düşüyor. herkes bir koşturma içerisinde oluyor . gerçekten zor bir dönem allah kolaylik versin şükür ben atlattım ama gerçekten çok zormuş.

1

taki fiyatlarina bakarlar.
damatlik gelinlik ayarlanir.
kalinacak ev ayarlanir veya alinir.
bu eve illa esya gerekir,esyalar alinir.
dugun salonunun masrafi hesaplanir.
sonrasinda mutluluklar.:)