0

herkes borca girerek düğün yapıyor açıkçası . tabiki çok yüklü bir tutar olsaydı bu şekilde yaşamak zorlaşırdı. çünkü ev geçindirmek hiç kolay değil hem ev geçirip hem yüklü bir şekilde borç ödemek zorunda olacağı için enazindan aldığım eşyaların borçlarının bitmesini beklerdim . cüzi daha az miktarlar zaman evlenmek isterdim . yani biraz bekleyebilirdim . aslında sadece nikah ve kutlama yemek gibi bir ayarlama yapılıp hiç düğün yapmadan da olabilirdi böyle de borç yükünün altına girmemiş olurduk . düğün benim için çokta önemli değil açıkçası . önemli olan sevmek sevilmek mutlu olmak . hicbir sey içimde kalmasın istediğim için kutlama yapar ve orada eğlenirdik buda bir seçenek bence .

0

borca girecek kapasite olması önemli. yani iyi bir maaşı yoksa bir kişinin büyük borca girmesini tercih etmiyorum. ama ben şahsen borca girerdim . çünkü borç yiğidin kamçısıdır. borçsuz insan yoktur türkiye'de.

0

ben evlenecegim ama dugun yapma taraftari degilim. yani en azindan soyle soyleyeyim. biz kendi cabamizla bir yuva kurmaya calisiyoruz nisanlimla. o yuzden birde dugun icin bir masraf yapmak istemiyorz. zaten ikimizin maasiyla kendi esyalarimizi anca toparlayabiliyoruz. onlarda taksitle yanii. kendime zor yeterken birde dugun yapmak icin borc altina giremem kimse kusura bakmasin... millet dugune gelip iki gobrk atip iki kalca sallayacak diye, millet eglenecek diye ben borca girip dugun yapacagim. bu borca ben niye giriyorum ki... anne baba desen zaten onlsrin ayri bir derdi var birde bizim dugunumuzle mi olgilenecekler.

0

aslında illa düğün yapacağım diye borç altına girilecekse hiç düğün yapılmamalı diye düşünüyorum ben. bana külfet olacaksa bu düğün neden yapayım ki. cebimde yemeye para yok ama düğün yapacağım… olduuu… millete gösteriş yapacağız diye gencecik yaşımızda borç batağına gireceğim düğün yüzünden, ondan sonra o evden huzur bekleyeceğim. valla sırf bu yüzden evlenmek için bekleyenler var. paramı biriktireyim de öyle düğün yapayım ya da elim rahatlayınca evleneyim diye diye erkekler 30-35 yaşından önce evlenmek istemiyor. sırf ailesine yük olmamak için, askere gidip geldikten sonra işim, yerim belli olsun, maaşımı düzenli bir ritme tutturayım diye. eski zamanların düğünleri ne güzelmiş. köyde yaşayanların hemen köy meydanında, şehirleşmiş yerlerde de illa düğün salonu tutulacak diye bir kural yoktu. bahçe varsa bahçede, biraz kalabalıksa o düğün sokağa taşardı. ve en azından illa düğün salonudur, pastasıdır bilmem nesidir birçok şeye para harcanmazdı. gerçi şimdiki gençlerde bazıları kendi aralarında anlaşıp sadece nikah yapıyor. nikah akşamı ya da bir gün sonra yakın çevresiyle yemeğe çıkıyorlar, gönüllerince eğleniyorlar. ve bu durum gerçekten şu zamanda en mantıklısı. ne uğraşacağım düğün salonuyla filan. sırf düğün salonu demek içinde bile bir sürü masrafı çıkacak şey demek. eğer durumum yoksa kenarda da birikmişim yoksa düğün için borca girmem. param varsa yaparım, param yoksa yapmam o düğünü olur biter. sırf birileri iki göbek atacak diye ben niye borca gireyim ki. sırf büyüklerimiz istiyor diye de yapmamalıyız bence. sırf onların gönülleri olacak diye hem onlar borç altına girecek, ondan sonra borçlarımız var diyerek takılan takıları alacaklar bizden. bizden bu takıları alacaksanız ne diye düğün diye ısrar ederler anlamam... düğün yerine çok yakın olduğum kişileri yemeğe çıkartırım nikahtan sonra, yer içer eğleniriz. en azından harcadığın paranın nereye gittiğini görürsün. o yüzden ben düğünleri çok saçma buluyorum... 3 saatlik müzikli eğlence için yapılmayan tantana yok. onun yerine canlı müzik yapan yerleri bir akşamlığına ya da birkaç saatliğine kapat daha iyi... en azından yemek de yenilir. gerek yok yani bir evlenme mevzusundan dolayı borç altına girip düğün yapmanın. akıl karı değil.... eee... düğün yapacaksın. takılan takılarla borçları kapatacaksın. ne anladım ben o bana faydası bile dokunmayan takıdan... arkadaşlar... biraz mantıklı olalım gerçekten.. toplumumuzun kanayan yarası aslında bu...

0

maalesef borç yapmadan düğün yapan insanlar nadirdir herhalde, çünkü bu şartlarda bir anda hem çeyiz dizip hemde düğün yapmak biraz zor.

0

borca girerek düğün yapılır ama bu borca girmeyi hakedecek kişi olması lazım karsimizda.